Verschillende type boilers

Keukenboiler

Zoals de naam al zegt, een boiler welke in de keuken hangt. Veelal wordt dit model in een keukenkast geplaatst, dicht bij de keukenkraan. Hoeveel liter warm water deze keukenboiler bevat, is weer afhankelijk van de uitvoering.

Kom je thuis na een dag hard werken, ligt er een plas water in je keukenkast. Oorzaak: een defecte keukenboiler.
Indien je boiler ouder is dan 15 jaar, is het zeer reëel te stellen dat de boiler niet meer valt te repareren en je de keukenboiler dient te vervangen.

Wanneer je een close in boiler vervangt welke ouder is dan 15 jaar, is het verstandig om ook de aansluitmaterialen te vervangen. Denk daarbij aan onderdelen als de flexibele slangen, de afvoer en een inlaatcombinatie voor de druk. Bekijk hier alle keukenboilers en aansluitsets

Plintboiler

Een plintboiler heeft, net als eerder bij de keukenboiler, de naam te danken aan de uitvoering. De plintboiler is namelijk zo compact, dat deze achter de plint van een keuken geplaatst wordt. Je verliest daardoor geen (keuken)kastruimte. Wel is het zo dat de plintboiler minder liters warm water op voorraad heeft dan een standaard keukenboiler.

Close-in boiler

Een close-in boiler of ook wel een close-in compact boiler genoemd, is een uitvoering welke onder de (keuken)kraan komt. De aansluitingen zitten namelijk boven de boiler. De close-in boiler is leverbaar in verschillende uitvoering, maar het meest gebruikelijk is een 10 liter boiler of een 15 liter boiler.

Close-up boiler

Een close-up boiler wordt in tegenstelling tot een close-in boiler, juist boven de (keuken)kraan geplaatst. De aansluitingen van een close-up boiler zitten aan de onderkant van de boiler. Ook de close-up boiler is in diverse uitvoeringen leverbaar, maar ook hier is de meest gebruikelijke uitvoering een close-up 10 liter boiler en de close-up 15 liter boiler.

Wat is het verschil tussen een close-in boiler en een close-up boiler
Zoals hierboven beschreven, zit het verschil tussen een close-in en close-up boiler puur in de aansluiting. Wil je de boiler boven de kraan hangen, dan ben je een close-up boiler benodigd. Wil je de boiler juist onderin je keukenkast zetten, onder de spoelbak, dan ben je een close-in boiler benodigd.

Gasboiler

Bij een gasboiler wordt het warm water voorbereid in een vat, welke door verbranding wordt opgewarmd. Er zit door de gasboiler een (verticale)pijp, met daaronder een gasbrander. Door deze gasbrander en pijp, wordt het water opgewarmd. Tegenwoordig werkt een gasboiler vaak in combinatie met een cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor warm water, welke in de boiler op temperatuur wordt gehouden. Koelt het water af en komt het onder een bepaald vast gesteld aantal graden, dan wordt het water teruggepompt naar de cv-ketel. De cv-ketel warmte het teruggebrachte water weer op en zal het vervolgens weer terugpompen naar de gasboiler om daar weer opgeslagen te worden. Omdat er dus een wisselwerking is tussen de cv-ketel en de gasboiler, worden deze over het algemeen vlak bij elkaar opgehangen, om zo veel mogelijk warmte verlies tegen te gaan. Immers, wanneer de cv-ketel het opgewarmde water naar de gasboiler pompt, is er in de leidingen wat warmte verlies. Hoe verder de afstand, hoe meer het water afgekoeld bij de gasboiler arriveert.

