Vloerverwarming berekenen

Dit artikel is bijgewerkt op 8 november 2018.

In dit artikel zullen enkele essentiële voorbereidingen met betrekking tot vloerverwarming worden toegelicht. Wens je een volledige uitleg over de werking van vloerverwarming dan verwijs ik je door naar dit artikel: Vloerverwarming: de informatie die je nodig hebt

Vloerverwarming als hoofdverwarming berekenen

Het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming wil zeggen dat je geen extra verwarming van bijvoorbeeld radiatoren of kachels nodig hebt. Je kunt de vloerverwarming gemakkelijk bedienen met een thermostaat.

Wanneer je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming leg je de buizen 15 centimeter uit elkaar, mits de woning goed is geïsoleerd. Is je woning minder goed geïsoleerd dan is het raadzaam om de buizen 10 centimeter uit elkaar te leggen.

 

Wanneer je woning goed geïsoleerd is en je de buizen dus 15 centimeter uit elkaar legt, is de vuistregel dat 1 m2 vloeroppervlak zo’n 7 tot 8 meter buis nodig heeft.

Vloerverwarming als bijverwarming berekenen

Je kan er ook voor kiezen om vloerverwarming te gebruiken als bijverwarming. Dit is veelal het geval bij woningen met een minder goede isolatie of bij de verbouwing van een oudere woning of bijgebouw. Bij de keuze voor vloerverwarming als bijverwarming leg je de buizen altijd 10 centimeter uit elkaar. De vuistregel is dat je dan voor 1 m2 vloeroppervlak zo’n 10 meter buis nodig hebt.

Betonvloer isoleren

vloerverwarming berekenen
Wanneer je betonvloer is geïsoleerd zoals op de bovenstaande afbeelding, kun je de vloerverwarming prima op een staalnet leggen in plaats van op noppenplaat. Je hebt in dat geval dan al voldoende isolatie en hoeft de vloer dus niet nogmaals te isoleren met noppenplaat.

Warmteafgifte vloerverwarming

Zorg dat je duidelijk in kaart hebt gebracht hoeveel m2 vloeroppervlakte je wilt/kan voorzien van vloerverwarming. Vervolgens kan je via de afgifte tabel vloerverwarming zien hoeveel watt een m2 vloerverwarming geeft.

Kijk ook goed naar de gemiddelde watertemperatuur in de leidingen en vergelijk dit met de gemiddelde watertemperatuur die je wilt gaan hanteren. Let op welke aanvoertemperatuur je cv-installatie of warmtepomp biedt.

Tips bij vloerverwarming leggen 

Zorg dat je randisolatie tegen de muur bevestigt, zodat de vloer de ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen. Wanneer dit vergeten wordt kan de vloer gaan scheuren.

Een groep van de vloerverwarming mag maximaal 100 meter zijn, dit wil zeggen dat je per 100 meter buis een aparte groep moet hebben. Leg je 100 m2 vloerverwarming dan heb je afhankelijk van de isolatiewaarde en warmtebehoefte 800-1000 meter buis nodig en een 8 of 10 groepsverdeler.

Het meest gebruikte patroon voor het leggen van vloerverwarming is het slakkenhuis patroon. Bij een slakkenhuis patroon leg je eerst de buis 30cm uit elkaar van buiten naar binnen. Wanneer je vervolgens helemaal in het midden uitkomt leg je de buis weer terug, zodat de leidingen uiteindelijk 15 of 10 centimeter uit elkaar komen te liggen. Dit is afhankelijk van hoe goed de woning is geïsoleerd en of de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming gebruikt wordt.