Hoe bereken ik de capaciteit van de CV-ketel?

De capaciteit van een CV-ketel is het vermogen dat de ketel moet leveren. Hier lees je hoe je het vermogen moet berekenen. Het is goed om te weten dat de CV-ketel capaciteit onderscheiden kan worden in capaciteit vermogen en capaciteit warm water. De ketel dient niet alleen als verwarming in het huis, maar zorgt er ook voor dat er warm water geleverd wordt.

CV-ketel capaciteit voor het vermogen

Het vermogen is de kilowatts (kW) die een ketel levert. Hierbij wordt het verwarmen van de woning als belangrijkste functie gezien. De capaciteit die de CV-ketel precies nodig heeft om de woning te verwarmen is afhankelijk van het bouwjaar van de woning, het type woning, de inhoud van je woning en het gemiddelde warmwaterverbruik. Op deze adviespagina leest je meer over het vermogen van de CV-ketel en hoe je deze berekent.

CV-ketel capaciteit voor warm water

Vaak zorgt de CV-ketel er ook voor dat je warm water hebt. Let op, dan is dit een combiketel. Het gaat dan om het warme water dat uit de kraan komt in bijvoorbeeld de badkamer of koken. Het zorgt er uiteraard ook voor dat je heerlijk warm kunt douchen. De hoeveelheid warm water dat een CV-ketel per minuut kan leveren, is afhankelijk van de capaciteit. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in de CW-waardes: CW1 tot CW6. Hierbij heeft CW1 de minste capaciteit en CW6 dus logischerwijs de meeste.

Vragen over de capaciteit van CV-ketels

Heb je nog vragen over de capaciteit van CV-ketels, of heb je hulp nodig bij het bepalen welke capaciteit u nodig heeft?  Neem dan gerust contact met ons op via info@cvtotaal.nl. Wij helpen je graag verder, zodat je straks het juiste product in huis haalt!

 

Met de capaciteit van een cv-ketel wordt bedoelt het vermogen dat een cv-ketel levert. Je kan daarbij onderscheid maken in twee zaken:
- capaciteit cv-vermogen;
- capaciteit tapwater.


Capaciteit cv-vermogen

Onder capaciteit cv-vermogen verstaan we de kilowatts (kW) dat een cv-ketel levert. Belangrijkste functie van een cv-ketel is het verwarmen van je woning. Je hebt daarvoor naast een cv-ketel radiatoren en/ of vloerverwarming nodig. De cv-ketel levert warm water, wat vervolgens door de leidingen gepompt wordt en bij de radiatoren uitkomt. De warmte straalt vervolgens vanaf de ze radiator de ruimte in, waardoor de ruimte uiteindelijk opgewarmt wordt. Hoeveel capaciteit een cv-ketel exact benodigd is om je woning te kunnen opwarmen is afhankelijk van een aantal factoren:
- inhoud woning (m³);
- isolatiewaarde woning;
- aantal radiatoren en de hoeveelheid afgifte die deze geven.

Capaciteit tapwater

Een combiketel levert niet alleen warm water voor het opwarmen van de woning, maar levert daarnaast ook nog warm ten behoeve van je tapwater. Onder tapwater wordt verstaan het warme water dat je gebruikt om je handen te wassen, de afwas te doen, de ramen te wassen, etc. Kortom, warm water dat uit je keukenkraan komt alsmede warm water om te douchen of je bad te vullen. Hoeveel liter warm water de cv-ketel per minuut levert, is eveneens afhankelijk van de capaciteit van een cv-ketel. De capaciteit tapwater wordt uitgedrukt in CW-waardes.


Indien jouw categorie hier niet tussen staat of je vraag niet beantwoord wordt op de pagina's van de categoriën, kan je je vraag per mail stellen. Wij zullen dan zsm jouw vraag proberen te beantwoorden en indien nodig de vraag met antwoord aan de hulppagina's toevoegen.