Warmtepompen worden steeds populairder. De een verwacht dat warmtepompen over een aantal jaren in geen enkele woning meer zal ontbreken, terwijl een ander spreekt van een hype.

Maar waarom zou u nu een warmtepomp installeren? Wat kost een warmtepomp en wat levert het op? U heeft vast al gehoord dat een warmtepomp goed is voor het milieu, dat uw energierekening lager zal worden én dat u ook in 2020 subsidie krijgt op de aanschaf van een warmtepomp.

Dat is al een goede start om een warmtepomp te overwegen. In dit artikel zullen we u het financiële plaatje van de warmtepomp installatie schetsen.

 kosten warmtepomp

Wat kost een warmtepomp

We beginnen het overzicht met de belangrijkste en meest gestelde vraag: Wat kost een warmtepomp? We noemen dus in eerste instantie de prijs en komen later terug op de punten en eigenschappen waarmee u daarbij wel nog rekening moet houden.

Warmtepomp prijs
De kosten voor aanschaf en installatie van een warmtepomp liggen hoger dan die van een cv-ketel, maar dat betekent niet direct dat een warmtepomp kopen niet de juiste keuze is. Belangrijk bij dergelijke investeringen is om te kijken wat de reden is dat u die investering doet.

Bij het kopen van een warmtepomp weet u dat u vooraf een hogere investering doet, maar dat u daarmee uw maandelijkse energie kosten weet te drukken.

Er zijn verschillende modellen of uitvoeringen warmtepompen, waarbij ieder model verschillende voordelen heeft maar ook een ander kostenplaatje. Lees in "Wat is een warmtepomp" meer over de verschillende modellen warmtepompen.

Onderstaand een overzicht van de diverse modellen en de gemiddelde prijs per los model en de prijs van de installatie van dat model warmtepomp.  

Type warmtepomp

Prijs warmtepomp

Prijs installatie warmtepomp

Water-water warmtepomp
(voor woningen, gesloten bron)

Vanaf € 8.000,- incl. BTW

Vanaf € 10.000,- incl. BTW

(incl. grondboringen)

Water-water warmtepomp

(bedrijfsmatig, open water)

Vanaf € 8.000,- incl. BTW

Vanaf € 10.000,- incl. BTW

(incl. grondboringen)

Lucht-lucht warmtepomp

Vanaf € 1.500,- incl. BTW

(prijs per ruimte)

Vanaf € 600,- incl. BTW

(afhankelijk aantal vertrekken)

Lucht-water warmtepomp (monovalent)

Vanaf € 8.000,- incl. BTW

Vanaf € 2.000,- incl. BTW

Lucht-water warmtepomp

(hybride, voorheen bekend als bivalent)

Vanaf € 3.500,- incl. BTW

(excl. cv-ketel)

Vanaf € 1.500,- incl. BTW

 

Besparing verbruik warmtepomp

U weet nu wat de aanschaf van een warmtepomp ongeveer gaat kosten, maar wat bespaart u met een warmtepomp? Want zoals genoemd is de investering van een warmtepomp een stuk hoger dan het vervangen van uw gasgestookte cv-ketel.

Een nieuwe cv-ketel zal uw maandelijkse energiekosten normaliter ook al wat doen zakken, want u mag verwachten dat een nieuwe hr-ketel minder gas verbruikt dan een cv-ketel van circa 20 jaar oud.

Toch kan een warmtepomp voor nog lagere maandlasten zorgen, laten we eens kijken naar de verschillende types warmtepompen in relatie tot de maandelijkse kosten. Oftewel, wat zouden uw maandelijkse kosten worden.

We gaan uit van de gemiddelde gasprijs van € 0,63 per m³ en gaan dan uit van het gemiddelde gasverbruik van 1.500m³ per jaar. Dat betekend € 0,63 x 1500 m³ = € 945,- per jaar.

Voor stroomverbruik gaan we uit van de gemiddelde energieprijs van 0,20 cent kWh. We gaan uit van een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh per jaar. Dat betekend € 0,20 x 3500 kWh = € 700,- per jaar.

Om een goede vergelijking te maken moeten we eerst wel het gasverbruik omrekenen naar kWh. De berekening hiervoor is als volgt. 1 m³ komt overeen met 35,17 JM / 3,6 MJ = 9,769 kWh (Bron: energieconsultant.nl). Daarnaast houden we ook rekening met het rendement van een warmtepomp, oftewel de COP.

 

Type warmtepomp

Maandelijkse besparing gas

Maandelijkse toegenomen kosten stroom

Jaarlijkse besparing energiekosten

Water-water warmtepomp

(voor woningen, gesloten bron)

€ 80,-

€ 60,-

€ 240,-

Water-water warmtepomp

(bedrijfsmatig, open water)

€ 80,-

€ 50,-

€ 330,-

Lucht-lucht warmtepomp

€ 0,-

€ 6,-

Nvt

Lucht-water warmtepomp

(monovalent)

€ 80,-

€ 70,-

€ 120,-

Lucht-water warmtepomp

(hybride, voorheen bekend als bivalent)

€ 65,-

€ 55,-

€ 120,-

Bovenstaand overzicht toont de gemiddelde besparingen. Toch blijkt in praktijk vaak dat men meer rendement behaalt, omdat woningen vaak beter geïsoleerd worden wanneer men een warmtepomp installatie aanschaft.

De opbrengst is berekend bij gemiddelde isolatie van je woning. Daarnaast zien wij ook dat men veelal kiest voor zonnepanelen, waarmee de kosten voor het stroomverbruik ook enorm worden teruggedrongen zodra men terug levert aan het net.  

Terugverdientijd warmtepomp

Natuurlijk wilt u graag meewerken aan een beter milieu, maar u wilt ook graag goed zijn voor uw eigen portemonnee. Veel gestelde vraag is dan ook, alvorens men een bepaalde investering doet: hoe snel verdient een warmtepomp zich terug?

 terugverdientijd warmtepomp

Het is heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om een vast bedrag te noemen. Allereerst is het afhankelijk van de type warmtepomp, maar ook de isolatiewaarde van een woning is een belangrijke factor.

Daarnaast is ook de manier waarop men een warmtepomp gebruikt van belang en ook is het subsidiebedrag per model warmtepomp, type warmtepomp en merk warmtepomp wat u terug krijgt verschillend.

Zodoende is het noemen van een vast bedrag niet mogelijk, maar wel kunt u rekening houden met een gemiddelde terugverdientijd van 5 tot 12 jaar op een warmtepomp installatie.

Subsidies op warmtepompen

Omdat de overheid duurzame energie stimuleert, worden er subsidies gegeven. Het subsidiebedrag dat u terug kunt krijgen in 2020 is momenteel al gauw zo’n € 2.100,- voor een 8kW lucht-water warmtepomp  (meest toegepaste warmtepomp).

Omdat we niet wekelijks dit artikel kunnen bijhouden met actuele subsidiebedragen verwijzen we je naar de website van RVO  voor de actuele voorwaarden en subsidiebedragen.

Warmtepomp kopen

Nu we de subsidiebedragen en de kosten van een warmtepomp hebben benoemd, bent u vast benieuwd wat een warmtepomp installatie bij u gaat kosten. Bij twijfel kunt u altijd een van onze verkoopadviseurs uw persoonlijke situatie schetsen voor extra hulp bij aankoop.