Ventilatie

Gezond, comfortabel en energiezuinig ventileren

Een optimaal binnenklimaat in huis. Hoe belangrijk! Want bij goed geïsoleerde woningen zijn uitgebalanceerde ventilatiesystemen nodig om vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht toe te voeren. Vocht, schimmel en huismijt krijgen hierdoor geen kans zich op te hopen. Ventileren en het binnenbrengen van frisse lucht is dus heel belangrijk. In huis, op school en op andere plekken waar wij gezond en comfortabel willen leven. Ons functioneren wordt bevorderd naarmate er voldoende frisse en schone lucht aanwezig is. Zo niet, dan liggen concentratie- en gezondheidsklachten op de loer. Ventilatie is een van de factoren die bijdragen aan een goed binnenklimaat. En laat dat nu een van de specialismes van Itho Daalderop zijn.

 

Ventileren gaat een stap verder

Met een breed assortiment ventilatiesystemen kunnen we voor elke vraag, elke portemonnee en iedere woning of project een optimale oplossing bieden. Of het nu gaat om nieuwbouw of bestaande bouw, om hoogbouw of laagbouw, om systeem C of D en om vraaggestuurd of niet. Itho Daalderop heeft het in huis. Betrouwbaarheid staat daarbij hoog in het vaandel; niet voor niets zijn er van de ventilatie-unit CVE al meer dan een miljoen exemplaren verkocht en ondervinden in totaal meer dan 5 miljoen Nederlanders dagelijks de voordelen van onze ventilatoren en ventilatiesystemen.

 

Voor iedere situatie is een passende ventilatie-oplossing. Van basisventilatie, automatische CO2-zone-ventilatie voor de gehele woning, vraaggestuurde ventilatie in iedere ruimte tot geavanceerde vraaggestuurde ventilatie gebaseerd op centrale luchttoevoer met warmteterugwinning. Een breed ventilatieprogramma waarmee de leefomgeving van vandaag al voldoet aan de eisen van morgen. En met de nieuwe labeling voor ventilatieproducten is men altijd verzekerd van een energiezuinig systeem, waar eenvoudig verschillende bedieningen en sensoren aan gekoppeld kunnen worden, om een nóg beter label te behalen en stappen te maken in verduurzaming.

Ventilatie

Het ventileren van een woning is belangrijk. Niet alleen voor de staat van je woning, maar met name voor je eigen gezondheid. Door goed te ventileren voorkom je niet alleen nare luchtjes, maar voorkom je ook rare vlekken en schimmelvorming.
Een ventilatiesysteem is daarvoor ideaal. Door gebruik te maken van mechanische ventilatie, wordt vervuilde lucht afgezogen en afgevoerd en wordt er ruimte gemaakt voor verse lucht. Wanneer je filters boven je ramen hebt, krijg je een goede circulatie.

Wat is mechanische ventilatie


Mechanische ventilatie is hetzelfde als een ventilatiesysteem of centrale afzuiging. Er ontstaat nog wel eens wat misverstand over de juiste benaming, maar voor alle drie geldt de werking hetzelfde. Er is een ventilatiebox welke de gebruikte (en dus vervuilde) lucht afzuigt en afvoert naar buiten. Doordat de vervuilde lucht wordt afgevoerd, ontstaat er trek waardoor verse lucht vanaf buiten wordt aangezogen welke door de filters naar binnen komt.


Mechanische ventilatie schoonmaken


Omdat een goede binnenklimaat belangrijk is voor je gezondheid, is het uiteraard belangrijk om tijdig onderhoud te voeren. Met reinigen bedoelen we de mechanische ventilatie schoonmaken: dus naast de ventilatiebox schoonmaken ook kijken naar ventilatiekanalen reinigen en roosters schoonmaken. Of je dit onderhoud zelf kunt uitvoeren of dat je dit laat doen is natuurlijk afhankelijk van je eigen handigheid en expertise. Vaak wordt ervoor gekozen om een monteur in te huren welke behalve je mechanische ventilatie reinigt ook direct je cv-ketel voorziet van een onderhoudsbeurt. Op die manier kan je de kosten drukken, omdat de installateur dan niet tweemaal apart hoeft te komen voor relatief korte en eenvoudige werkzaamheden.


