Laden...
Storing cv-ketel
Storing cv-ketel: wat moet ik nu?
Je zult zien dat net als het winter is en koud buiten, dat de cv-ketel een storing heeft. Dat betekent geen verwarming en indien je een combiketel hebt, ook geen warm water. Wat nu? Is het tijd om de ketel te vervangen? Welnee, een storing betekent niet direct dat de ketel kapot is. Er zijn storingen die direct opgelost kunnen worden. Dit kun je in veel gevallen ook nog eens helemaal zelf!
Cv-ketel storing zelf oplossen
Hoe los je de storing zelf op? Door de ketel te controleren op de meest voorkomende storingen. Doorloop onderstaande punten:
- Zit de stekker in het stopcontact?
Het lijkt een open deur, maar soms komt het voor dat mensen (per ongeluk) de stekker uit het stopcontact hebben gehaald. Controleer dit altijd even. - Geeft de meter voldoende waterdruk aan? Deze moet tussen de 1.5 en 2 bar zijn.
Nee, dan moet de ketel bijgevuld worden. Dit kun je zelf doen. Lees hier meer over het bijvullen van de ketel. - Staat de gaskraan open?
Nee, dan moet je de gaskraan openen. Vervolgens start, reset of ontsteek je de cv-ketel opnieuw. - Staat de thermostaat hoog genoeg om te verwarmen?
Als de binnentemperatuur hoger ligt dan de ingestelde temperatuur op de thermostaat, dan springt de verwarming niet aan. Je moet de temperatuur op de thermostaat dan wat hoger zetten. - Werkt de ketel nog met een waakvlam? Controleer of deze nog brandt.
Nee, dan moet je deze aansteken. - Werkt de ketel met een elektronische ontsteking? Haal dan de ionisatiepen uit de ketel, maak deze schoon, steek deze vervolgens terug en herstart of reset de ketel.
- Controleer de zekeringen en de aardlekschakelaar. Het komt voor dat een zekering kapot is en zonder stroom werkt de cv-ketel niet.
- Druppen de waterkranen – die warm water leveren – ergens in huis, zoals in de badkamer of keuken?
Ja, draai deze dan goed dicht. Dan gaat de werking van de cv-ketel naar warmte in plaats van warm water.
Storing cv-ketel zelf oplossen werkt niet
Werken de bovenstaande acties niet? Dan is het tijd om een vakman in te schakelen. Heb je een onderhoudsabonnement? Dan kun je vaak gewoon bellen en dan komen ze je zo snel mogelijk helpen (afhankelijk van de voorwaarden). Anders kun je het best contact opnemen met een storingsdienst bij je in de buurt.