Subsidie warmtepomp

Warmtepomp subsidie

subsidie warmtepomp

Je leest en hoort steeds meer over de term “warmtepomp” en “duurzaam”. Een van de redenen dat er steeds meer aandacht en interesse kom voor en naar warmtepompen, is door de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), waardoor de totale investering op een warmtepomp installatie het aantrekkelijk maakt om je hierin te verdiepen.

Maar wie komt er in aanmerking voor de subsidie op warmtepompen, door wie wordt de subsidie op warmtepompen verstrekt en waarom is er überhaupt een subsidie verkrijgbaar op een warmtepomp? In dit artikel nemen we je mee naar de verschillende facetten van de warmtepomp subsidies.

Warmtepomp subsidie: welke warmtepomp modellen komen in aanmerking?

Natuurlijk is het voor iedereen die een warmtepomp installatie overweegt, goed om te weten dat je investering gestimuleerd wordt door de overheid. Er wordt dan ook een behoorlijk subsidiebedrag uitgekeerd, wanneer de warmtepomp aan de juiste voorwaarden voldoet. Per model warmtepomp is het subsidiebedrag anders. In een eerder artikel hebben we reeds de werking van de verschillende modellen warmtepompen behandeld.
De volgende warmtepompen komen in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE):

-          Lucht- water warmtepomp;

-          Grond-water warmtepomp;

-          Water-water warmtepomp;

-          Hybride warmtepomp;

-          Warmtepompboiler.

Wel worden er een aantal voorwaarden gesteld aan de modellen warmtepompen. Zo dient de warmtepomp onderdeel te zijn van een verwarmingstoestel, moet dit verwarmingstoestel voorzien zijn van een productkaart, technische documentatie en van een etiket. Het verwarmingstoestel moet tevens niet meer vermogen (nominaal vermogen) hebben dan 70 kW.
 

Hoeveel subsidie op warmtepomp?

Het subsidiebedrag is per warmtepomp verschillend. De bedragen veranderen en om te voorkomen dat we verkeerde verwachtingen scheppen, verwijzen we je door naar de website van RVO voor de actuele subsidiebedragen.

Om je wel een beeld te geven van de subsidiebedragen, noemen we hier per type warmtepomp een richtbedrag. Voor het daadwerkelijke actuele bedrag, kijk je op de apparatenlijst van de RVO

-          Lucht- water warmtepomp van 8 kW een subsidiebedrag van € 2100,- ;

-          Warmtepompboiler voor tapwater een subsidiebedrag van € 1100,-;

-          Water-water warmtepomp van 8 kW een subsidiebedrag van € 2800,-;

-          Grond-water warmtepomp van 8 kW een subsidiebedrag van € 2800,-.

 

Waarom zit er subsidie op een warmtepomp?

Om de CO² uitstoot tegen te gaan en duurzame energie te stimuleren, verstrekt de overheid subsidie op duurzame installaties. Door die stimulans hoopt de overheid dat er energie worden bespaard.
De overheid stimuleert door middel van subsidies zowel particulieren als zakelijke gebruikers, wanneer zij zelf door een warmtepomp installatie duurzame energie opwekken.

duurzaam warmtepomp

Er is een bepaald budget beschikbaar voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie is de uitkomst van een Energieakkoord in 2013. Het betreft een meerjarige regeling welke nog loopt tot en met eind 2020. Per subsidiejaar wordt vervolgens het budget van dat jaar verkondigd.

Terugverdientijd warmtepomp

De aanschaf van een warmtepomp is een flinke investering, echter wordt de terugverdientijd relatief snel verwacht. Immers, je ontvangt een deel van je investering terug door de subsidie op de warmtepomp. Doordat de warmtepomp een duurzame installatie bewerkstelligd, zullen je maandlasten afnemen. Het verschil wordt de komende jaren nog forser, omdat de gasprijzen zullen toenemen en verwacht wordt dat de stroomkosten juist zullen dalen. Wanneer je zelf ook nog energie (terug)levert door middel van zonnepanelen, zal de terugverdientijd op een warmtepomp nog sneller bereikt worden. 

Wie komt er in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie

De overheid stimuleert de duurzame installaties niet alleen voor zakelijke gebruikers (ondernemers) maar ook voor particulieren. Belangrijk is om je niet blind te staren op de subsidiebedragen op een warmtepomp, maar ook goed te kijken naar je wensen, verwachtingen en mogelijkheden alvorens de keuze te maken voor een bepaald model of type warmtepomp.

toekomst warmtepomp

Wat kost een warmtepomp installatie

Nieuwsgierig wat een warmtepomp installatie in jouw situatie zou kosten? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een warmtepomp met montage.