De voor- en nadelen van een pelletkachel

pellet kachel voor en nadelen

De voor- en nadelen van een pelletkachel

Pelletkachels, had jij er al eerder van gehoord? Nu de zomer voorbij is, en het stookseizoen langzamerhand weer begint, komen er ook weer vragen over de pelletkachel bij ons binnen. Voor iedereen die meer wil weten over de voordelen, de nadelen, de kosten en een advies over welke pelletkachel geschikt is voor jou hebben we alles op een rijtje gezet.

Wat is een pellet kachel?

Een pelletkachel is een modernere variant van de klassieke houtkachel. Je hebt dus een fysieke verbranding in de ruimte die je wilt verwarmen, meestal de woonkamer. Met een afvoerpijp of schoorsteen worden rookgassen en fijnstof actief afgevoerd naar buiten middels een ventilator.

Het grootste verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel is dus de brandstof. In plaats van hout, verbrandt je pellets. Pellets zijn kleine, samengeperste houtkorrels die er uit zien als konijnenvoer. De prijs voor pelletkachel korrels kan zo laag zijn als € 0,29 per kg en hebben een schonere verbranding dan aardgas, geven meer warmte per kg en stoot minder fijnstof uit dan hout.

Hoe werkt een pelletkachel op CV?

In de regel wordt de pelletkachel gekozen om 1 ruimte te verwarmen, maar er zijn opties om je gehele huis te verwarmen met een pelletkachel-cv. Een automatisch systeem doseert en brengt de pellets naar de pellet kachel, die de cv verwarmt en zo de radiatoren van warm water voorziet. In zo’n geval moet het reservoir pellets regelmatig bijgevuld worden.

De voordelen van pelletkachels

Bij het kiezen voor een nieuw verwarmingssysteem voor je woning is het van belang de voordelen en de nadelen tegen elkaar op te wegen. Ook in het geval van verbranden van pellet korrels zijn beide aanwezig. Hieronder staan ze opgesomd:

-          - Eenvoudige installatie

-          - Betaalbaar verwarmen

-          - Geen gasaansluiting nodig

-          - Goede isolatie is niet vereist

-          - Minder fijnstof dan houtkachels

-          - Hernieuwbare grondstoffen

-          - Onafhankelijk van nutsbedrijven en netbeheer

De nadelen van pelletkachels

-          - Uitstoot van fijnstof

-          - Uitstoot CO2

-          - Droge opslag benodigd

-          - Regelmatig bijvullen reservoir

 

Een van de belangrijkste aandachtspunten is het vrijkomen van fijnstof bij de verbranding van pellets. Fijnstof is slecht voor de gezondheid en het milieu in grote hoeveelheden. Vandaar dat afvoersystemen altijd zijn voorzien van actieve ventilatie zodat het fijnstof niet in je woonkamer achterblijft. Door dit systeem heb je dus ook geen rook in huis.

In dichtbevolkte gebieden is het niet wenselijk dat iedereen zelf houtkachels stookt in verband met die fijnstof. Het is goed om te weten dat pellets minder fijnstof uitstoten dan gewoon hout en dat deze pellets gemaakt kunnen worden van bomen uit duurzaam verbouwde bossen. Het verschil is zodanig dat de overheid mensen beloont die voor een pelletkachel te kiezen.

Wanneer is een pelletkachel een goede oplossing?

Vooral woningen die afgelegen staan, hebben niet altijd toegang tot het vaste net. Aanleggen van een gasleiding is te duur voor een enkele woning. In dit geval is het dus een economische drijfveer om te zoeken naar andere oplossingen. Een warmtepomp of een elektrische CV is een mooie oplossing, maar alleen geschikt als er zeer goed geïsoleerd is. Mist die isolatie, dan is de pelletkachel een uitkomst.

Zoals eerder al vertelt, werkt een pelletkachel het best bij het verwarmen van 1 ruimte. Je kunt het zien als vervanging voor een open haard. Naast warmte draagt een pelletkachel bij aan de sfeer van je woning. Welke pelletkachel de beste koop is, is afhankelijk van je warmtebehoefte.

Subsidie voor pelletkachels in 2018

De Nederlandse overheid heeft zich gecommitteerd aan het terugdringen van aardgas gebruik. Dit heeft deels te maken met problemen in Groningen maar vooral ook met klimaatdoelen die gesteld zijn. De overheid wil het stoppen met aardgas stimuleren en hebben hiervoor een subsidieregeling getroffen voor mensen die pelletkachels kopen.

Een pelletkachel komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze:

-          - bestemd is voor de productie van warmte

-          - automatisch wordt gestookt op houtpellets

-          - een gesloten voorkant heeft

-          - een vermogen van 5kW tot 500 kW heeft

-          - De pelletkachel wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur

 

Voor alle eisen en exacte, actuele bedragen die je kunt terugkrijgen verwijzen we graag naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Op de website van de Rijksoverheid vind je tevens informatie. De subsidieregeling gaat om een bedrag van minimaal € 500,-.

Wat is de beste pelletkachel voor jou?

Na het lezen van dit artikel weet je of een pelletkachel een goede optie is voor jou. De volgende stap is bepalen welke pelletkachel je het beste kunt kopen. Hierbij helpen we je graag als je twijfelt. Neem contact op met onze ervaren adviseurs en dan zit je er deze winter voordelig warmpjes bij.