Type radiatoren

Welk type radiatoren heb ik nodig? Dagelijks informeren klanten ons welk radiator type ze benodigd zijn, omdat ze wel weten welke hoogte en welke breedte ze moeten hebben, maar hoeveel vermogen dit nu geeft? Types radiator kan je op twee manieren lezen: een bepaald model of het type.

 Radiator modellen

Er zijn diverse modellen radiatoren. We zullen hier kort en eenvoudig omschrijven wat hier exact mee bedoeld wordt.

Horizontale radiatoren 

Een horizontale radiator is, zoals de naam aangeeft, een radiator welke over het algemeen horizontaal is. We zeggen over het algemeen, omdat er uitzonderingen zijn. De radiator is in diverse hoogtes, bijv. 300, 400, 500, 600 en 900mm verkrijgbaar. Al deze hoogtes kunnen vervolgens geleverd worden in de gewenste lengtes, bijv. 500, 600, 1200, 2400 of 3000mm lang (of breed, dit kan op beide manieren gezegd worden). Dit noemen we horizontale radiatoren. Heb je net een radiator van bijvoorbeeld 900mm hoog en 500mm breed nodig? Dan valt dit wel onder de noemer "horizontale radiator", omdat de serie of productielijn wel horizontale radiatoren zijn, maar toevallig deze maatvoering optisch gezien niet horizontaal is. 

Verticale radiatoren

Dit is exact hetzelfde verhaal als het bovenstaande bij de horizontale radiatoren, echter is hier normaal gesproken de hoogte "groter" dan dat de breedte/ lengte dat is. Bij een verticale radiator is het zeer belangrijk om rekening te houden met de manier van aansluiten. Wanneer het voor je van belang is dat de verticale radiator van boven kan worden aangesloten, lees dan goed of de radiator hier geschikt voor is en of er mogelijk extra producten bij aangeschaft dienen te worden. Sommige radiatoren zijn namelijk voorzien van een geïntegreerde stromings- of stijgingsbuis, waardoor de radiator ook van boven kan worden aangesloten. Bij andere modellen dient deze stromingsbuis nog aangeschaft te worden of is het niet mogelijk om de radiator van boven aan te sluiten. Voor meer informatie m.b.t.. de aansluitmogelijkheid van de verticale radiatoren, verwijzen wij je naar de pagina "radiatoren aansluiten".  

Paneelradiatoren

De meest gangbare radiator in Nederland is een paneelradiator. Paneelradiatoren bestaan uit een gesloten plaat, al dan niet, voorzien van groeven. De radiator kan verwarmen omdat deze warm vloeistof uit een cv ketel of vanaf stadsverwarming krijgt en dit gebruikt om warmte af te staan aan langsstromende lucht.  De meeste van deze radiatoren bestaan uit twee (type 21 of 22) of drie (type 33) platen, om extra warmte te genereren (immers, het oppervlakte wordt vergroot). Tussen deze platen zitten dunne geprofileerde platen, dit om de convectie (warmteafgifte) te vergroten. Deze dunne plaatjes/ribbels tussen de grote platen, worden lamellen of convectoren genoemd.  

Wandmodellen

Wanneer een radiator opgehangen wordt aan de muur/ wand, spreken we van een wandmodel. 

Vrijstaande radiatoren

Zoals de naam al aangeeft, is een vrijstaande radiator niet geschikt om aan de wand te bevestigen, maar dient deze vrijstaand geplaatst te worden. Dit gebeurt d.m.v. voetjes/pootjes. Het is daarbij belangrijk dat je bij het bestellen van een vrijstaande radiator oplet of er wel standaard voetjes meegeleverd worden. Ook dien je er rekening mee te houden dat bij de radiatorhoogte niet uitgegaan wordt van de hoogte van de pootjes. Wanneer er bijv. gesproken wordt over een vrijstaande radiator van 500mm hoog, dan is dit de hoogte van de radiator en niet van de radiator inclusief de voetjes (totale hoogte). 

Convector radiatoren 

Alhoewel een paneelradiator nog steeds de meest voorkomende, geplaatste en vervangen radiator is, maakt de convector radiator ook snel haar opmars. Een convector radiator is een (aluminium) convector met bekleding eromheen. Bij een convector loopt het warme water door een dunne buis, welke zich in het verwarmingselement bevindt. Deze geeft zijn warmte af aan de aluminium plaatjes, welke hier aan vastzitten. Het voordeel van een convector radiator is dat deze licht is (qua gewicht) en een hoge afgifte heeft bij een lagere aanvoertemperatuur. De convector is van aluminium en heeft een lage waterinhoud, waardoor deze sneller opwarmt dan een (stalen) paneelradiator, maar daarentegen koelt het geheel ook weer sneller af. Met name i.c.m. een nieuwe (modulerende) hr-ketel of met een warmtepomp, is deze (nieuwe) vorm van verwarmen zeer efficiënt.  

Radiator types

Behalve de diverse modellen, kun je onderscheid maken in verschillende radiotor types. Er worden altijd twee cijfers genoemd, waarvan de meest voorkomende type 11, type 21, type 22 en type 33 zijn. Het eerste cijfer geeft aan uit hoeveel platen een (paneel)radiator bestaat. Oftewel, type 11 (een plaat), type 21 (twee platen), type 22 (twee platen) en type 33 (drie platen).

Het tweede cijfer geeft weer hoeveel lamellen/convectoren - rijen er tussen deze platen zitten. Dus bij een type 11 betekent dit dat deze bestaat uit één plaat en hieraan vast één rij lamellen. Een type 21 heeft twee platen, met hier tussen één rij lamellen. Bij radiatoren met type 22 zijn dit eveneens twee platen, maar hier zitten ook twee rijen lamellen/ convectoren tussen. De types hebben invloed op de dikte van de radiator: een type 21 heeft een rij lamellen minder dan een type 22 en is daardoor ook minder dik/ diep. Klik voor de dikte van de radiatoren op "extra informatie" bij de radiatoren. 

Om het overzichtelijk te maken, wordt onderstaand nogmaals aangegeven wat de dikte is van de diverse types bij paneelradiatoren. 
 * Een type 11 is een 1 plaatradiator, met 1 rij convectoren/ lamellen;
 * Een type 21 is een 2 plaatsradiator, met 1 rij convectoren/ lamellen;
 * Een type 22 is een 2 plaatsradiator, met 2 rijen convectoren/ lamellen;
 * Een type 33 is een 3 plaatsradiator, met 3 rijen convectoren/ lamellen.

Op bovenstaande afbeelding zie je verschillende types en of de radiator wel of geen convector/ lamellen heeft.  

Indien jouw categorie hier niet tussen staat of je vraag niet beantwoord wordt op de pagina's van de categorieën, kan je je vraag per e-mail stellen. Wij zullen jouw vraag dan zo snel mogelijk proberen te beantwoorden en indien nodig de vraag met het juiste antwoord aan de hulppagina's toevoegen.