Vermogen-capaciteit-wattage radiatoren berekenen

Het is belangrijk om te weten hoeveel vermogen een nieuwe radiator moet hebben, voordat u deze koopt. Het vermogen van de radiator zorgt er namelijk voor dat het lekker warm wordt in de ruimte, zoals de woonkamer of slaapkamer. Maar het is best een lastige klus om de radiator capaciteit te berekenen, want diverse factoren hebben hier invloed op. Zo heeft een radiator in de woonkamer meer capaciteit nodig dan een radiator in de toiletruimte. Iedere woning en ruimte vragen om een lagere of hogere capaciteit, ook wel radiator vermogen genoemd.

Radiator vermogen berekenen

Het berekenen van het vermogen van de radiator is afhankelijk van een aantal factoren:

  • In welke ruimte komt de radiator?
  • Hoe groot is deze ruimte (in m2)?
  • Wat voor type woning heeft u?
  • Wat is de isolatiewaarde van de woning?

Deze factoren zijn van belang. Voor een grotere ruimte is immers meer capaciteit nodig dan voor een kleinere ruimte. En voor een niet goed geïsoleerde woning heeft de radiator ook meer capaciteit nodig.  

Vermogen bestaande radiator berekenen

Het radiator vermogen berekenen gaat volgens ISSO normen. Dit is behoorlijk complex, en daarom zijn er een aantal vuistregels opgesteld. Hierdoor wordt het vervangen van enkele radiatoren in uw woning een stuk eenvoudiger.

Komt u er bij het berekenen achter dat het vermogen van de radiator hoger moet liggen dan dat een passende radiator heeft, dan kunt u uiteraard meerdere radiatoren in de ruimte plaatsen. Een andere mogelijkheid is om te kijken naar hetzelfde formaat, maar een ander type radiator dat een hogere warmteafgifte heeft.

Capaciteit radiator berekenen: nieuwe radiatoren plaatsen

Nu weet u hoe u het best de capaciteit kunt berekenen van radiatoren die ter vervanging van de huidige verwarming dienen. Bent u van plan radiatoren op nieuwe plekken te plaatsen, dan is het verstandig om de capaciteit te berekenen volgens de ISSO 51 norm. Hierbij wordt gekeken naar binnen- en buitenmuren en de isolatiewaarde van de woning.

Heeft u een groter project waarmee u één of meerdere ruimtes wilt voorzien van verwarming, gebruik dan onze online tool voor het berekenen van ruimtes om te bepalen hoeveel vermogen de radiatoren per ruimte nodig hebben.

Radiator vermogen berekenen volgens nieuwe normen

Het is goed om te weten dat de normen qua aanvoer en retour in watertemperatuur van de radiatoren in de laatste jaren zijn veranderd. Waar de capaciteit in het verleden werd berekend met een watertemperatuur van 90°C aanvoer en 70°C retour, wordt er nu gerekend met de nieuwe norm waarbij de watertemperatuur 75°C aanvoer en 65°C retour is. Water met een temperatuur van 75°C geeft minder warmte dan met een temperatuur van 90°C. Dit kan er dus toe leiden dat u voor een ruimte nu een grotere radiator nodig heeft dan voorheen. Let op: vaak wordt verwacht dat bij de aanschaf van een nieuwe ketel de temperatuur hierdoor lager is. Dat is niet zo. Het draait om de verhouding tussen de radiatoren. Neemt u nieuwe radiatoren in de woonkamer die veel meer warmte leveren dan uw vorige radiatoren, dan is de woonkamer snel op temperatuur terwijl de rest van het huis nog koud(er) is.

Let op! De aangegeven wattage bij radiatoren van CVtotaal hoort bij een watertemperatuur van 90°C aanvoer. Heeft u een aanvoertemperatuur van 75°C gebruikt, dan geeft de radiator ongeveer 25% minder vermogen.

Meer weten over het vermogen van radiatoren?

Er komt een hoop kijken bij het kiezen van een radiator. Het is ook niet eenvoudig om te berekenen welke capaciteit het best is voor de radiator in uw ruimte. Gebruik de radiator rekenhulp om direct een passend advies op maat te krijgen.

Heeft u nog vragen over radiatoren, neem gerust een kijkje op onze radiator adviespagina’s. Komt u er niet uit, neem contact met ons op via info@cvtotaal.nl. Wij helpen u graag verder, zodat u de juiste radiatoren kiest.