Veel voorkomende problemen radiatoren

De radiator blijft bovenaan koud, de radiator wordt roestig, je hoort een borrelend geluid in de leidingen of is het toch een vervelende ruis? Zomaar een greep van hinderlijke maar vaak voorkomende problemen bij radiatoren. Of wat denk je van een radiator die suist, tikt of nog erger: een radiator die lekt?

Hieronder behandelen we de veel voorkomende klachten, gewoon heel eenvoudig en overzichtelijk per issue. Scroll dus naar beneden en vind direct de voor jou van toepassing zijnde klacht.

Radiator blijft bovenaan koud
Wanneer een radiator niet over de hele linie warm wordt, komt dit normaliter omdat er lucht in het systeem zit. In dat geval zul je de radiator moeten ontluchten.
Geldt echter dat het vanaf het begin (direct na installatie) al niet over de hele radiator warm wordt en is er goed ontlucht, dan is de radiator niet juist aangesloten. Of de aan- en afvoer zijn omgedraaid (dus de aanvoer zit op de afvoer en andersom) of wanneer het een verticale radiator betreft, er is geen stromingsbuis aangesloten in de radiator. Ook bij radiatoren zijn er uitzonderingen. Bij een verticale radiator van Henrad / Stelrad dient de radiator omgedraaid te worden (ondersteboven), wanneer je de aan- en afvoer van boven aangesloten wordt. Bij deze radiator is geen stromingsbuis nodig omdat er een doorstroomversperring in deze radiator zit.

Radiator blijft onderaan koud
Bij lange radiatoren (boven de 240cm) komt het wel voor dat de radiator niet helemaal warm wordt boven, dit heeft te maken met óf een onjuiste aansluiting óf onvoldoende circulatie.

Onjuist aangesloten
Een langere radiator dient kruislings aangesloten te worden, dus de aanvoer linksboven en de afvoer rechtsonder (of andersom). Wanneer de aanvoer en afvoer beide aan dezelfde kant zitten, stroomt het water te snel weer terug waardoor de radiator niet volledig warm wordt (boven).

Onvoldoende circulatie
Soms zie je dat men twee radiatoren aan elkaar verbindt, waardoor de situatie ontstaat dat er ook onvoldoende circulatie / stroming plaatsvindt. In dit geval zullen de overige radiatoren wat geknepen moeten worden bij de afvoer (voetventiel of h-blok) en/ of de pompsnelheid zal omhoog gezet moeten worden.

Radiator wordt links/ rechts niet warm
Hiervoor geldt hetzelfde als wanneer de radiator onderaan koud blijft: dit heeft te maken met de doorstroming. Mocht een van de omschreven oorzaken niet de oplossing zijn, dan zit er roest (of andere vuiligheid) in de radiator en dient deze doorgespoeld te worden. Dit kan door een tuinslang op de radiator te draaien.

Radiatoren boven in huis worden niet warm
Wanneer de radiatoren op de onderste verdieping wel warm worden en op de bovenverdieping niet, dan zal (indien ontluchten niet helpt) er te weinig water in het cv-circuit zitten en dient de installatie bijgevuld te worden.

Niet alle ruimtes/ kamers worden voldoende verwarmd
Het kan natuurlijk voorkomen dat je kamerthermostaat de ketel niet meer aanstuurt om te verwarmen, simpelweg omdat de gewenste/ ingestelde temperatuur in de woonkamer al bereikt is (of althans de ruimte waarin de thermostaat zich begeeft). Toch is het in je studeerkamer nog niet helemaal op (aangename) temperatuur. In dat geval is de warmteverdeling niet goed en dienen de radiatoren ingeregeld te worden. Hoe dit inregelen precies werkt, leggen we uit in ons blog.

Borrelend geluid 
Wanneer er een borrelend geluid in je circuit zit, is het verstandig om je radiatoren te ontluchten en mogelijk ook een automatische ontluchter op het hoogste punt van je installatie te zetten. Vaak kies men dan voor een vlotterontluchter. Al het zuurstof uit je installatie, kun je het beste doen met een luchtafscheider. Omdat het voor een cv-ketel met A-label pomp ook zeer goed is om een vuilafscheider te plaatsen, kun je kiezen voor de combi lucht- en vuilafscheider. In een eerder blog bespraken we daar al over, dat kun je hier teruglezen. Hoe je je installatie ontlucht, lees je hier.

Suizend geluid
Hoor je een suizend geluid bij de radiatoren of in de leidingen, of een licht geruis? In dit geval dien je de installatie te ontluchten. Hoe je je installatie ontlucht, lees je hier.

Radiator maakt een tikkend geluid
Een tikkend geluid in je leidingen is een van de meest voorkomende en herkenbare situaties. Alhoewel het natuurlijk niet prettig is en dus een grote ergernis kan zijn, is het gelukkig niet hinderlijk voor je ketel en kan er niets schade oplopen.
Wanneer de ketel aanslaat, warmt deze het water op. Wanneer dit gebeurt worden leidingen uiteraard ook warm en gaan ze dus uitzetten. Omgekeerd gaan ze weer krimpen, zodra het water afkoelt. Je kunt dit niet zelf zien, maar door het getik wordt je hier wel op geattendeerd.
Wanneer de leidingen namelijk door een gat in de vloer gaat of door een muurbeugel, kan het zijn dat er bij het krimpen net wat ruimte ontstaat, wat vervolgens bij het uitzetten resulteert in een getik (metaal tegen metaal).
Ook kan het zijn dat er teveel spanning op een beugel zit, omdat er over een te lange afstand te weinig beugels gebruikt worden waardoor de leiding wat doorhangt en er dus teveel spanning/ druk op een muurbeugel ontstaat.

Wat ook voorkomt is dat een tikkend geluid ontstaat, omdat er een leiding over je plafond loopt. Er kan een plek zijn waar de leiding net niet het plafond raakt, maar door het uitzetten of door de stroming van het cv-water, tikt de leiding dan net zachtjes tegen het plafond, waardoor je een vervelend getik waarneemt.

Ook hier luidt ons advies dat ontluchte verstandig is: lucht geleid geen warmte, waardoor radiatoren ongelijk opgewarmd worden. De radiator kan dus niet volledig uitzetten en kan hinderlijke tikgeluiden maken.

Radiator lekt
Controleer eerst waar de radiator lekt. Een lek bij een roest punt of in het ijzer, lees dan de oplossing onder het kopje “ Radiator begint te roesten” , direct hieronder.
Lekt de radiator bij de radiator- of thermostaatkraan bij de aanvoer, dan zal deze er verder/ vaster ingedraaid moeten worden. Ditzelfde geldt ook voor een mogelijke lekkage bij de afvoer. Dan zal het voetventiel verder aangedraaid moeten worden. Wanneer het aandraaien niet helpt, is het verstandig om de knelset te controleren en/ of teflon tape toe te passen. Let er dan wel op dat je de radiator eerst wel dient af te sluiten en het water dient af te tappen.

Radiator begint te roesten
Als een radiator roest, kunnen er kleine gaatjes ontstaan, waardoor de radiator uiteindelijk begint te lekken. In dat geval zal de radiator (deels) leeg moeten zijn: het water moet onder het punt zakken van waar de lekkage zich bevindt. Maak vervolgens de radiator schoon en verwijder met schuurpapier de verf rondom het lek tot je de metaalkleurige plaat ziet. Met reparatiemateriaal (bijv. kneedbaar staal of polyesterplamuur) vul je dan het gat en wacht tot het voldoende uitgehard is voordat je de radiator weer bijvult.