Wattage radiatoren berekenen

U bent op zoek naar een nieuwe radiator om uw huidige model te vervangen. Bij CVtotaal kunt u kiezen uit diverse radiatoren van verschillende merken. Het belangrijkste is dat de radiator voldoende vermogen heeft om de woning goed te verwarmen. Het vermogen – ook wel de capaciteit genoemd - wordt gemeten in wattages (watt). Het is daarom van belang om de radiator wattage te berekenen.

Zelf de wattage radiator berekenen

U kunt uiteraard zelf de wattage radiator berekenen. Voor deze berekening en het kiezen van de juiste radiatoren doorloopt u een aantal stappen:

 • Lengte, breedte en hoogte van de ruimte berekenen
  U meet de lengte, breedte en hoogte van de kamer waar de radiator geplaatst moet worden. Het vermogen is namelijk gebaseerd op de inhoud van deze ruimte. 
 • De gewenste temperatuur bepalen
  Per ruimte bepaalt u wat de gewenste temperatuur ongeveer moet zijn. Voor een woonkamer zal dit namelijk hoger zijn dan voor bijvoorbeeld de badkamer of de gang.
 • De capaciteit bepalen
  Op basis van bovenstaande kunt u het benodigde vermogen berekenen met de radiator rekenhulp.
 • Radiatoren per ruimte selecteren
  Kijk in het aanbod van CVtotaal welk model en type radiator u bij welke ruimte vindt passen. 

Belangrijke aspecten bij het berekenen van wattage

Natuurlijk hebben ook andere factoren invloed op het gewenste radiator wattage.

Watertemperatuur huidige radiatoren

In het verleden werd het vermogen berekend op basis van een watertemperatuur van 90°C aanvoer en 70°C retour. Nu wordt er gerekend met de nieuwe norm waarbij de watertemperatuur 75°C aanvoer en 65°C retour is. Water met een temperatuur van 75°C geeft minder warmte dan met een temperatuur van 90°C. Dit kan er dus toe leiden dat u voor een ruimte nu een grotere radiator nodig heeft dan voorheen.

Het is van belang om te weten bij welke watertemperatuur de huidige radiatoren zijn uitgerekend, zodat dit ook te gebruiken is bij het berekenen van het vermogen van de nieuwe radiatoren.

De ramen van de woning

Een raam laat meer tocht door dan een muur, en het houdt ook minder warmte vast. Houd er daarom rekening mee dat er meer vermogen nodig is wanneer de woning extra ramen of bijvoorbeeld een serre heeft.

De mate van isolatie van de woning

Isolatie speelt een grote rol in de benodigde wattage voor de radiatoren. Bij goede isolatie – spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en hr++ glas – is er minder radiator wattage nodig. Hoe minder isolatie, hoe groter vermogen van de radiator moet zijn om de woning goed en snel te verwarmen.

Het type woning

Het type woning heeft uiteraard ook invloed op het benodigde radiator wattage. Een kleine(re) tussenwoning is immers sneller verwarmd dan een hoek- of vrijstaande woning. In het geval van een grotere woning dan gemiddeld is het goed om ongeveer 10% bij het vermogen op te tellen.

Wattage huidige radiator berekenen

Heeft uw huidige radiator wel voldoende vermogen? Of heeft de bestaande radiator mogelijk teveel watt? Dit zijn vragen die u natuurlijk kunt hebben, zonder dat u van plan bent een nieuwe radiator aan te schaffen. In de blog Hoeveel warmte geeft het nu? leest u hier meer over.

Vragen of hulp nodig bij uw keuze voor type radiator?

Heeft u nog geen idee wat de wattage van de radiator moet zijn, dan kunt u altijd de rekenhulp gebruiken. U krijgt direct een passend aanbod radiatoren te zien. Wilt u passend advies van een verwarmingsspecialist, neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@cvtotaal.nl. Wij helpen u graag verder!