Radiator ontluchten

Radiator ontluchten

Waarom radiatoren ontluchten?

Iedereen is bekend met het vervelende getik of het borrelende geluid in de woning, dit is een reden om radiatoren te ontluchten. Eerlijk is eerlijk: dit doe je vooral omdat het een ergelijk geluid is. Maar daarnaast doe je het ook voor je portemonee: lucht geleid geen warmte, dus hoe minder water er in een radiator komt (immers, daar waar lucht zit, zit geen water), hoe minder warmte er geleid wordt. De verwarming ontluchten is in dat geval de oplossing. Je kan dit heel eenvoudig zelf uitvoeren, door het volgen van onderstaand stappenplan.

 

Hoe ontlucht je een radiator

 

Stap 1

Zet de thermostaat lager en haal de stekker van de cv ketel uit het stopcontact (heb je een digitale display, laat de stekker er dan inzitten. Houd er rekening mee dat de instellingen van jouw kamerthermostaat gewist kunnen worden).

Stap 2

Nadat je een poosje hebt gewacht (circa 15 minuten), kan je beginnen met ontluchten. Draai de (thermostaat)kraan van de radiator dicht, houd een (oude) doek bij het ontluchtingsventiel en draai dit ventiel open totdat er water uitkomt. Hierna draai je het ventiel weer dicht en kan je de thermostaat- radiatorkraan weer opendraaien. Begin bij de onderste/ laagste radiator in jouw woning en eindig bij de hoogste radiator (de radiator op de hoogste verdieping). 

Stap 3

Nadat je alle radiatoren heeft ontlucht, kan je de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact doen. Vervolgens kan je de kamerthermostaat weer op de gewenste temperatuur zetten.

Stap 4

Wanneer je alle bovenstaande stappen/ handelingen heeft uitgevoerd, controleer je of de waterdruk van de cv ketel goed is (dit dient tussen de 1,5 en 2 bar te staan). Indien dit niet het geval is, dien je de ketel bij te vullen.

 

Waar zit het ontluchtingskraantje van mijn radiator


Om de radiator te ontluchten dien je gebruik te maken van een ontluchtingssleutel en deze dient bovenin de radiator op het ontluchtingsventiel gedraaid te worden. Op onderstaande afbeelding een voorbeeld hoe dit in praktijk eruit komt te zien.

radiator ontluchten