Welke airco moet ik kopen?

Welke airco moet ik kopen?

Welke airco moet ik kopen

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland. Met de warme en benauwde dagen en met name avonden voor de boeg, wil je graag even afkoelen. Dat is niet langer nodig. Met een airco zorg je ervoor dat je niet langer tegen de warme dagen hoeft op te kijken. Een aangenaam binnenklimaat heeft natuurlijk de nodige voordelen en met een airco kan jij zelf zorgen voor klimaatbeheersing.

Hoe werkt een airco

In de herfst geniet je nog na van de heerlijke zomer die je hebt gehad, maar gedurende de lange winter kijk je uit naar de eerste warme lentedagen. Zodra het echter mei wordt, vrees je de hete zomerdagen en al helemaal die warme en benauwde nachten.
Maar hoe kan zo’n airco nou zorgen voor een koele ruimte, terwijl het buiten snikheet is? Je kan een airco vergelijken met een koelkast. Zonder te technisch te worden, kan je het principe als volgt bekijken.

De airco onttrekt warmte uit de omgeving. Dit doet de airco door een koelvloeistof te verdampen en die door middel van een ventilator de ruimte in te blazen (bron Wikipedia).

Welke types airco zijn er

Er zijn diverse modellen airconditioners op de markt. De meest gebruikelijke en toegepaste airco’s zijn een split-unit airco en een mobiele airconditioning.

Split-unit airco

Een split-unit airco  bestaat uit twee onderdelen: een binnen deel en een buitenunit. Het binnen deel is dat deel welke de koele lucht de ruimte inblaast en de buitenunit herken je vaak door de ventilator in een compacte vierkante of rechthoekige kast. Een split-unit airco installeer je dus op een vaste plek in een vaste ruimte. Voordeel is dat je de ruimte volledig kunt afsluiten, waardoor er dus geen warmte van buitenaf binnenkomt. Immers, je kan de deuren en ramen in die ruimte gesloten houden. Een split-unit airco is een veel toegepaste airco op kantoor en thuis.

Mobiele airco

Bij mobiele airconditioning is het, zoals de naam al aangeeft, mogelijk om een airco te plaatsen in die ruimte waar je op dat moment warmte wilt wegnemen. Een mobiele airco  heeft een afvoerslang, welke naar buiten gebracht dient te worden waardoor er dus wel een raam of deur in de ruimte moet zitten. Grote voordeel van een mobiele airco is dat je geen verdere installatie nodig hebt. De mobiele airco valt dan ook onder de categorie standalone-airconditioning.

Split-unit airco kopen of een mobiele airco kopen

Welke airco je moet kopen, is afhankelijk van de wensen die je hebt en de mogelijkheid om een buitendeel te plaatsen. Over het algemeen geldt dat een split-unit airco een grotere capaciteit heeft en dus een grotere inhoud kan koelen dan een mobiele airco. Daarnaast is het zo dat een mobiele airco alleen kan koelen, terwijl je met een split-unit airco ook kunt verwarmen.
Het rendement van een split-unit airco is hoger dan van een mobiele airco, dat komt omdat je bij een mobiele airco de afvoerslang naar buiten moet brengen (bijv door een open raam), waardoor er warmte van buiten naar binnen komt, want een verminderend effect heeft op het rendement van de mobiele airco.

De voordelen en nadelen van airco’s

Om te kunnen bepalen of je een airco wilt kopen, wil je natuurlijk graag inzichtelijk hebben wat nu de grote voordelen van airconditioning zijn. Om alles goed af te wegen, is het ook belangrijk om te kijken naar de eventuele nadelen van een airco. De volgende onderwerpen zijn wat ons betreft zeker argumenten die je zou moeten afwegen, alvorens een airco online te kopen.

Koelere slaapkamer door airco

Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust belangrijk is voor je gezondheid. De temperatuur in de slaapkamer is van enorm belang voor die goede nachtrust. Is je slaapkamer niet op de juiste temperatuur, dan heeft dit direct effect op je slaapritme. Een te warme slaapkamer vermindert het aantal slaapuren en het duurt tevens langer alvorens je in slaap valt. Is je slaapkamer juist weer te koud, dan zal je ‘s nachts vaker wakker worden. Met een airco kan je de temperatuur in je slaapkamer beheersen. Een gezonde temperatuur voor in je slaapkamer ligt tussen de 17 en 21 graden Celsius (bron Mens en Gezondheid).

Een te warme slaapkamer is vervelend en vaak is het dan ook lastig om in slaap te vallen. Maar nog zoiets: lig je net lekker te slappen, schrik je wakker van het vervelende gezoem van muggen! Een koele slaapkamer zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur afneemt. Het is alom bekend dat muggen je makkelijker weten te vinden bij een warmere lichaamstemperatuur (bron Salusi), dus doordat de airco je slaapkamer (en indirect je lichaamstemperatuur) doet afkoelen, verleid je muggen ook minder om ongewenst bij je langs te komen.

Installatie van een airco

Een airco zelf plaatsen is iets wat steeds eenvoudiger wordt. Toch zijn er een aantal (split-unit) airco’s  waarbij een STEK-monteur nodig is. Voor het aanleggen van de koelmiddelleiding en het afvullen is een STEK-gecertificeerd bedrijf  nodig.

