Radiatoren badkamer

Ben je op zoek naar radiatoren voor in de badkamer? Bij radiatoren voor in de badkamer wordt er vaak direct aan designradiatoren gedacht om de ruimte helemaal af te maken. Of natuurlijk de populaire handdoekradiator, waar steeds vaker voor gekozen wordt. Maar het meest belangrijk aan een radiator voor de badkamer is dat het een afgewerkt product moet zijn waar een speciale coating overheen zit. Deze coating zorgt er namelijk voor dat de radiatoren bestand zijn tegen vocht. Maar waar moet je verder op letten bij de aanschaf van badkamerradiatoren?

Het model van de badkamerradiator

Zowel de handdoekradiator als de designradiator zijn populaire producten voor de badkamer. Maar de term designradiator is erg breed, en afhankelijk van iemands voorkeur. Zo vindt de één een radiator met bovenrooster een designproduct, terwijl de ander dit alleen vindt van radiatoren met een vlakke voorplaat. De verticale handdoekradiator wordt vaak ook gezien als een designproduct, maar niet iedereen is het hiermee eens. Het is daarom belangrijk om te bepalen wat voor model je precies zoekt. Ook het prijskaartje kan hierdoor aardig oplopen of juist meevallen.

Bekijk alle badkamerradiatoren >>

Een badkamerradiator heeft een speciale coating

Een badkamerradiator moet aan twee belangrijke factoren voldoen:

  1. De radiator moet voorzien in de warmtebehoefte.

  2. De radiator moet bestand zijn tegen vocht.

Let er dus goed op dat de radiatoren die je op het oog hebt, zijn behandeld of afgewerkt met een coating die geschikt is voor vochtige ruimtes. Door deze eis zijn er in verhouding veel minder (geschikte) badkamer radiatoren dan de standaard paneelradiatoren of verticale radiatoren. Let op: poedercoating is niet hetzelfde als vochtbestendige coating.

Een badkamerradiator zonder vochtbestendige coating

Een gewone paneelradiator of verticale radiator in de badkamer installeren kan natuurlijk wel. Maar de kans is groot dat deze begint te roesten, en dat er vervolgens scheurtjes in de lak ontstaan. Hierdoor vervalt vaak ook de garantie, omdat fabrikanten expliciet in hun voorwaarden benoemen dat deze radiatoren niet geschikt zijn voor vochtige ruimtes.

Toch worden met regelmaat designradiatoren zonder de vochtbestendige coating geplaatst in badkamers, maar dan is het een weloverwogen keus. Gaat de radiator roesten, dan is dit eenvoudig aan te stippen of te behandelen. De laatste optie is om tegen die tijd een nieuwe radiator te plaatsen. Badkamerradiatoren zijn, juist door de extra behandeling door de lak, in verhouding duurder dan “gewone” radiatoren en er is minder keus in het assortiment.

Aansluiten badkamerradiatoren

Je weet welke radiator je wilt, maar hoe moet je badkamerradiatoren aansluiten? Dit is afhankelijk van de aanvoer en retour van de leidingen. Komen de leidingen van boven? Zorg dan dat je een radiator koopt die ook een bovenaansluiting heeft. Het kan ook zijn dat de radiator wel geschikt is voor een bovenaansluiting, maar dat hier nog wel een stromingsbuis voor nodig is.

Daarnaast wordt het geadviseerd om bij badkamerradiatoren ook altijd een thermostaatkraan aan te schaffen. Zo weet je zeker dat de badkamer een aangename temperatuur krijgt, want dit is eenvoudig te regelen via de thermostaatkraan. De kraan steekt iets uit aan de voor- of zijkant. Houd hier rekening mee qua ruimte en het aansluiten van de radiator.

Lees meer over het aansluiten van de verschillende modellen van radiatoren.

Meer weten over radiatoren voor de badkamer?

Er komt een hoop kijken bij het kiezen van een badkamerradiator. Heb je nog vragen over radiatoren, neem gerust een kijkje op onze radiator adviespagina’s. Kom je er niet uit, neem dan contact met onze klantenservice op. Wij helpen je graag verder, zodat je de juiste radiatoren voor de badkamer of andere ruimte kiest.