Onderhoud mechanische ventilatie


Kies je er voor om onderhoud aan je mechanische ventilatie te laten uitvoeren, dan kunnen wij dit voor je aanbieden. Een monteur zal contact met je opnemen om een afspraak in te plannen. Uiteraard kan je dit direct combineren met onderhoud aan je cv-ketel en/ of onderhoud aan je airco. Klik hier voor om onderhoud aan je mechanische ventilatie te bestellen.


Kosten mechanische ventilatie


Natuurlijk is het niet onbelangrijk om te weten wat centrale afzuiging je nu eigenlijk kost. Uiteraard heb je de aanschafkosten. Deze zijn afhankelijk van het type ventilatiebox welke je kiest. Daarnaast heb je nog de montage kosten. Wanneer je reeds een ventilatiebox hebt, zijn de kanalen/ slangen reeds aanwezig en zal de investering lager zijn dan wanneer alles aangelegd moet worden. We gebruiken bewust het woord “investering”, want je investeert in een gezondere binnen klimaat, waardoor we het niet zijn als een uitgave.

Verbruik mechanische ventilatie


Een ventilatiebox verbruikt stroom en aangezien deze constant blijft afzuigen op de laagste stand, blijft het stroomverbruik ook doorgaan. Normaliter zet je de unit door middel van de (draadloze) afstandsbediening op een hogere stand (hogere toeren) wanneer je gaat douchen of koken. Bij een hogere toerental, is het stroomverbruik uiteraard hoger. Gelukkig zijn de nieuwste ventilatieboxen behoorlijk duurzamer en dus energiezuiniger dan voorheen het geval was, waardoor het verbruik aanzienlijk is afgenomen. Dit komt doordat een ventilator in de ventilatiebox nu gelijkstroomventilatoren zijn. Wat een gelijkstroomventilator is leggen we je in de volgende alinea uit. Daar deze zuinigere toepassing mag je rekenen op een besparing op verbruik van circa € 60 ,- tot € 65,- per jaar. Een ventilatiebox van circa 15 jaar oud welke nog werkt met wisselstroom, zal per jaar namelijk circa € 80,- per jaar kosten. Een nieuwe ventilatiebox daarentegen circa € 15,- tot € 20,- euro per jaar.

Wat is een gelijkstroom ventilator?


Voorheen werden ventilatieboxen aangestuurd door het zogenaamde wisselstroom, waarbij de plus en min continu wisselen. Bij gelijkstroom is er duidelijk een richting: gelijkspanning stroomt continu een kant uit. Denk aan een batterij waarbij je een plus en min ziet of ander en meer beeldend voorbeeld: er stroom water uit een kraan. Dit water heeft een vaste stroming: het loopt niet meer van de spoelbak weer terug in de kraan. Dit is gelijkstroom.

Trends

In de woningventilatiemarkt zien we een aantal trends: balansventilatie wordt in de nieuwbouw snel belangrijker onder invloed van de scherpere EPC-eisen en nul-op-de-meter initiatieven. De andere trend is onbetwist vraaggestuurde ventilatie zowel met als zonder warmteterugwinning. Belangrijk hierbij is dat de CO2-waardes gemeten worden per ruimte en de vervuilde lucht ook daadwerkelijk afgevoerd wordt in de ruimte om de luchtkwaliteit in een woning het beste te kunnen garanderen. Veel systemen zijn inmiddels te combineren met diverse RF-sensoren waaronder CO2-, vocht- en aanwezigheidssensoren.

Nieuwe ventilatiebox kopen


Overtuigd van het belang van een gezond binnenklimaat en wil je besparen op het verbruik van je huidige ventilatiebox? Wij leveren altijd de nieuwste en zuinigste mechanische ventilatie.