Airconditioning

Klimaatbeheersing vinden we belangrijk. Of we werken op kantoor, thuis lekker relaxen en vooral ook in de slaapkamer wil je een comfortabele temperatuur, ongeacht het weer buiten. Voor de dagen dat we extra verkoeling wensen hebben we een compleet assortiment air conditioners. Hulp nodig bij het berekenen van de perfecte airco? Lees hier verder.

Lijst Productspecificaties tonen

Producten 37-43 van 43

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Lijst Productspecificaties tonen

Producten 37-43 van 43

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Koelcapaciteit airconditioning berekenen

De belangrijkste eigenschap van een airco is het koelvermogen. Heeft de airco voldoende capaciteit om de gehele ruimte voldoende te koelen?

Stap 1: Bereken het aantal kubieke meters van de ruimte

We starten met het bepalen van de grootte van de ruimte die gekoeld dient te worden. Voor een compleet beeld meten we de lengte, breedte én hoogte van de kamer. Inhoud bereken je door lengte X breedte X hoogte te doen.

Stel je hebt een rechthoekige slaapkamer van 4 meter lang, 3 meter breed en 2,5 meter hoog. Dan is de slaapkamer 5 X 4 X 2,5 = 50m3 ofwel 50 kubieke meter.

Stap 2: Bepaal de warmtefactor

De warmtefactor hoef je niet zelf te verzinnen, je kiest simpelweg 1 van onderstaande situaties.

Warmtefactor 30 - weinig ramen, geen schuin of plat dak, weinig warmtebronnen
Warmtefactor 40 - veel ramen, minder goed geïsoleerd, ruimte met veel warmtebronnen
Warmtefactor 50 -  ruimte zonder isolatie, veel ramen en/of een plat dak, veel warmtebronnen,  ruimte met een hoge koellast, ruimte met veel mensen.

Stap 3: De koelcapaciteit berekenen

De inhoud van de kamer vermenigvuldigt met de koelfactor geeft de minimale vereiste koelcapaciteit van je airco aan.

Kubieke meter ruimte X warmtefactor = koelcapaciteit

Bijvoorbeeld: 50 X 50 = 2500 Watt

Hieruit blijkt dat de ruimte van 50 m3 een airco nodig heeft met een minimale capaciteit van 2500 Watt (ook geschreven als 2,5 kW) om goed te koelen.

Stap 4: Kies het juiste type Airco om te kopen

Bij CVtotaal bieden we 4 verschillende types air conditioning systemen aan, ieder met specifieke voordelen. Hierover lees je straks meer. Ook kun je voor direct advies contact opnemen met ons!

Stap 5: Airco montage

Voor de installatie van een airco met een splitsysteem is het verplicht om de leidingen te laten aansluiten door een STEK gecertificeerde installateur. Een STEK air conditioning systeem kun je niet zelf monteren.

Overige airco’s kun je wel zelf aansluiten, zorg wel dat je weet welk aansluitmateriaal nodig is om de airco te installeren en dat zo nodig direct bij te bestellen.

Vaste air conditioning kopen

Een vaste airco wordt eenmalig geïnstalleerd en blijft permanent in de gekozen ruimte. Vaste airconditioners blazen niet alleen koele lucht, maar onttrekken ook vocht uit de lucht. Dit is fijn aangezien vochtige lucht vaak als benauwd of muf wordt ervaren.

Vaste airconditioners werken met een splitsysteem, hierbij bestaat de airco uit een binnen- en een buitengedeelte die met leidingen onderling verbonden zijn. Het buitengedeelte zorgt voor de afvoer van de warme lucht en het binnen gedeelte blaast koele lucht naar binnen.

We kennen twee soorten splitsystemen:

Splitsysteem

Bij een splitsysteem wordt er één binnen- en één buitengedeelte gebruikt. Met dit air conditioning systeem is het niet mogelijk om meerdere ruimtes te koelen.

Multisplitsysteem

Met een multisplitsysteem worden er meerdere binnendelen van de airco op het buitengedeelte aangesloten. Hierdoor kunnen er meerdere ruimtes worden gekoeld die gebruik maken van eenzelfde buitenunit. Hierbij kan geschakeld worden tussen de binnendelen, ideaal om bijvoorbeeld overdag alleen de woonkamer te koelen en ’s avonds de slaapkamer.

Mobiele airco kopen

Een mobiele airco is te verplaatsen. Hierdoor kun je dezelfde airco voor verschillende ruimtes gebruiken indien gewenst. We kennen twee soorten mobiele airconditioners:

Mobiele monoblock airco

Mobiele airco’s met monoblock zijn gemakkelijk te installeren. Mobiele monoblock airco’s bestaan uit één geheel. Je plaatst de airco in de ruimte die je wilt koelen en zorgt dat de afvoer buizen de lucht kunnen afvoeren. Het voordeel van dit koelsysteem is dat er geen buitengedeelte benodigd is. Doordat de koelmotor in het binnengedeelte zit, dien je rekening te houden met extra geluid. Let bij aankoop op de geluidsproductie of vraag ernaar aan onze adviseurs.

Mobiele split-unit airco

Er zijn ook mobiele airco’s met een splitsysteem. Deze werken met één binnen- en één buitengedeelte. Deze systemen zijn in de regel efficiënter en stiller.

Installatie

CVtotaal biedt een optie om bij aankoop van een airconditioner de montage te verzorgen. Een erkende installateur neemt de gehele klus uit handen zodat je optimaal en onbezorgd kunt genieten. Wanneer je een airconditioner toevoegt aan je winkelmandje zal de installatie optie eronder staan.

We hebben de beste airconditioners en toebehoren voor je geselecteerd. Onze medewerkers adviseren je graag over welk type het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Neem contact met ons op via mail of telefoon.