Type radiatoren

Type radiatoren

Er zijn diverse soorten radiatoren, maar welke radiator heeft u nodig? Deze vraag wordt dagelijks gesteld door klanten van CVtotaal. Het is goed om te weten dat het type radiator op twee manieren bepaald kan worden. Dit is aan de hand van een model en het type. Hieronder leggen we uit welke modellen er zijn, en hoe deze zijn verdeeld in verschillende typen.

Type radiatoren: de radiator modellen

Er zijn diverse modellen radiatoren, waar u uit kunt kiezen. Welk model u nodig heeft, is afhankelijk van uw voorkeur én mogelijkheden voor de aansluiting in de woning. Zo wint de wandradiator – die simpelweg opgehangen wordt aan de muur – stukje bij beetje aan populariteit. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende modellen:

Inhoudsopgave:

 

Horizontale radiatoren

De horizontale radiatoren zijn populaire modellen onder de radiatoren. Zoals de naam doet vermoeden is een horizontale radiator over het algemeen breder dan dat deze hoog is. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen. U kunt namelijk zelf de hoogte en breedte van de radiator kiezen. Dus heeft u toevallig een radiator aanschaft van bijvoorbeeld 900mm hoog en 500mm breed, dan is dit nog steeds een horizontaal model vanwege de serie of productielijn. De maatvoering is alleen optisch gezien niet horizontaal.


Bekijk hier alle horizontale radiatoren >

 

Verticale radiatoren

Een verticale radiator is uiteraard het tegenovergestelde van de horizontale radiator. In het geval van dit model is de radiator hoger dan dat deze breed is. Deze ziet u vaak terug in badkamers. Heeft u een verticale radiator? Let dan goed op de wijze van aansluiten. Niet alle modellen zijn namelijk geschikt om vanaf boven aangesloten te worden, of daar zijn extra onderdelen voor nodig zoals aansluitmateriaal of een stromingsbuis.

Mocht u vragen hebben over het aansluiten van de verticale radiator, kijk dan op deze adviespagina


Bekijk hier alle verticale radiatoren >

 

Paneelradiatoren

Een paneelradiator is de meest gangbare radiator in Nederland. Dit model bestaat uit een gesloten plaat, vaak voorzien van groeven. Vaak bestaat deze radiator uit twee of drie platen, waardoor er extra warmte wordt gegenereerd via de CV-ketel of stadsverwarming, die aangesloten is op de radiatoren.


Bekijk hier alle paneelradiatoren >

 

Vrijstaande radiatoren

De vrijstaande radiator wordt niet tegen een wand bevestigd, maar staat los op de grond door middel van pootjes. Hierdoor kan dit model gewoon voor een raam geplaatst worden. Controleer wel altijd of de radiator die u gaat bestellen inclusief pootjes is, anders moet u deze apart aanschaffen. Let er daarnaast op dat de pootjes niet meegerekend worden in de hoogte van de radiator.


Bekijk hier alle vrijstaande radiatoren >

 

Convector radiatoren

Hoewel de paneelradiator nog steeds de meest voorkomende radiator is in Nederland wordt de convector radiator ook steeds populairder. Dit model heeft een verwarmingselement als basis, waar het warme water doorheen loopt. De warmte wordt afgegeven aan kleine aluminium plaatjes, waardoor het de ruimte verwarmd. Er zitten diverse voordelen aan het kopen van dit model: lichter in gewicht, verwarmt sneller en koelt eerder af. Het is met name een efficiënt model in combinatie met een nieuwe (modulerende) hr-ketel of met een warmtepomp.


Bekijk hier alle radiatoren >

 

De verschillende type radiatoren

In de verschillende modellen kunt u ook een onderscheid maken in type radiator. Dit wordt gedaan aan de hand van twee cijfers, zodat u eenvoudiger een onderscheid kunt maken. De meest voorkomende typen zijn 11, 21, 22, en 33.

Type radiator: de cijfers uitgelegd
Het eerste cijfer geeft aan uit hoeveel platen een (paneel)radiator bestaat, en het tweede cijfer geeft aan hoeveel lamellen er tussen de platen zitten. Bijvoorbeeld:

  • Type 11: één plaat met hieraan één rij lamellen
  • Type 21: twee platen met hieraan één rij lamellen
  • Type 22: twee platen met twee rijen lamellen
  • Type 33: drie platen met drie rijen lamellen

Het tweede cijfer heeft uiteraard invloed op de dikte van de radiator. Hoe meer rijen lamellen, hoe dikker de radiator. Op CVtotaal wordt de dikte altijd weergegeven bij het product. Dit is te zien onder de knop “Meer informatie” op de productpagina.

 

Vragen of hulp nodig bij uw keuze voor type radiator?

Heeft u nog geen idee wat de capaciteit van de radiator moet zijn, dan kunt u altijd de rekenhulp gebruiken. U krijgt direct een passend aanbod te zien. Wilt u passend advies van een verwarmingsspecialist, neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@cvtotaal.nl. Wij helpen u graag verder!