Radiator ontluchten

De radiator ontluchten: waarom moet dat?

Iedereen is wel bekend met het vervelende getik of het borrelende geluid uit de radiatoren. Dit betekent doorgaans dat er lucht aanwezig is, en dat je het best de verwarming kunt ontluchten. Door de radiatoren te ontluchten kom je van het ergerlijke geluid af, maar daarnaast is het ook goed voor de portemonnee.

Hoe dan? Hoe minder water er in de radiator komt vanwege lucht - immers, daar waar lucht zit, zit geen water – hoe minder warmte er geleid wordt en hoe harder de ketel moet stoken om de juiste temperatuur te halen. Ontluchten is de oplossing, en je kunt dit heel eenvoudig zelf uitvoeren. Wij leggen uit hoe je dit moet doen.

Hoe kan ik zelf een radiator ontluchten?

Voor het ontluchten van radiatoren heb je het volgende nodig: een handdoek en ontluchtingssleutel. Heb je dit bij de hand, dan kun je aan de slag met onderstaande stappen.

 1. Zet de thermostaat lager en haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Indien je een ketel hebt met een digitaal display, dan kun je de stekker in het stopcontact laten. Het kan wel voorkomen dat de instellingen van je thermostaat gewist worden. Houd hier rekening mee.

 2. Wacht vervolgens zo’n 15 minuten. Nu kun je beginnen met ontluchten.

 3. Draai de (thermostaat)kraan van de radiator dicht, houd een doek bij het ontluchtingsventiel en draai dit ventiel open met de ontluchtingssleutel totdat er water uitkomt.

  Tip: om de radiator te ontluchten kun je het best gebruikmaken van een ontluchtingssleutel. Deze dient bovenin de radiator op het ontluchtingsventiel gedraaid te worden. Op onderstaande afbeelding kun je zien hoe dit in praktijk eruit ziet.

  radiator ontluchten

 4. Vervolgens draai je het ventiel weer dicht en kun je de (thermostaat)kraan van de radiator weer opendraaien.

 5. Je hebt de radiator nu ontlucht. Herhaal stap 3 en 4 bij alle radiatoren in je woning. Begin bij de radiator(en) op de laagste verdieping en eindig bij de radiator(en) op de hoogte verdieping.

 6. Heb je alle radiatoren ontlucht? Dan kun je de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact doen en de thermostaat op de gewenste temperatuur zetten. Wanneer alle stappen zijn doorlopen, kun je het best nog even de waterdruk van de ketel controleren.

  De ketel hoort een waterdruk te hebben tussen de 1,5 en 2 bar. Ligt dit lager, dan moet je de cv-ketel bijvullen.

  Lees onze blog over het bijvullen van een cv-ketel>>

Vragen over het ontluchten van de radiator

Hopelijk weet je nu hoe je jouw radiator moet ontluchten. Neem gerust een kijkje op de onze radiator adviespagina voor meer informatie over bijvoorbeeld het aansluiten of veel voorkomende problemen van radiatoren.

Kom je er niet uit of wordt je vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan gerust contact met onze klantenservice op. Wij helpen je graag verder!