Let op! Op donderdag 26 en vrijdag 27 mei zijn wij gesloten bestellingen geplaatst op woensdag 25 mei na 16:00 worden op maandag 30 mei verwerkt en dinsdag 31 mei uitgeleverd.

Type boilers

We kennen verschillende typen boilers

Elektrische boilers

Elektrische boilers hebben we in grootte's van 5 tot 1000 liter inhoud. De varianten van 5 t/m 15 liter noemen we ook wel keukenboilers. Deze keukenboilers kunnen we dan weer onderverdelen in Close-in en close-up boilers. Een close-in boiler heeft de aansluiting aan de bovenkant en wordt meestal in een keukenkastje geplaatst. Een close-up boiler heeft de aansluiting aan de onderkant en wordt meestal tegen de muur bevestigd waarna de leiding naar beneden naar de kraan wordt gelegd.

close in boiler in keuken kastje

Elektrische boilers worden geleverd in verschillende aansluit vermogens. Een keukenboiler die op de koudwateraansluiting (ook wel coldfill genaamd) wordt aangesloten heeft meestal een aansluitwaarde van 2000 Watt. Dit betekent dat de boiler op een aparte groep in de meterkast dient te worden aangesloten. De keukenboilers kunnen vaak ook als hotfill boiler worden geleverd. De warme leiding van de cv-ketel wordt dan op de koude zijde van de boiler aangesloten. Het hete water wordt dan door de cv-ketel geleverd en door de boiler warm gehouden zodat je snel heet water aan de kraan heeft. Een hotfill boiler heeft meestal een aansluitwaarde van 400 Watt, wat betekent dat je geen aparte groep hoeft aan te leggen voor deze boilers. Is het echter niet mogelijk om een extra groep aan te leggen dan wordt ook wel een combi switch toegepast om het vermogen te delen met een ander apparaat in de keuken. Dit apparaatje zorgt er voor dat niet beide apparaten tegelijk aan kunnen springen.

Elektrische boilers groter dan 15 liter worden vaak op krachtstroom (380V) aangesloten omdat het anders erg lang duurt voordat de inhoud van de boiler op temperatuur is.


Gasboilers

Gasboilers worden in Nederland steeds minder vaak gebruikt. Echter wanneer het verwarmingstoestel niet zorg kan dragen voor het warme water en er toch snel en veel warm water nodig is wordt dit systeem toegepast. Vaak worden gasboilers gebruikt in Sportgebouwen of wanneer een woning wordt verwarmt door een Brink luchtverwarming.

 

CV gestookte boilers

De grotere combi cv ketels zijn uitgerust met een boiler. Dit om snel veel warm water te kunnen leveren. Een cv gestookte boiler noemen we ook wel een indirect gestookte boiler omdat dmv een ander medium de boiler wordt opgewarmd. In grote sportgelegenheden wordt ook vaak gebruik gemaakt van een of meerdere grote boilers die worden opgewarmd door een cv ketel.

 

Warmtepomp boilers

Een warmtepomp boiler is een boiler die door middel van een compressor wordt opgewarmd. De compressor, die ook in een koelkast wordt gebruikt, gebruikt de lucht uit de woning om zijn energie aan te onttrekken. Als de ingaande lucht 20 graden is is de uitgaande lucht +/- 15 graden. Een warmtepompboiler wordt toegepast omdat deze een stuk hoger rendement heeft dan een elektrische boiler. Vaak is het rendement zo'n 300% waardat van een elektrische boiler 100% is.