Mechanische ventilatie: het belang van de ventilatiebox

 Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie: het belang van de ventilatiebox

 

Frisse lucht is belangrijk. Als het weer het toe laat gaan we graag naar buiten, maar ook een gezond binnenklimaat is enorm belangrijk. Ventileren is daarvoor essentieel.

 

Vochtige badkamers, gesloten ruimtes en vochtige ramen. Als je niet voldoende ventileert, krijg je vochtplekken, schimmel of zwarte aanslag op de kit bij het raam. Toch is een raam openzetten niet altijd de juiste oplossing. De buitenlucht is soms juist te vochtig of te koud, waardoor vocht in bijvoorbeeld de badkamer (na het douchen) alsnog niet goed weg kan gaan en er schimmel kan ontstaan. Benieuwd of je wel goed ventileert? Doe de test.


Mechanische ventilatie is eigenlijk een geforceerde afvoer van vervuilde lucht en heeft een duidelijke werking. Wanneer je roosters in je ramen hebt en voldoende ruimte onder je binnendeuren, zal de verse lucht aangevoerd worden door deze roosters en kan de vervuilde lucht worden afgevoerd door het mechanische ventilatiesysteem.

 

Centrale afzuiging Vs mechanische ventilatie

Woningen vanaf 1970 zijn steeds beter geïsoleerd. Dat is natuurlijk fijn, want je wilt wel een behagelijke temperatuur in je woning hebben. Echter, doordat woningen steeds beter geïsoleerd zijn en er dus minder tocht in de woning is, is het juist belangrijk dat er voldoende (mechanische) ventilatie in de woning aanwezig is.

 

Alhoewel het in de meeste woningen wel al aanwezig is, is centrale afzuiging daarvoor enorm verstandig. Om misverstanden te voorkomen: met centrale afzuiging wordt hetzelfde bedoeld als mechanische ventilatie of een ventilatiesysteem. Vervuilde lucht (dit klinkt wellicht onhygiënisch, maar met vervuilde lucht wordt al lucht welke je uitademt bedoeld) wordt door de buizen of kanalen afgevoerd naar buiten toe (vaak door een dakdoorvoer). Omdat er lucht wordt afgevoerd is er weer ruimte voor verse lucht, welke door bijvoorbeeld de roosters boven je ramen wordt aangevoerd.

 

Werking mechanische ventilatie

Een ventilatiebox bevindt zich meestal in de buurt van de cv-ketel en staat in verbinding met een of meerdere buizen. De vervuilde binnenlucht gaat via de ventilatieventielen door het buizenstelsel van een woning om vervolgens naar buiten te worden afgevoerd.

 

Zodra dit gebeurd wordt er via andere ventilatieventielen of klepramen schone buitenlucht aangevoerd. Een ventilatiebox kan op verschillende standen worden gezet (meestal 2 of 3). De stand van de ventilatiebox bepaalt hoeveel lucht er per minuut wordt afgevoerd.

Bediening ventilatiebox
Een ventilatiebox zet je nooit uit. Goede ventilatie gaat 24/7 door, dus we raden je aan om je roosters altijd geopend te houden (een raam of deur openhouden het hele jaar door is behalve voor je portemonnee ook vanuit veiligheid niet aan te bevelen) en de stekker niet uit de ventilatie unit te halen.

 

Wanneer je gaat douchen is het echter goed om de toeren op te schroeven: er zal dan meer behoefte zijn om een grote hoeveelheid lucht af te voeren dan wanneer je niet doucht. Dit kan je eenvoudig regelen door middel van de driestanden schakelaar. Dit is een draadloze regelaar, welke je doordat deze niet bedraad is, op iedere gewenste plek in je woning kunt neerleggen.

 

Ook kan je de timer functie gebruiken, waardoor de regelaar ervoor zal zorgen dat er nog een geringe periode (bijvoorbeeld 10 minuten) op de hoogste stand lucht afgevoerd wordt, alvorens terug te gaan naar de luchthoeveelheid zoals dit daarvoor was.

 

WTW-unit

WTW staat voor warmteterugwinning, een warmteterugwin-installatie dus. Een WTW-unit voert niet alleen vervuilde binnenlucht af, deze voert ook schone buitenlucht aan. Het systeem onttrekt warmte uit de binnenlucht die wordt afgevoerd, deze warmte wordt gebruikt om het huis te verwarmen.

 

Voordelen mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie kent een aantal doeleinden essentieel voor een gezond binnenklimaat:

 

-          Toevoer van zuurstof

-          Afvoer van vocht

-          Afvoer van warmte

-          Afvoer van verontreinigde lucht

-          Beter voor je gezondheid

-          Lagere energiekosten

-          Goed voor de staat van onderhoud van je woning

 

Minder energiekosten
Verse lucht geleidt de warmte beter. Dus wanneer je vervuilde en opgewarmde lucht wordt afgevoerd en er vervolgens weer verse lucht wordt aangevoerd door je roosters, heb je uiteindelijk lagere energiekosten. De ruimte zal dus sneller op de gewenste temperatuur zijn, waardoor je cv-ketel minder hard hoeft te werken.

 

Mechanische ventilatie maakt lawaai

Er wordt veel gezegd en geschreven over het geluid dat een ventilatie box maakt. Natuurlijk zijn de draaiende ventilator en de motor steeds stiller en wordt een ventilatiebox steeds beter geïsoleerd om geluid tegen te gaan. Waar de een de draaiende ventilator als een vervelend geluid zal ervaren, vindt een ander dit totaal niet hinderlijk.

 

Het is zo dat een gemiddelde vaatwasser of koelkast meer geluid maakt dan de mechanische ventilatie, omdat een ventilatiebox een geluid produceert van circa 51dB. Dit wordt als beleving geclassificeerd als rustig en is vergelijkbaar als verkeer op 30 meter afstand. We kunnen hier allemaal voorbeelden noemen, maar zoals het met alle geluiden is, geldt ook hier de regel: zodra je je eraan begint te storen, is het kwaad al geschied en zal je je blijven ergeren aan het geluid. Het helpt dan ook om je er vooraf van bewust te zijn dat het niet geruisloos is, maar zoals de fabrikant Itho Daalderop dit noemt: “fluisterstil”. En uiteindelijk doe je het natuurlijk voor een gezond binnenklimaat.

 

Luchten is niet hetzelfde
Wanneer je de ramen openzet, zoals je dit bijvoorbeeld ‘s ochtends doet wanneer je wakker wordt, ben je de ruimte aan het luchten. Luchten geeft echter niet hetzelfde effect als wanneer je ventileert door roosters en vervuilde lucht afvoert met mechanische afzuiging.

 

Luchten is met name goed voor, zoals de naam al aangeeft, het weghalen van nare luchtjes. Dit kan dus zijn op een muffe slaapkamer of wanneer je bijvoorbeeld net gezellig het gourmet stel hebt gebruikt. Zodra de vervuilde lucht echter weg is, heeft verder luchten geen zin. Zeker in de winter is het juist nadelig, omdat de temperatuur snel zal dalen en je hierdoor hogere (stook)kosten hebt.


Wat heb je nodig voor het aanleggen van mechanische ventilatie
Wanneer je woning nog geen ventilatiesysteem heeft en je wel graag een gezond binnenklimaat wilt, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:
- Bepaal waar je de ventilatiebox wilt hebben. Er moet voldoende ruimte zijn om de ventilatie slangen te kunnen aansluiten;
- Bekijk welke ruimtes je wilt aansluiten. Over het algemeen betreft het de afvoer van lucht in de badkamer, de wc en de keuken. In die ruimtes zullen dan ventilatieventielen komen, waar je de slang naar toe dient te brengen;
- Tot slot maak je de keuze voor de afvoer: wil je een dakdoorvoer (afvoer pijp door het dak) of wil je dit door de gevel (muurafvoer).

 

Ventilatiebox vervangen

Een ventilatiebox wordt vaak na circa 10 jaar vervangen. Dit is een relatief goedkope installatie, afhankelijk van de staat van de huidige installatie. Het is verstandig om de kanalen dan ook direct te laten reinigen, omdat er met name in de bochten vaak een stofophoping ontstaat in de loop der jaren.

 

Met een nieuwe ventilatiebox bespaar je al gauw 60 tot 70 euro per jaar, omdat de nieuwste ventilatieboxen zijn voorzien van duurzamere onderdelen en deze gemiddeld ruim 80% minder energie verbruiken.


Onderhoud ventilatiesysteem

Wanneer je ventilatiebox nog goed functioneert, is vervangen natuurlijk nog niet nodig. Tenzij zoals hierboven genoemd deze al redelijk gedateerd is, in dat geval is vervangen uit financieel oogpunt mogelijk interessant. Of je de ventilatiebox nu laat vervangen of niet: in alle gevallen is het goed om de box regelmatig te voorzien van onderhoud. Bij onderhoud zullen normaliter de volgende handelingen verricht worden:


- Reinigen kanalen d.m.v. een speciale stofzuiger en/of speciale borstels;
- Reinigen van de ventielen;
- Schoonmaken ventilatie unit (motor);
- Inregelen/ afstellen ventilatie unit en ventielen (complete ventilatie systeem).

 

Mechanische ventilatie online kopen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eerst het product in huis wilt hebben en daarna beslist of je de ventilatie unit zelf gaat plaatsen of vervangen. Wij hebben altijd de nieuwste modellen in ons assortiment, zodat je verzekerd bent van de zuinigste ventilatiebox.