Warmtepompen hebben we in verschillende soorten:

Bodem gekoppelde warmtepomp (water/water): haalt de energie uit de bodem en verwarmt cv-water

--monovalent: alleen de warmtepomp verwarmt het huis

--bivalent: de warmtepomp wordt gecombineerd met een andere verwarmingsbron als een cv-ketel of houtkachel

Lucht/water warmtepomp: haalt de energie uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het cv-water

--monovalent: alleen de warmtepomp verwarmt het huis

--hybride: de warmtepomp wordt geconbineerd met een cv-ketel om het huis te verwarmen

 

In de jaren 2005 tot 2008 waren warmtepompen erg in opkomst mede doordat er veel subsidie beschikbaar was. Gedurende de crisis zijn alle subsidie kranen dichtgedraaid. Nu de crisis op zijn eind loopt zien we dat de overheid de subsidie kraan weer gaat opendraaien en dat de interesse voor duurzame oplossingen weer toe gaat nemen.

 

De Elga warmtepomp van Techneco is een warmtepomp die monovalent (alleen staand) kan worden aangesloten maar kan tevens bivalent ook wel hybride genaamd worden aangesloten. Indien de Elga hybride wordt aangesloten dan krijgt u 2300,- euro subsidie.

 

Door deze subsidie heeft u de Elga warmtepomp al binnen enkele jaren terug verdient. Wanneer in 2020 de salderingsregel komt te vervallen en u bent in het bezit van zonnepanelen dan kunt u de opgewekte stroom direct voor de warmtepomp gebruiken.

 

Wanneer gebruiken we nu welk soort warmtepomp en wat is de terugverdientijd 

Trias energetica aanpak energie zuinige woning

De trias energetica

 1. Beperk de energievraag
  1. -Zorg dat de woning goed is geisoleerd
  2. -Zorg dat de woning luchtdicht is
  3. -Zorg voor een balans ventilatie (Warmte Terug Win) systeem
 2. Gebruik duurzame energie
  1. -Warmtepomp
  2. -Zonneboiler (zon thermisch)
  3. -Zonnepanelen (PV-panelen)
  4. -Pellet kachel (bio massa)
 3. Gebruik fossiele brandstoffen zo efficient mogelijk
  1. -Verwarm de woning met een warmtepomp die op stroom draait, vul dit aan met een zonneboiler indien nodig. Wek de benodigde stroom op met zonnepanelen. Heb je dan nog warmte tekort gebruik dan een pellet kachel en als het echt niet anders kan een cv-ketel op aardgas.

Heeft u een jaren 30 woning dan zal het lastig zijn de woning zo goed te isoleren dat u met een warmtepomp en zonnepanelen de woning het volledige jaar te kunnen verwarmen. Kies in zo'n geval voor een hybride of bivalente warmtepomp. De meest gangbare hybride combinatie is Techneco Elga warmtepomp samen met een HR cv-ketel. De totale investering ligt zo rond de 6000,- euro. Momenteel zit er een overheidssubsidie op van 1000,- euro waardoor de investering vaak onder de 5.000 euro blijft.

Een gemiddelde woning verbruikt 2000m3 gas. Wanneer u een hybride installatie kiest kunt u tot 60% op gas besparen maar komt daar weer 2000kwh stroom bij. Per saldo bespaart u dan zo'n 500 euro per jaar.

 

Kortom voor elke bestaande woning is eigenlijk een warmtepomp zinvol en een lucratieve investering. Benieuwd hoe de subsidie regeling werkt kijk dan op de website van de overheid over warmtepomp subsidie