Cv-ketel onderhoud

Een regelmatig cv-ketel onderhoud is belangrijk, zodat de ketel veilig en energiezuinig blijft werken. Door onvolledige verbranding door een niet goed afgestelde ketel en door de oxidatie van metalen kan het toestel vervuild raken. Deze vervuiling komt vaak terecht in het sifon. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zorg daarom voor een goed cv-ketel onderhoud. In dit artikel lees je wat je kunt doen om je cv-ketel te onderhouden.

Je cv-ketel onderhoud zelf doen

Ga je jouw cv-ketel zelf onderhouden? Dat kan! We geven je graag advies over het onderhoud van je cv-ketel. Zorg ervoor dat je de volgende actiepunten hebt doorlopen voordat je begint met het reinigen van de ketel.

  • Zet de thermostaat lager;
  • haal vervolgens de stekker uit het stopcontact;
  • verwijder de mantel van de ketel;
  • verwijder de voorplaat/deksel van de brander.

Nu ben je klaar om aan de slag te gaan met het onderhoud. Volg de onderstaande stappen:

  • Reinig de geoxideerde delen met een koperen of stalen borstel en vergeet de ontsteek/ionisatie pen niet;
  • plaats een nieuwe pakking op de delen die u los heeft gemaakt;
  • haal het sifon los en reinig deze goed.

Nu je de ketel hebt gereinigd, kun je alles weer monteren. Zorg ervoor dat dit goed gaat door altijd te controleren of alles lekdicht is. Kijk vervolgens door het kijkglas van de brander en beoordeel of de vlam mooi blauw is. Is dit niet zo, dan moet je via het gasblok de gas-/luchtverhouding afstellen met een CO-meter.

Zeker zijn van het juiste onderhoud en een goed werkende cv-ketel? Je kunt ervoor kiezen om een onderhoudsabonnement af te sluiten. Je weet dan zeker dat storingen direct worden opgelost en er periodiek onderhoud wordt gedaan. Lees hier meer over een onderhoudsabonnement.

Vragen over cv-ketel onderhoud

Hopelijk kun je verder met dit advies over cv-ketel onderhoud. Neem anders gerust een kijkje op de onze adviespagina’s voor cv-ketels. Kom je er niet uit of wordt je vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder!