elektrische-cv-ketel-de-toekomst/

Met een elektrische cv ketel ben je compleet onafhankelijk van aardgas. Een duurzame oplossing icm duurzame stroom. Maar let op, er is meer...!

" />

Is de elektrische cv-ketel de toekomst?

elektrische-cvketel-toekomst

In Nederland zijn de meeste huishoudens aangesloten op aardgas. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij wat volgens experts leidt tot klimaatveranderingen. Er zijn internationale afspraken gemaakt om de uitstuit van CO2 zoveel mogelijk te reduceren. De Nederlandse regering heeft als doel gesteld dat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn, dit wil zeggen dat in heel Nederland gebruik moet worden gemaakt van duurzame energie.

 

Wat is het verschil tussen een CV-ketel op gas en een elektrische CV-ketel?

Op dit moment maken de meeste huishoudens gebruik van een Cv-ketel op aardgas simpelweg omdat dit het meest toegankelijke en voordelige systeem is.

 

Doordat de Cv-ketel aardgas verbrandt verwarmt deze het water in de CV dat door middel van de circulatiepomp naar de radiatoren of vloerverwarming wordt gepompt. Een rookgasafvoerkanaal (dakdoorvoer of geveldoorvoer) voert de rookgassen die vrij komen bij de verbranding van het aardgas af.

 

Een elektrische Cv-ketel werkt, logischerwijs, op elektriciteit. De elektrische Cv-ketel produceert geen rookgassen doordat er geen verbranding van gas plaatsvindt en er is dus geen rookgasafvoerkanaal nodig.

 

Wanneer is een elektrische CV-ketel geschikt?

Een elektrische Cv-ketel kent enkele nadelen waardoor het vooralsnog voor veel huishoudens niet interessant is om de overstap te maken.

 

-          Je woning moet zeer goed geïsoleerd zijn.

-          Elektriciteit is 2,6 keer zo duur als gas omdat er in verhouding veel meer elektriciteit nodig is om gas te vervangen.

-          Een elektrische Cv-ketel is pas echt rendabel in combinatie met zonnepanelen.

-          Voor het verwarmen van water is een aparte (zonne)boiler nodig.

 

Een elektrische Cv-ketel zou interessant kunnen zijn wanneer het volgende van toepassing is op jouw situatie:

 

-          Je woning heeft een goede isolatie (spouw-, vloer- en dakisolatie).

-          Je verbruikt maximaal 4 kilowatt verwarmingsvermogen.

-          Je hebt al zonnepanelen op je dak liggen of je dak is geschikt voor zonnepanelen.

 

Hoewel de elektrische Cv-ketel momenteel voor veel huishoudens nog niet interessant is, is de kans aanwezig dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. Zeker nu de politiek in Den Haag zich hard maakt om vanaf 2021 een duurzame warmtebron verplicht te stellen komen systemen als de elektrische Cv-ketel steeds meer in beeld.

Woningen worden steeds beter geïsoleerd en een elektrische ketel is een stuk minder gecompliceerd dan bijvoorbeeld een warmtepomp. Dit maakt dat sommige wetenschappers stellen dat een elektrische Cv-ketel in de toekomst heel normaal kan gaan worden.

 

Elektrische CV-ketel met zonnepanelen 

Wanneer je kiest voor een elektrische Cv-ketel doe je er verstandig aan om deze te laten plaatsen in combinatie met zonnepanelen. Een elektrische Cv-ketel zonder zonnepanelen is vooralsnog simpelweg te duur.

 

Om de elektrische ketel enigszins rendabel te maken is een buitengewoon goede isolatie met genoeg zonnepanelen nodig. Op deze manier kan je elektrische Cv-ketel (een deel) van de benodigde elektriciteit gebruiken die je opwekt met je zonnepanelen, wat de elektriciteitskosten drukt.

 

Elektrische CV-ketel alternatief; hybride warmtepomp

De elektrische Cv-ketel is niet de enige duurzame oplossing voor je verwarming. Een goed alternatief is de hybride warmtepomp, dit is een elektrisch verwarmingssysteem die samenwerkt met een Cv-ketel op aardgas. Een hybride warmtepomp is energiezuiniger dan een elektrische Cv-ketel, hoewel ook bij dit systeem een goede isolatie van je woning een vereiste is. Een hybride warmtepomp is in aanschaf een grotere investering, daarom dient je huishouden bij voorkeur meer dan 2000 m³ gasverbruik te hebben wil de warmtepomp rendabel zijn. Een groot voordeel van de hybride warmtepomp is dat het mogelijk is hier subsidie op te krijgen.

 

Elektrische CV-ketel met vloerverwarming

Veel Nederlanders hebben vloerverwarming in hun woning, maar kan de vloerverwarming ook worden aangesloten op een elektrische Cv-ketel? Ja, dat kan! Ook met een elektrische Cv-ketel kun je gewoon je huidige radiatoren en vloerverwarmingssysteem blijven gebruiken.

 

Conclusie

De conclusie geldt dat in de toekomst de elektrische Cv-ketel een interessant duurzaam verwarmingssysteem kan worden, maar dat het momenteel voor de meeste situaties nog te duur is.

 

Naar verwachting worden woningen in de toekomst steeds beter geïsoleerd en kiezen steeds meer mensen ervoor om zonnepanelen te plaatsen. Als deze trend zich voortzet is de verwachting dat de elektrische Cv-ketel in de toekomst in steeds meer woningen te vinden is.

 

Is een elektrische Cv-ketel niet geschikt voor jouw situatie? Bekijk onze duurzame alternatieven:

 

HR-combiketels

 

Hybride warmtepomp

 

Zonneboiler