Elektrische verwarming is zuiniger in gebruik geworden

Elektrische verwarming, ofwel als hoofd- of als bijverwarming, heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling ondergaan. Een van de aspecten daarvan is dat deze een stuk zuiniger in gebruik is geworden. Bovendien is er veel mogelijk als het gaat om types, modellen en toepassingen.

Zo is er de infraroodverwarming, geschikt om bijvoorbeeld badkamers mee te verwarmen. Deze worden aan het plafond geplaatst en nemen geen wandruimte in. De stralingswarmte verwarmt de objecten en niet de lucht, waardoor de ruimte goed droog blijft en schimmelvorming geen kans krijgt.

Hier tegenover staat verwarming vanaf de grond, de vloerverwarming. Ook deze is elektrisch toe te passen als hoofd- of bijverwarming. Vooral geschikt voor kleinere ruimten zoals een badkamer of studeerkamer. Maar wordt ook wel in grotere ruimten, vaak als bijverwarming toegepast.

De overstap van gas op elektra stelt ons voor uitdagingen. Wat gaat het kosten als we ons huis elektrisch verwarmen?

De woning verwarmen met elektrische radiatoren is een eenvoudige optie. Daarmee laten we de stijgende gasprijs achter ons en maken we gebruik van elektra waarvan de prijs de laatste jaren met twintig procent is afgenomen.

Een ander voordeel van elektrisch verwarmen is dat er een veel kortere opwarmtijd dan bij de traditionele cv- installatie waarbij de boiler eerst moet worden opgewarmd. Door het sneller opwarmen is er minder verlies van energie.

Bovendien kan een elektrische verwarming eenvoudig uitgeschakeld worden als de ruimte verlaten wordt. Ook dat scheelt.

Gebruik maken van het goedkopere nachttarief

Door in de nachtelijke uren de warmte op te slaan, kan er gebruik worden gemaakt van het nachttarief. Dat scheelt aanzienlijk in de portemonnee. In goed geïsoleerde ruimtes is dit een zinvolle manier van verwarmen.

Elektrisch verwarmen: zinvol en zuinig

In deze gevallen is het eenvoudiger om in de badkamer een op zichzelf staand verwarmingselement te hebben. Elektrische verwarming door middel van een elektrische radiator is in dan de oplossing. Zo’n radiator is eenvoudig te installeren, werkt snel en de elementen zijn er in alle mogelijke modellen.