Elektrische boiler

Nu we weten wat een gasboiler is, rest de vraag: wat is een elektrische boiler? Een elektrische boiler is zoals de naam het zegt, een voorraadvat welke warm water verwarmt door elektriciteit. Er zit een verwarmingselement in de boiler, welke elektrisch het water opwarmt. Een elektrische boiler is zodoende duurder in verbruik dan een gasboiler, al heeft een elektrische boiler wel de nodige voordelen. Een elektrische boiler is compacter, eenvoudiger aan te sluiten, heeft minder onderhoud nodig en er hoeft geen rookgasafvoer door de gevel of het dak voor de elektrische boiler. Er is immers geen gasverbranding, welke afgevoerd dient te worden.

Elektrische boilers groter dan 15 liter worden vaak op krachtstroom (380V) aangesloten omdat het anders erg lang duurt voordat de inhoud van de boiler op temperatuur is.

Zonneboiler

De meest duurzame vorm van water opwarmen, is een zonneboiler. Zoals de naam al aangeeft, wordt het water hierbij opgewarmd door de zon (warmtestraling). Qua aanschaf en installatiekosten is dit echter een hele andere investering/ uitgave dan de meer gebruikelijke toepassing met een elektrische boiler.

Hot-fill boiler

Heb je een cv-ketel op de zolder staan en vind je het lang duren alvorens je beneden in de keuken warm water krijgt, dan kan je een keukenboiler overwegen. Omdat je wel beschikt over een warm water leiding, maar je het zonde vindt om lang te wachten op het warme water omdat er veel water ongebruikt wordt weggespoeld, kan je een hot-fill boiler plaatsen. Een boiler welke aangevuld wordt door warm water, noemen we een hot-fill boiler. Een hot-fill boiler neemt minder stroom dan een gewone boiler, omdat deze het water minder hoeft op te warmen. Immers, de cv-ketel maakt warm water en brengt dit naar de hot-fill boiler. Deze boiler slaat het vervolgens op, zodat je wanneer je in het vervolg water in de keuken benodigd bent, je daar direct over beschikt. Het warme water is er direct en je hoeft niet te wachten voordat je cv-ketel het water heeft opgewarmd en naar beneden heeft gebracht. Een hot-fill boiler heeft meestal een aansluitwaarde van 400 Watt. Hierdoor hoef je geen aparte groep aan te leggen in je groepenkast.

Cold-fill boiler

Wanneer je geen warm water hebt in bijv. de keuken, garage of bijkeuken, maar wel graag gebruik wilt maken van warm water op dat tappunt, is een cold-fill boiler de oplossing. Daarvoor is enkel een wateraanvoer, stopcontact, een afvoer nodig.

Cv-gestookte boiler

De grotere combi cv-ketels zijn uitgerust met een boiler. Dit om snel veel warm water te kunnen leveren. Een cv gestookte boiler noemen we ook wel een indirect gestookte boiler omdat d.m.v. een ander medium de boiler wordt opgewarmd. In grote sportgelegenheden wordt ook vaak gebruik gemaakt van een of meerdere grote boilers die worden opgewarmd door een cv-ketel.

Warmtepomp boiler

Een warmtepomp boiler is een boiler die door middel van een compressor wordt opgewarmd. De compressor, die ook in een koelkast wordt gebruikt, gebruikt de lucht uit de woning om zijn energie aan te onttrekken. Als de ingaande lucht 20 graden is, is de uitgaande lucht +/- 15 graden. Een warmtepompboiler wordt toegepast omdat deze een stuk hoger rendement heeft dan een elektrische boiler. Vaak is het rendement van een warmtepomp boiler zo'n 300% waar dat van een elektrische boiler 100% is.

Boiler in combinatie met een combiswitch?
Wanneer het niet mogelijk is een extra groep aan te leggen voor je boiler, wordt vaak gebruik gemaakt van een combi switch. Dit is een apparaat die je in je stopcontact stopt. De combiswitch zorgt ervoor dat er geschakeld wordt tussen twee elektronische apparaten. Wanneer je bijvoorbeeld een keukenboiler en een vaatwasser op dezelfde groep aansluit en een combi switch toepast, zullen de vaatwasser en boiler nooit tegelijk aan springen, waardoor je groep niet teveel belast wordt.