Hoeveel warmte geeft het nu?U ziet een radiator maar het vermogen is niet bij alle aanbieders gelijk. U twijfelt welke radiator nu geschikt is en vooral, of u het de komende winters wel aangenaam warm krijgt. Wat nu?

Een radiator is natuurlijk enorm comfortabel en biedt u veel warmte, maar dit product is niet in staat om zelfstandig te denken, laat staan om op eigen initiatief een ruimte te verwarmen. Hiervoor heeft het een cv ketel, stadsverwarming of een warmtepomp nodig. En daar zit nu juist het antwoord op de vraag waarom er diverse vermogens genoemd worden. Een korte situatieschets:

In 1990 betrekt familie de Vries haar nieuwe woning. De woning is recent door de installateur voorzien van een cv ketel en alle vertrekken zijn voorzien van paneelradiatoren. Anno 1960 maakten alle cv ketels de watertemperatuur 90 graden Celsius. Zodoende is er voor alle vertrekken ook rekening gehouden met een benodigd vermogen welke de radiator(en) moesten opbrengen bij deze aanvoertemperatuur 90 graden. In dit voorbeeld:
studeerkamer met een inhoud van 2 x 3 x 2.4mtr = 14,4m³.
De woning van anno 1990 is goed geïsoleerd en de gewenste temperatuur is in deze studeerkamer circa 22 graden. Volgens onze berekenmodule bedraagt het geadviseerd vermogen voor deze ruimte dan circa 1066 Watt, zodoende hangt er nu een paneelradiator van 400x700mm in de uitvoering type 22. Deze geeft een vermogen van 1062 Watt bij 90 graden (immers, anno 1990 was enkel deze aanvoertemperatuur mogelijk).


Nu is het 2015 en de familie de Vries heeft de woning 2 jaar terug verkocht aan familie de Jong. Het is halverwege oktober en familie de Jong wil nog voordat het echt koud wordt de ketel vervangen voor een nieuwe HR ketel met a label pomp. In dit geval zal de aanvoer temperatuur in de nieuwe HR ketel ingesteld staan op 75 graden (fabrieksinstelling). Omdat de familie de Jong tevens een nieuwe slimme thermostaat bij de ketel heeft aangeschaft, werkt de ketel modulerend waardoor in praktijk de aanvoertemperatuur regelmatig lager ligt dan 75 graden Celsius. De oudste zoon van familie de Jong merkt nu dat het in zijn studeerkamer minder aangenaam is dan de vorige twee winters. De radiator welke in 1990 gemonteerd is hangt hier nog steeds, en alhoewel het dus ruim 20 jaar lang prima gefunctioneerd heeft, lukt het nu niet of met moeite om dezelfde ruimte te verwarmen. Ouderdom? Néé! Dit heeft dus te maken met de nieuwe zuinigere ketel. Hoe dan?

Natuurlijk wil je een nieuwe ketel zuinig ingesteld hebben. Wanneer een ketel het water niet hoeft te verwarmen tot 90 graden maar tot 75 graden, is het logisch dat dit minder energie kost én bovendien bevorderlijk is voor de levensduur van de ketel. Immers, hij hoeft minder hard te werken. Maar zoals met veel zaken, zit ook hier een máár in het verhaal. De radiator in de studeerkamer in de hierboven geschetste situatie kan immers nu de ruimte niet meer verwarmen. Bij 75 graden geeft dezelfde radiator namelijk nu niet de genoemde 1062 Watt maar slechts 881 Watt. Om toch de gewenste 1000 Watt te behalen bij 75 graden nu, zou de radiator dus hoger en/of breder moeten worden.
In dit geval zijn er twee oplossingen: of men vervangt alle radiatoren in de woning voor grotere modellen, zodat in de ruimtes bij 75 graden aanvoertemperatuur de gewenste temperaturen behaald worden óf men kiest ervoor om tijdens de periode met de strengste temperaturen de ketelinstelling te wijzigen en de aanvoer temperatuur omhoog te zetten naar bijv. 80-85 graden Celsius. 

Dus, waarom worden er twee verschillende wattages bij een en dezelfde radiator genoemd? Men gaat of uit van een bestaande situatie zoals de hierboven geschetste woning uit 1990 of men gaan uit van nieuwbouw of totale renovatie (nieuwe HR ketel in combinatie met overal nieuwe radiatoren).

Enkel de radiator in de studeerkamer vervangen is dus niet de oplossing, omdat het zowel qua comfort als qua verbruik verstandig is om de warmteopbrengst van een ruimte/ woning evenredig te verdelen. Hierover leest u later in ons volgend blog meer.

Is het onverhoopt toch niet helemaal duidelijk hoe u nu kunt berekenen hoeveel vermogen u benodigd bent, maak dan gebruik van een van onze eerdere artikels of berekentools:

- Adviespagina vermogen berekenen: klik hier 
- Blogpagina vermogen berekenen: klik hier 
- Per ruimte bepalen hoeveel vermogen en welke radiatoren u benodigd bent? klik hier