CV ketel bijvullen

Hoe moet ik mijn cv-ketel bijvullen

Wist je dat een cv-ketel een waterdruk moet hebben van 1,5 – 2 bar? Controleer daarom met regelmaat wat de waterdruk is van jouw cv-ketel. Zeker als je de verwarming enige tijd niet hebt gebruikt en deze weer aan wilt zetten, bijvoorbeeld na de zomer. Als de waterdruk lager ligt dan 1,5 bar, dan valt de ketel uit en moet je de cv-ketel bijvullen met water. In onderstaand stappenplan leggen we uit hoe je dit moet doen!

De cv-ketel bijvullen met water

Voor het bijvullen van de cv-ketel heb je het volgende nodig: emmer, handdoek of dweil, vulslang en eventueel een waterpomptang. Heb je dit bij de hand? Dan kun je aan de slag!

 1. Zet de thermostaat laag en wacht vervolgens zo’n 15 minuten. De cv-ketel kan in deze tijd wat afkoelen.
 2. Deze stap is afhankelijk van de leeftijd van jouw cv-ketel.
  1. Is deze wat ouder en heeft de ketel een analoge drukmeter? Haal dan de stekker uit het stopcontact.
  2. Is de cv-ketel nieuwer en met een digitale drukmeter? Dan kun je de stekker in het stopcontact laten zitten. Neem ook de gebruiksaanwijzing erbij waarin je kunt vinden hoe je in het bijvulprogramma komt.
 3. Sluit de vulslang aan op de waterkraan en vul deze met water.
 4. Is de vulslang volgestroomd met water? Zet de kraan uit en laat de slang aan de waterkraan zitten.
 5. Vervolgens sluit je de andere kant van de vulslang aan op de vulkraan van de cv-ketel.
 6. Open zowel de water- als de vulkraan, zodat er druk wordt gezet.
 7. Geeft de drukmeter ongeveer 1,8 bar aan? Dan kun je de vulkraan sluiten.
 8. Houd eventueel de emmer onder de kraan wanneer je de slang loskoppelt om het water op te vangen.
 9. Daarna kun je ook de waterkraan sluiten en vang het overgebleven water op in de vulslang of de emmer. Deze kun je vervolgens gewoon legen in de gootsteen.
 10. Vergeet niet om je cv-ketel weer aan te zetten door de stekker in het stopcontact te steken.

Je hebt nu je cv-ketel bijgevuld. Je systeem moet vaak nog wel ontlucht worden. Hoe je dat doet lees je hier. Check hierna de druk in het systeem opnieuw, die kan zakken na het ontluchten. Als de druk te laag is, loop dan bovenstaand stappenplan opnieuw door.

Vragen over het bijvullen van de cv-ketel

Hopelijk weet je nu hoe je  jouw cv-ketel moet bijvullen. Neem gerust een kijkje op de onze adviespagina’s voor meer informatie over bijvoorbeeld onderhoud of levensduur van cv-ketels. Kom je er niet uit of wordt je vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan gerust contact met onze klantenservice op. Wij helpen je graag verder!