LET OP: Uw bestelling kan langer onderweg zijn door de aangescherpte COVID19 maatregelen. Informatie over levering>>

Vermogen-capaciteit-wattage radiatoren berekenen

Radiatoren berekenen volgens de isso norm is erg complex. Je kan echter ook gebruik maken van een aantal vuistregels.

De vuistregels zijn over het algemeen voldoende wanneer u enkele radiatoren in uw woning wenst te vervangen. Wilt u echter een compleet nieuwe installatie aanleggen dan is het verstandig om een capaciteits berekening volgens de isso51 te gaan maken. Binnen de installatiebranche noemen we dit dan een warmteverlies berekening. Deze warmteverlies berekening is zo belangrijk omdat de verhouding in capaciteit van de radiatoren tussen de verschillende ruimte's goed moet zijn. De isso norm kijkt ook naar binnen en buitenmuren en isolatiewaarde's.

Wenst u toch een gedetailleerde berekening te maken maar heeft u geen kennins van formules dan kant u kiezen voor onze online radiator berekening tool. Met deze software kant u de vermogens capaciteit berekenen.

Heeft u een groter project waarmee u één of meerdere ruimtes wilt voorzien van verwarming gebruik dan onze online tool voor het berekenen van ruimtes om te bepalen wat voor wattage uw radiator(s) nodig hebben per ruimte.

Heeft u eenmaal de capaciteit berekent dan is het verstandig te kijken of uw huidige systeem, toen het is geinstalleerd is berekent met een watertemperatuur van 90grd aanvoer en 70grd retour of volgens de nieuwe norm 75grd aanvoer en 65 grd retour water temperatuur. Wanneer er water van 75grd door de radiator stroomt levert deze minder warmte dan wanneer er water van 90grd doorheen stroomt.

Wat nogal eens wordt verward is dat men denkt dat wanneer men een nieuwe cv-ketel aanschaft dat dan ook de watertemperatuur lager is. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het draait om de verhouding tussen de radiatoren. Neemt u nieuwe radiatoren in de woonkamer die veel meer warmte leveren dan is deze ruimte snel op temperatuur terwijl de rest van het huis nog koud is.

 

Indien uw categorie hier niet tussen staat of uw vraag niet beantwoord wordt op de pagina's van de categoriën, kunt u uw vraag per mail stellen. Wij zullen dan zsm uw vraag proberen te beantwoorden en indien nodig de vraag met antwoord aan de hulppagina's toevoegen.