Radiator vermogen berekenen

17 min leestijd
1641x gelezen
Radiator vermogen berekenen
Doe het zelf Service

Je bent op zoek naar een nieuwe radiator om je huidige model te vervangen, bijvoorbeeld omdat je naar lage temperatuur verwarming gaat. Het is dan belangrijk om te weten hoeveel vermogen een nieuwe radiator moet hebben, voordat je deze koopt. Het vermogen van de radiator zorgt er namelijk voor dat het lekker warm wordt in de ruimte, zoals de woonkamer of slaapkamer. Bij Cvtotaal kun je kiezen uit diverse radiatoren van verschillende merken. Het belangrijkste is dat de radiator voldoende vermogen heeft om de woning goed te verwarmen. Het vermogen – ook wel de capaciteit genoemd - wordt gemeten in wattages (watt). Hier lees je hoe je het wattage van je radiator berekent.

Het vermogen van je radiator berekenen

Je kunt uiteraard zelf de wattage radiator berekenen. Voor deze berekening en het kiezen van de juiste radiatoren doorloop je een aantal stappen:

  • Lengte, breedte en hoogte van de ruimte berekenen:
    Je meet de lengte, breedte en hoogte van de kamer waar de radiator geplaatst moet worden. Het vermogen is namelijk gebaseerd op de inhoud van deze ruimte. 
  • De gewenste temperatuur bepalen:
    Per ruimte bepaal je wat de gewenste temperatuur ongeveer moet zijn. Voor een woonkamer zal dit namelijk hoger zijn dan voor bijvoorbeeld de badkamer of de gang.
  • De isolatiewaarde bepalen:
    De laatste stap is de isolatie van je woning inschatten. Hoe beter je huis geïsoleerd is hoe minder vermogen je nodig hebt. Heb je geen isolatie en een ouder huis? Selecteer dan "zeer slecht" in onze rekentool. Heb je alle mogelijke isolatiemaatregelen genomen? Selecteer dan "zeer goed" in onze rekentool
  • De capaciteit bepalen
    Op basis van bovenstaande kunt je het benodigde vermogen berekenen met de radiator rekenhulp.
  • Radiatoren selecteren
    Kijk in het aanbod van Cvtotaal welk model en type radiator het beste bij jouw ruimte past.

Belangrijke aspecten bij het berekenen van wattage

Natuurlijk hebben ook andere factoren invloed op het gewenste radiator wattage. Hieronder lees je welke factoren invloed hebben op het berekenen van het vermogen.

Wattage huidige radiator berekenen

Het radiator vermogen berekenen gaat volgens ISSO normen. Dit is behoorlijk complex, en daarom zijn er een aantal vuistregels opgesteld. Hierdoor wordt het vervangen van enkele radiatoren in je woning een stuk eenvoudiger.

Kom je er bij het berekenen achter dat het vermogen van de radiator hoger moet liggen dan dat een passende radiator heeft, dan kun je uiteraard meerdere radiatoren in de ruimte plaatsen. Een andere mogelijkheid is om te kijken naar hetzelfde formaat, maar een ander type radiator dat een hogere warmteafgifte heeft.

Heeft je huidige radiator wel voldoende vermogen? Of heeft de bestaande radiator mogelijk teveel watt? Dit zijn vragen die je natuurlijk kunt hebben, zonder dat je van plan bent een nieuwe radiator aan te schaffen. In de blog Hoeveel warmte geeft het nu? lees je hier meer over.

Watertemperatuur huidige radiatoren

In het verleden werd het vermogen berekend op basis van een watertemperatuur van 90°C aanvoer en 70°C retour. Nu wordt er gerekend met de nieuwe norm waarbij de watertemperatuur 75°C aanvoer en 65°C retour is. Water met een temperatuur van 75°C geeft minder warmte dan met een temperatuur van 90°C. Dit kan er dus toe leiden dat je voor een ruimte nu een grotere radiator nodig heeft dan voorheen.

Het is van belang om te weten bij welke watertemperatuur de huidige radiatoren zijn uitgerekend, zodat dit ook te gebruiken is bij het berekenen van het vermogen van de nieuwe radiatoren.

De ramen van de woning

Een raam laat meer tocht door dan een muur, en het houdt ook minder warmte vast. Houd er daarom rekening mee dat er meer vermogen nodig is wanneer de woning extra ramen of bijvoorbeeld een serre heeft.

De mate van isolatie van de woning

Isolatie speelt een grote rol in de benodigde wattage voor de radiatoren. Bij goede isolatie – spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en hr++ glas – is er minder radiator wattage nodig. Hoe minder isolatie, hoe groter vermogen van de radiator moet zijn om de woning goed en snel te verwarmen.

Het type woning

Het type woning heeft uiteraard ook invloed op het benodigde radiator wattage. Een kleine(re) tussenwoning is immers sneller verwarmd dan een hoek- of vrijstaande woning. In het geval van een grotere woning dan gemiddeld is het goed om ongeveer 10% bij het vermogen op te tellen.

Vragen of hulp nodig bij je keuze voor type radiator?

Heb je nog geen idee wat de wattage van de radiator moet zijn om jouw ruimte te verwarmen? Dan kun je altijd de rekenhulp gebruiken. Je krijgt direct een passend aanbod radiatoren te zien. Wil je passend advies van een verwarmingsspecialist, neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder!  

Geïnteresseerd in de nieuwsbrief?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs producten van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen