welke airco moet ik kopen

Welke airco moet ik kopen?

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland. Met de warme en benauwde dagen en met name avonden voor de boeg, wil je graag even afkoelen. Dat is niet langer nodig. Met een airco zorg je ervoor dat je niet langer tegen de warme dagen hoeft op te kijken. Een aangenaam binnenklimaat heeft natuurlijk de nodige voordelen en met een airco kan jij zelf zorgen voor klimaatbeheersing. Maar waar moet je nu op letten als je een airco wilt kopen? Met dit artikel over de verschillende modellen airco's en de voordelen en nadelen van airco's, is het maken van de juiste keuze een.....koud kunstje.

" />

Welke airco moet ik kopen?

Welke airco moet ik kopen?

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland. Met de warme en benauwde dagen en met name avonden voor de boeg, wilt u graag even afkoelen. Dat is niet langer nodig.

Met een airco zorgt u ervoor dat u niet langer tegen de warme dagen hoeft op te kijken. Een aangenaam binnenklimaat heeft natuurlijk de nodige voordelen en met een airco kunt u zelf zorgen voor klimaatbeheersing.

Hoe werkt een airco?

In de herfst geniet u nog na van de heerlijke zomer die u heeft gehad, maar gedurende de lange winter kijkt u uit naar de eerste warme lentedagen. Zodra het echter mei wordt, vreest u de hete zomerdagen en al helemaal die warme en benauwde nachten.

Maar hoe kan een airco nou zorgen voor een koele ruimte, terwijl het buiten snikheet is? U kunt een airco vergelijken met een koelkast. Zonder te technisch te worden, kunt u het principe als volgt bekijken.

De airco onttrekt warmte uit de omgeving. Dit doet de airco door een koelvloeistof te verdampen en koude lucht door middel van een ventilator de ruimte in te blazen (bron Wikipedia).

Welke types airco zijn er?

Er zijn diverse modellen airconditioners op de markt. De meest gebruikelijke en toegepaste airco’s zijn een split-unit airco en een mobiele airconditioning.

Split-unit airco

Een split-unit airco  bestaat uit twee onderdelen: een binnen deel en een buitenunit. Het binnen deel is dat deel welke de koele lucht de ruimte inblaast en de buitenunit herkent u vaak door de ventilator in een compacte vierkante of rechthoekige kast.

Een split-unit airco installeert u dus op een vaste plek in een vaste ruimte. Voordeel is dat u de ruimte volledig kunt afsluiten, waardoor er dus geen warmte van buitenaf binnenkomt.

Immers, u kunt de deuren en ramen in die ruimte gesloten houden. Een split-unit airco is een veel toegepaste airco op kantoor en thuis.

Mobiele airco

Bij mobiele airconditioning is het, zoals de naam al aangeeft, mogelijk om een airco te plaatsen in die ruimte waar u op dat moment warmte wilt wegnemen.

Een mobiele airco  heeft een afvoerslang, welke naar buiten gebracht dient te worden waardoor er dus wel een raam of deur in de ruimte moet zitten.

Grote voordeel van een mobiele airco is dat u geen verdere installatie nodig heeft. De mobiele airco valt dan ook onder de categorie standalone-airconditioning.

Split-unit airco kopen of een mobiele airco kopen?

Welke airco u moet kopen, is afhankelijk van de wensen die u heeft en de mogelijkheid om een buitendeel te plaatsen.

Over het algemeen geldt dat een split-unit airco een grotere capaciteit heeft en dus een grotere inhoud kan koelen dan een mobiele airco. Daarnaast is het zo dat een mobiele airco alleen kan koelen, terwijl u met een split-unit airco ook kunt verwarmen.

Het rendement van een split-unit airco is hoger dan van een mobiele airco, dat komt omdat u bij een mobiele airco de afvoerslang naar buiten moet brengen (bijvoorbeeld door een open raam), waardoor er warmte van buiten naar binnen komt, wat een verminderend effect heeft op het rendement van de mobiele airco.

De voordelen en nadelen van airco’s

Om te kunnen bepalen of u een airco wilt kopen, wilt u natuurlijk graag inzichtelijk hebben wat nu de grote voordelen van airconditioning zijn. Om alles goed af te wegen, is het ook belangrijk om te kijken naar de eventuele nadelen van een airco.

De volgende onderwerpen zijn wat ons betreft zeker argumenten die u zou moeten afwegen, alvorens een airco online te kopen.

Koelere slaapkamer door airco

Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust belangrijk is voor uw gezondheid. De temperatuur in de slaapkamer is van enorm belang voor die goede nachtrust. Is uw slaapkamer niet op de juiste temperatuur, dan heeft dit direct effect op uw slaapritme.

Een te warme slaapkamer vermindert het aantal slaapuren en het duurt tevens langer alvorens u in slaap valt. Is uw slaapkamer juist weer te koud, dan zal u ‘s nachts vaker wakker worden.

Met een airco kunt u de temperatuur in uw slaapkamer beheersen en constant houden. Een gezonde temperatuur voor in uw slaapkamer ligt tussen de 17 en 21 graden Celsius (bron Mens en Gezondheid).

Een te warme slaapkamer is vervelend en vaak is het dan ook lastig om in slaap te vallen. Maar nog zoiets: ligt u net lekker te slappen, schrikt u wakker van het vervelende gezoem van muggen!

Een koele slaapkamer zorgt ervoor dat uw lichaamstemperatuur afneemt. Het is alom bekend dat muggen u makkelijker weten te vinden bij een warmere lichaamstemperatuur (bron Salusi), dus doordat de airco uw slaapkamer (en indirect je lichaamstemperatuur) doet afkoelen, verleidt u muggen ook minder om langs te komen.

