Laden...
Radiator ontluchten
De radiator ontluchten: waarom moet dat?
Iedereen is wel bekend met het vervelende getik of het borrelende geluid uit de radiatoren. Dit betekent doorgaans dat er lucht aanwezig is, en dat u het best de verwarming kunt ontluchten. Door de radiatoren te ontluchten komt u van het ergerlijke geluid af, maar daarnaast is het ook goed voor de portemonnee.
Hoe dan? Hoe minder water er in de radiator komt vanwege lucht - immers, daar waar lucht zit, zit geen water – hoe minder warmte er geleid wordt. Ontluchten is de oplossing, en u kunt dit heel eenvoudig zelf uitvoeren. Wij leggen uit hoe u dit moet doen.
Hoe kan ik zelf een radiator ontluchten?
Voor het ontluchten van radiatoren heeft u het volgende nodig: doek en ontluchtingssleutel. Heeft u dit bij de hand, dan kunt u aan de slag met onderstaande stappen.
- Zet de thermostaat lager en haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact. Indien u een ketel heeft met een digitaal display, dan kunt u de stekker in het stopcontact laten. Het kan wel voorkomen dat de instellingen van uw thermostaat gewist worden. Houd hier rekening mee.
- Wacht vervolgens zo’n 15 minuten. Nu kunt u beginnen met ontluchten.
- Draai de (thermostaat)kraan van de radiator dicht, houd een doek bij het ontluchtingsventiel en draai dit ventiel open met de ontluchtingssleutel totdat er water uitkomt.
Tip: om de radiator te ontluchten kunt u het best gebruikmaken van een ontluchtingssleutel. Deze dient bovenin de radiator op het ontluchtingsventiel gedraaid te worden. Op onderstaande afbeelding kunt u zien hoe dit in praktijk eruit ziet. - Vervolgens draait u het ventiel weer dicht en kunt u de (thermostaat)kraan van de radiator weer opendraaien.
- U heeft de radiator nu ontlucht. Herhaal stap 3 en 4 bij alle radiatoren in uw woning. Begin bij de radiator(en) op de laagste verdieping en eindig bij de radiator(en) op de hoogte verdieping.
- Heeft u alle radiatoren ontlucht? Dan kunt u de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact doen en de thermostaat op de gewenste temperatuur zetten. Wanneer alle stappen zijn doorlopen, kunt u het best nog even de waterdruk van de ketel controleren.
De ketel hoort een waterdruk te hebben tussen de 1,5 en 2 bar. Ligt dit lager, dan moet u de CV-ketel bijvullen.
Lees onze blog over het bijvullen van een cv ketel>>
Vragen over het ontluchten van de radiator
Hopelijk weet u nu hoe u uw radiator moet ontluchten. Neem gerust een kijkje op de onze radiator adviespagina voor meer informatie over bijvoorbeeld het aansluiten of veel voorkomende problemen van radiatoren.
Komt u er niet uit of wordt uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan gerust contact met ons op via info@cvtotaal.nl. Wij helpen u graag verder!