Er zijn ook split-unit airco’s  die je zelf kan aansluiten. Deze airco’s worden geleverd met snelkoppelingen en zijn vooraf afgevuld met koelmiddel. Wel moet je zelf gaten boren door de buitenmuur, om het buiten deel en binnen deel aan elkaar te verbinden.

Uiteraard is het bepalen van de plek waar je de buitenunit plaatst wel belangrijk: bepaal vooraf of je de buitenunit op het platte dak kunt plaatsen, op de grond kunt zetten of aan de buitenmuur wilt ophangen. Het binnen deel komt bij voorkeur direct aan de andere kant van de muur of in ieder geval redelijk in de buurt, omdat de slangen en leidingen welke meegeleverd zijn niet heel groot zijn. Ook moet de leiding niet te veel omhoog lopen, om te voorkomen dat de condens niet weg kan lopen.

Mobiele airco’s zijn eenvoudig zelf te plaatsen, daarvoor is geen monteur nodig. Zoals eerder genoemd moet de afvoerslang wel naar buiten kunnen, vaak gebeurt dit door het raam op een kier te zetten, zodat de slang erdoor kan.

Airco slecht voor je gezondheid?

Veel gestelde vraag bij airco’s is of het koelen van een ruimte en de continue stroming van koude lucht, schadelijk voor je gezondheid is. Met name over verkoudheid en keelpijn zijn wisselende berichten.

airco verkoudheid

Verkoudheid bij een airco

Dat je van airco verkouden wordt is onjuist. Net als bij een airco in de auto is het echter wel belangrijk dat je regelmatig onderhoud laat uitvoeren, om te voorkomen dat de airco vervuild raakt. Je kan je voorstellen dat het onttrekken van warmte uit een bepaalde ruimte ervoor zorgt dat de filters van een airco vervuilt raken. Behalve onderhoud aan je airco te laten uitvoeren, adviseren we je dan ook om zelf regelmatig de filters van je airco schoon te maken.

Je lichaam afkoelen is juist gezond. Zoals eerder genoemd help je door het koelen van een ruimte je lichaam juist met afkoelen, wat weer gunstig is voor een goede nachtrust. Een goede nachtrust draagt weer bij aan een beter en gezonder lichamelijk gestel. Wel is het zo dat een té groot temperatuurverschil juist niet gezond is. Je lichaam koelt dan te snel af en je lichaam reageert daar niet goed op. Probeer dan ook het verschil in temperatuur tussen buiten en binnen maximaal tussen de 5-7 graden te houden.

Maakt een airco veel lawaai?

Je wilt je slaapkamer afkoelen, maar je wilt ’s nachts nog wel gewoon kunnen slapen. Maak je geen zorgen, de airco’s van tegenwoordig worden steeds stillen en energiezuiniger. Een airco systeem hoeft niet meer veel geluid te maken om je slaapkamer lekker koel te houden. Uiteraard hoor je de ventilator blazen, maar airco’s maken tegenwoordig op de laagste stand een geluid van circa 30-40dB(A). Dit kan je vergelijken met zacht gefluister op 5 meter of de typische geluiden van een rustige woonbuurt.
Natuurlijk wil je ook geen ruzie met je buren, dus ook het geluid van de buitenunit is een heikel punt. Ook bij de buitenunit hoor je uiteraard de ventilator, maar het moet wel heel bijzonder worden als dit je buren ’s nachts wakker houdt. Het buiten deel van de airco maakt meer geluid dan het binnen deel, maar gemiddeld is dit tussen de 45-55 dB(A). Je kan dus in alle eerlijkheid aan je buren verklaren dat dit te vergelijken is met een elektrische tandenborstel, je wasmachine, het koffiezetapparaat of een naaimachine.

Airco op afstand bedienen

Een onverwacht zonnige dag en vergeten je rolluiken of gordijnen voor de ramen te doen? Geen probleem! Er zij nu ook airco’s met ingebouwde wifi, waarbij je nu op afstand door middel van je smartphone je airco kunt aansturen. En een split-unit airco met ingebouwde Wi-Fi kan je zelf installeren, omdat dit een quickconnect systeem is, waarbij alles is voorbereid en je dus geen STEK-monteur nodig hebt.

airco op afstand bedienen

Timerfunctie airco

De nieuwste airco’s zijn ook voorzien van een timerfunctie. Daarmee kan de airco zo ingesteld worden dat de airco ’s nachts automatisch uitschakelt. Ook kan je door de timerfunctie op de airco de cooler zo instellen dat de airco op een door jou vooraf ingestelde tijd inschakelt en weer uitschakelt. Zo kom je thuis en is de ruimte altijd op de gewenste temperatuur.

Waar kan ik het best een airco kopen?

Natuurlijk is een airco kopen een investering, echter is het niet zo dat je net als bij een aankoop van bijvoorbeeld een auto, je vooraf goed moet laten inlichten op locatie. Een airco online kopen is daarom zeer goed mogelijk. Zowel een mobiele airco kopen als een split-unit airco kopen kan online, omdat je prima zelf de airco kan installeren. Let er wel goed op dat de airco voorgevuld is en je geen STEK-monteur nodig hebt.