Installatie van een airco

Een airco zelf plaatsen is iets wat steeds eenvoudiger wordt. Toch zijn er een aantal (split-unit) airco’s  waarbij een STEK-monteur nodig is. Voor het aanleggen van de koelmiddelleiding en het afvullen is een STEK-gecertificeerd bedrijf nodig.

Er zijn ook split-unit airco’s die u zelf kunt aansluiten. Deze airco’s worden geleverd met snelkoppelingen en zijn vooraf afgevuld met koelmiddel. Wel moet u zelf gaten boren door de buitenmuur, om het buiten deel en binnen deel aan elkaar te verbinden.

Uiteraard is het bepalen van de plek waar u de buitenunit plaatst wel belangrijk: bepaal vooraf of u de buitenunit op het platte dak kunt plaatsen, op de grond kunt zetten of aan de buitenmuur wilt ophangen.

Het binnen deel komt bij voorkeur direct aan de andere kant van de muur of in ieder geval redelijk in de buurt, omdat de slangen en leidingen welke meegeleverd zijn niet bepertk reiken. Ook moet de leiding niet te veel omhoog lopen, om te voorkomen dat de condens niet weg kan lopen.

Mobiele airco’s zijn eenvoudig zelf te plaatsen, daarvoor is geen monteur nodig. Zoals eerder genoemd moet de afvoerslang wel naar buiten kunnen, vaak gebeurt dit door het raam op een kier te zetten, zodat de slang erdoor kan.

Airco slecht voor je gezondheid?

Veel gestelde vraag bij airco’s is of het koelen van een ruimte en de continue stroming van koude lucht, schadelijk voor uw gezondheid is. Met name over verkoudheid en keelpijn zijn wisselende berichten.

airco verkoudheid

Verkoudheid bij een airco

Dat u van airco verkouden wordt is onjuist. Net als bij een airco in de auto is het echter wel belangrijk dat u regelmatig onderhoud laat uitvoeren, om te voorkomen dat de airco vervuild raakt.

U kunt zich voorstellen dat het onttrekken van warmte uit een bepaalde ruimte ervoor zorgt dat de filters van een airco vervuild raken. Behalve onderhoud aan uw airco te laten uitvoeren, adviseren we u dan ook om zelf regelmatig de filters van uw airco schoon te maken.

Uw lichaam afkoelen is juist gezond. Zoals eerder genoemd helpt u door het koelen van een ruimte uw lichaam juist met afkoelen, wat weer gunstig is voor een goede nachtrust. Een goede nachtrust draagt weer bij aan een beter en gezonder lichamelijk gestel.

Wel is het zo dat een té groot temperatuurverschil juist niet gezond is. Uw lichaam koelt dan te snel af en reageert daar niet goed op. Probeer dan ook het verschil in temperatuur tussen buiten en binnen maximaal tussen de 5-7 graden te houden.

Maakt een airco veel lawaai?

U wilt uw slaapkamer afkoelen, maar u wilt ’s nachts nog wel gewoon kunnen slapen. Maakt u geen zorgen, de airco’s van tegenwoordig worden steeds stiller en energiezuiniger.

Een airco systeem hoeft niet meer veel geluid te maken om de slaapkamer lekker koel te houden. Uiteraard hoort u de ventilator blazen, maar airco’s maken tegenwoordig op de laagste stand een geluid van circa 30-40dB(A).

Dit kan is vergelijkbaar met zacht gefluister op 5 meter of de typische geluiden van een rustige woonbuurt.

Natuurlijk wilt u ook geen ruzie met de buren, dus ook het geluid van de buitenunit is een heikel punt. Ook bij de buitenunit hoort u uiteraard de ventilator, maar het moet wel heel bijzonder worden als dit uw buren ’s nachts wakker houdt. Het buiten deel van de airco maakt meer geluid dan het binnen deel, maar gemiddeld is dit tussen de 45-55 dB(A).

U kunt dus in alle eerlijkheid aan uw buren verklaren dat dit te vergelijken is met een elektrische tandenborstel, wasmachine, het koffiezetapparaat of een naaimachine.

Airco op afstand bedienen

Een onverwacht zonnige dag en vergeten uw rolluiken of gordijnen voor de ramen te doen? Geen probleem!

Er zij nu ook airco’s met ingebouwde wifi, waarbij u op afstand door middel van uw smartphone de airco kunt aansturen. En een split-unit airco met ingebouwde Wi-Fi kunt u zelf installeren. Omdat dit een quickconnect systeem is, waarbij alles is voorbereid en u dus geen STEK-monteur nodig hebt.


airco op afstand bedienen

Timerfunctie airco

De nieuwste airco’s zijn ook voorzien van een timerfunctie. Daarmee kan de airco zo ingesteld worden dat de airco ’s nachts automatisch uitschakelt. Ook kunt u door de timerfunctie op de airco de cooler zo instellen dat de airco op een door u vooraf ingestelde tijd inschakelt en weer uitschakelt.

Zo komt u thuis en is de ruimte altijd op de gewenste temperatuur.

Waar kan ik het best een airco kopen?

Natuurlijk is een nieuwe airco kopen een investering, echter is het niet zo dat u net als bij een aankoop van bijvoorbeeld een auto, u moet laten inlichten op locatie. Een airco online kopen is daarom zeer goed mogelijk.

Zowel een mobiele airco kopen als een split-unit airco kopen kan online, omdat u prima zelf de airco kan installeren. Let er wel goed op dat de airco voorgevuld is en u geen STEK-monteur nodig heeft.