LET OP: Uw bestelling kan langer onderweg zijn door de aangescherpte COVID19 maatregelen. Informatie over levering>>

Radiatoren badkamer

Badkamer radiatoren
Bij radiatoren voor in de badkamer, denk je logischerwijs direct aan designradiatoren. Immers, je bent trots op je badkamer: je hebt een schitterend badmeubel, je hebt vloerverwarming in je badkamer, een grote stortdouche en wilt daarnaast ook nog een mooie handdoekradiator. Waar moet je dan op letten en hoe weet je nu welke je benodigd bent?

Wat het lastig maakt, is dat de definitie designradiator heel breed is. Waar voor de een een radiator met bovenrooster al een designproduct is, vind de ander dit alleen wanneer de radiator een vlakke voorplaat heeft. Een verticale handdoekradiator wordt over het algemeen ook gezien als een designproduct, maar een ander vindt dit juist weer een (optisch) onding, maar een noodzakelijk kwaad voor in de badkamer.

Speciale coating
Belangrijk is natuurlijk dat een badkamer radiator voldoet aan een aantal dingen: het dient te voorzien in de warmtebehoefte, het dient in sommige gevallen de handdoeken op te drogen én ook niet onbelangrijk: het moet bestand zijn tegen vochtige ruimtes. En juist dit laatste maakt het interessant.
Radiatoren worden gecoat in een bepaalde kleur. Veelal is dit de kleur RAL9016 (verkeerswit) of RAL9010 (wit), maar dat ze gecoat zijn, maakt deze radiatoren nog niet geschikt voor vochtige ruimtes. Poedercoating is namelijk niet hetzelfde als bestand zijn tegen vochtige ruimtes. Badkamer radiatoren zijn special behandeld of afgewerkt met coating, welke geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Daardoor zijn er in verhouding veel minder (geschikte) badkamer radiatoren dan de standaard paneelradiatoren of verticale radiatoren.

Kan het zonder deze coating
Wanneer je een gewone paneelradiator of verticale radiator in de badkamer ophangt, kan het zijn dat deze beginnen te roesten. Dit kan ontstaan omdat je bijv. met de stofzuigerslang tegen de onderkant van de radiator hebt getikt, waardoor er een klein scheurtje in de lak is gekomen. Op den duur zal de vocht/ condens ertoe leiden dat de radiator op dit punt begint te roesten. Helaas kun je in een dergelijke situatie geen aanspraak maken op de garantie, omdat de fabrikant expliciet zal noemen in haar voorwaarden dat deze radiatoren niet geschikt zijn voor vochtige ruimtes.
Toch zien wij wel regelmatige dat designradiatoren geplaatst worden in badkamers, maar dan is het een weloverwogen keus. Badkamer radiatoren zijn, juist door de extra behandeling door de lak, in verhouding duurder dan “gewone” radiatoren en bovendien heb je minder keus in het assortiment badkamer radiatoren. We zien dan ook dat men om die reden het risico op mogelijke roestvorming voor lief neemt en zodoende bewust een designradiator die officieel niet geschikt is voor vochtige ruimtes, toch in de badkamer plaatst. Mocht deze dan na bijv. 10 jaar toch gaan roesten, dan stippen ze dit aan, behandelen de radiator of kiezen ervoor om tegen die tijd een nieuwe radiator te plaatsen.

Aansluiten badkamer radiatoren
Hoe badkamer radiatoren aangesloten moeten worden is afhankelijk van de aanvoer en retour. Komen je leidingen vanaf boven, let er dan goed op of de radiator welke je hebt uitgezocht, wel een bovenaansluiting heeft. Het kan ook zijn dat de radiator wel geschikt is voor bovenaansluiting, maar je nog wel een stromingsbuis benodigd bent.

We adviseren bij badkamer radiatoren ook altijd een thermostaatkraan: immers, je wilt wel dat je badkamer een aangename temperatuur heeft. Houd hier dus ook rekening mee qua ruimte, want de thermostaatkop op de thermostaatkraan zal verder naar voren of naar de zijkant uitsteken.