7 redenen om een lucht- en vuilafscheider toe te passen

15 min leestijd
78255x gelezen
7 redenen om een lucht- en vuilafscheider toe te passen
Aankoopadvies Service

Met een vuilafscheider zorgt u ervoor dat deze deeltjes zich niet kunnen verzamelen in de magnetische pomp van de ketel. De pomp verbruikt dan minder energie, is minder gevoelig voor storingen en krijgt een langere levensduur. Lees er hieronder meer over.

Wat is een vuilafscheider voor cv?

Alle nieuwe cv-ketels zijn verplicht uitgerust met een A-label pomp. Voor jou als gebruiker heeft dit een groot voordeel, want daardoor is jouw nieuwe ketel energiezuinig. Deze pomp bevat een ingebouwde magneet die corrosiedeeltjes aantrekt.

Naarmate de tijd verstrijkt, groeit het aantal corrosiedeeltjes wat de levensduur van de cv-ketel niet ten goede komt. Door een vuilafscheider te plaatsen voorkom je dat deze corrosiedeeltjes zich in de magnetische pomp ophopen en je dit kostbare onderdeel moet vervangen.

Voordelen vuilafscheider

Het belangrijkste voordeel van een vuilafscheider is dat hij er voor zorgt dat de pomp in jouw cv-ketel beter functioneert en een langere levensduur heeft. Wanneer de pomp langzaam dicht slibt door vuildeeltjes, zal deze meer energie verbruiken en wordt je cv-ketel gevoeliger voor storingen.

Om de levensduur van jouw nieuwe cv-ketel te bevorderen is het daarom aan te raden direct een vuilafscheider te installeren.

Bekijk onze vuilafscheiders >>

Waarom een vuilafscheider extra inbouwen?

Het toepassen van een vuilafscheider lost het probleem van vuil in cv-leidingen op. Het installeren van deze vuilafscheider is niet verplicht, maar wordt wel dringend geadviseerd door de fabrikanten om de levensduur van de cv-ketel te waarborgen.

Uit de praktijk is gebleken dat alle nieuwe HR ketels componenten als (A-label) pompen, driewegkleppen en warmtewisselaars hebben die storingsgevoeliger zijn door deze vorm van vervuiling.

Wat is een luchtafscheider en waar dient het voor?

Een luchtafscheider zorgt ervoor dat lucht uit het cv-water wordt verwijderd. Om rendementsverlies van jouw cv-ketel te voorkomen raden we de Flamcovent luchtafscheider van Flamco aan. Net als de vuilafscheider een eenmalige investering die je tijdens de levensduur van jouw cv-ketel ruimschoots terugverdiend.

De Flamcovent luchtafscheiders zijn geschikt voor gesloten installaties tot een maximale watertemperatuur van 120 °C en een maximale druk van 10 bar.

Bekijk onze luchtafscheiders >>

De gevolgen wanneer je geen lucht- en vuilafscheider gebruikt

Naarmate je ketel meer vervuilt is ontstaan er hinderlijke geluiden zoals suizen, tikken en borrelen. Een van de kenmerken van een goede cv-installatie is dat je niet door hebt dat deze er is.

Wanneer er lucht in jouw cv-installatie zit ontstaat er rendementsverlies, omdat lucht slecht warmte geleidt. Wanneer het rendement daalt, zullen je energielasten stijgen.

Magnetische vuilafscheider Flamco

Hiermee voorkom je het moeten vervangen door vervuiling van de A-label pomp, wat al snel € 400,- kost.

Je kunt zelf ervaren en zien wat een vuilafscheider doet, door naar de kleur van water te kijken dat uit je radiator komt tijdens het ontluchten. Wanneer je het afgetapte water uit een vuilafscheider bekijkt, moet de vervuiling niet onderschat worden.

Zuurstof gaat een reactie aan met staal, waardoor er corrosie zal ontstaan. Deze schadelijke corrosiedeeltjes worden door de nieuwe A-label pomp van de ketel aangetrokken door de ingebouwde magneet. Wanneer je een radiator ontlucht, komt uiteindelijk water uit de ontluchter. Het water is vaak donker van kleur en hoe donkerder van kleur, hoe meer ijzer dit bevat.

Voor meer ervaringen van klanten omtrent een vuilafscheider van Flamco verwijzen we je graag naar de reviews van Flamco vuilafscheider.

Geld besparen op onderhoudskosten en jouw energierekening?

Overweeg dan een luchtafscheider en een vuilafscheider te kopen voor je nieuwe cv-ketel en profiteer van deze nieuwe techniek. Heb je vragen over welk onderdeel geschikt is voor jouw ketel? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Spirotech SpiroTrap MB3 vuilafscheider 22mm - UE022WJ
109,-
vuilafscheider 22mm knel
98,-
Flamco Flamcovent Smart Luchtafscheider 22mm 2 x knel
121,-
Spirotech SpiroTrap MB3 vuilafscheider 28mm knel - UE028WJ
136,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen