Vermogen-capaciteit-wattage radiatoren berekenen

Radiatoren berekenen volgens de isso norm is erg complex. Je kan echter ook gebruik maken van een aantal vuistregels.

De vuistregels zijn over het algemeen voldoende wanneer je enkele radiatoren in jouw woning wenst te vervangen. Wil je echter een compleet nieuwe installatie aanleggen dan is het verstandig om een capaciteits berekening volgens de isso51 te gaan maken. Binnen de installatiebranche noemen we dit dan een warmteverlies berekening. Deze warmteverlies berekening is zo belangrijk omdat de verhouding in capaciteit van de radiatoren tussen de verschillende ruimte's goed moet zijn. De isso norm kijkt ook naar binnen en buitenmuren en isolatiewaarde's.

Wens je toch een gedetailleerde berekening te maken maar heeft geen kennins van formules dan kan je kiezen voor onze online radiator berekening tool of de calculatie software van Brugman radiatoren. Met deze software kan je de vermogens capaciteit berekenen.

Heb je een groter project waarmee je één of meerdere ruimtes wilt voorzien van verwarming gebruik dan onze online tool voor het berekenen van ruimtes om te bepalen wat voor wattage jouw radiator(s) nodig hebben per ruimte.

Heb je eenmaal de capaciteit berekent dan is het verstandig te kijken of jouw huidige systeem toen het is geinstalleerd is berekent met een watertemperatuur van 90grd aanvoer en 70grd retour of volgens de nieuwe norm 75grd aanvoer en 65 grd retour water temperatuur. Wanneer er water van 75grd door de radiator stroomt levert deze minder warmte dan wanneer er water van 90grd doorheen stroomt.

Wat nogal eens wordt verward is dat men denkt dat wanneer men een nieuwe cv-ketel aanschaft dat dan ook de watertemperatuur lager is. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het draait om de verhouding tussen de radiatoren. Neem je nieuwe radiatoren in de woonkamer die veel meer warmte leveren dan is deze ruimte snel op temperatuur terwijl de rest van het huis nog koud is.

 

Indien jouw categorie hier niet tussen staat of je vraag niet beantwoord wordt op de pagina's van de categoriën, kan je je vraag per mail stellen. Wij zullen dan zsm jouw vraag proberen te beantwoorden en indien nodig de vraag met antwoord aan de hulppagina's toevoegen.