LET OP: Uw bestelling kan langer onderweg zijn door de aangescherpte COVID19 maatregelen. Informatie over levering>>

Energiebesparing door verwarming met zoneregeling in elke kamer | CVtotaal

Energiebesparing door verwarming met zoneregeling

Met zoneregeling kun je de temperatuur in verschillende ruimtes in je woning afzonderlijk van elkaar instellen. Zo kun je bijvoorbeeld 's ochtends douchen in een warme badkamer, tijdens kantooruren enkel je werkruimte verwarmen en in de avond alleen je woonkamer.

Op deze manier gaat er geen energie verloren aan het onnodig verwarmen van ruimtes wanneer dit niet nodig is. Deze energiebesparing is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Lees verder om te ontdekken hoe ook jij kan besparen op je energierekening met zoneregeling.

energiebesparing zoneregeling

Besparing

Zoneregeling kent een aantal voordelen die in dit artikel aan bod komen. Met deze voordelen kun je aardig besparen op je energierekening. Zoneregeling bespaard zo’n 200 euro per jaar op de gemiddelde energierekening, omdat je minder energie verspilt. Je verwarmt je huis dus een stuk duurzamer en verlaagt je ecologische voetafdruk.

Tips voor optimale besparing

Zoneregeling bespaart je dus gemiddeld zo’n 200 euro per jaar op je energierekening. Echter kun je hier nog meer uithalen door de onderstaande tips te volgen:

-          Zelflerende technologie per kamer (klok);

-          Geef radiatoren de ruimte (meubels kunnen warmte blokkeren);

-          Sluit tussendeuren.

Meer tips om eenvoudig te besparen (met je thermostaat) lees je hier.

4 voordelen van verwarmen met zoneregeling

Verwarmen per kamer is interessant omdat je kunt besparen op energiekosten en je wooncomfort groter wordt. Iedere kamer heeft de juiste temperatuur op het moment dat het nodig is.

Iedere ruimte heeft de juiste temperatuur
Een groot nadeel van het hebben van één centrale thermostaat is dat niet alle ruimtes de juiste temperatuur hebben of behouden. Zo is de badkamer bijvoorbeeld vaak te koud.

Om de temperatuur in de badkamer te verhogen dien je dan de centrale thermostaat in de woonkamer hoger te zetten. Op deze manier worden andere ruimtes ook mee verwarmd en duurt het vaak lang voordat de badkamer daadwerkelijk warm is. Dit komt omdat de totale capaciteit van het verwarmingssysteem wordt verspreid over de gehele woning, in plaats van de badkamer waar dit nodig is.

Met zoneregeling is efficient verwarmen wel mogelijk. In het bovenstaande geval van een koude badkamer kan worden ingesteld dat alleen deze ruimte moet worden verwarmd om 7 uur 's ochtends.

De capaciteit van het verwarmingssysteem wordt dan volledig ingezet op het verwarmen van de specifieke ruimte (in dit geval de badkamer). Zo wordt de specifieke ruimte aanzienlijk sneller warm en worden overige kamers niet onnodig verwarmd.

Minder slijtage aan de CV-ketel
Met zoneregeling hoeven niet langer alle kamers tegelijk te worden verwarmd, hierdoor hoeft de CV-ketel minder van zijn volledige capaciteit te gebruiken om te verwarmen.

Waar het CV-water normaliter wordt ingesteld op 80 tot 90 graden, kan dit met zoneregeling worden verlaagd naar 50 tot 60 graden. De CV hoeft immers slechts een deel van de radiatoren te verwarmen, in plaats van alle radiatoren. Dit maakt dat de CV-ketel minder slijtage ervaart dan wanneer deze op volledige capaciteit werkt.

De pomp van de CV-ketel verbruikt minder energie
Omdat bij zoneregeling niet alle radiatoren worden gebruikt, hoeft de centrale verwarming niet de volledige pompcapaciteit te gebruiken.

Stel dat in een woning 10 radiatoren aanwezig zijn en dat deze 100% van de pompcapaciteit eisen. Wanneer er dan vervolgens slechts 5 radiatoren worden gebruikt met zoneregeling hoeft de centrale verwarming slechts 50% van de pompcapaciteit te gebruiken. Dit maakt dat de CV-ketel minder energie verbruikt.

Koele ruimtes verliezen minder energie
Een verwarmde kamer verliest energie via het "warmtetransport"-principe, waarbij een plek met een hoge temperatuur energie (in dit geval warmte) transporteert naar een plek met een lagere temperatuur.

Je kunt dit vergelijken met een warme hand die je op een koud object legt. Dit object zal warmer worden door de temperatuur van je hand, terwijl je hand warmte verliest aan het object. Dit gaat zo door tot zowel je hand als het object in kwestie dezelfde temperatuur hebben. In een woning gebeurt dit ook, via bijvoorbeeld ventilatie of luchtstromingen.

Voordelen van Plugwise zoneregeling

Het assortiment zoneregeling producten van CVtotaal bestaat volledig uit het hoogwaardige merk Plugwise. Maar wat zijn precies de voordelen van Plugwise ten opzichte van andere merken?

-          Een gunstige prijs/kwaliteit verhouding;

-          De installatie is eenvoudig en snel te realiseren;

-          Het systeem is makkelijk uit te breiden;

-          Bijzonder geschikt voor OpenTherm (OT) ketels;

-          Past op alle moderne radiatoren met een thermostatische radiatorkraan zonder je verwarmingssysteem leeg te laten lopen;

-          Past ook op oudere radiatoren met een klassieke radiatorkraan. Hiervoor is nodig dat je voor aanvang van de installatie het water uit de verwarming laat lopen en nadien opnieuw vult;

-          Desgewenst kunt je jouw cv-installatie middels de Adam ook op afstand laten bewaken door je installateur tegen een kleine bijdrage;

-          De Plugwise zoneregeling is op afstand te bedienen (binnen- en buitenshuis) met een handige app;

-          De zoneregeling is ook handmatig per vertrek te regelen.

Zoneregeling in jouw woning?

Wil jij ook besparen op energierekening, je wooncomfort verhogen en je ecologische voetafdruk reduceren? Ga voor zoneregeling! Klik hier om het assortiment te bekijken. Wil je meer informatie over welke combinatie van producten het beste is voor jouw situatie? Neem gerust contact op met onze specialisten.