Warmtepompen
Twijfel je tussen een cv-ketel of een warmtepomp? Een cv-ketel is meestal goedkoper, maar een warmtepomp is duurzame investering en betaald zichzelf terug. Nieuwe cv-ketels zijn zuiniger en hebben een hoger rendement. Heb je nog een goed werkende cv-ketel, maar wil je wel verduurzamen? Dan is een hybride warmtepomp de juist oplossing! Met een hybride warmtepomp bespaar je tot wel 70% op je gasverbruik. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp regelt de verwarming in je woning wanneer het buiten warmer is dan 4 graden. Is het buiten kouder dan 4 graden? Dan springt je cv-ketel bij om je woning te verwarmen. Voor een warmtepomp is het wel belangrijk dat je woning redelijk tot goed geïsoleerd is. Een warmtepomp komt in aanmerking voor ISDE subsidie die je kunt aanvragen. Hiermee verlaag je jouw aanschafkosten en verdien je de warmtepomp sneller terug. Hoe beter je woning isolatie, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.
Een cv-ketel of warmtepomp?
Waar moet ik op letten tijdens het aanschaffen van een warmtepomp?
Populaire producten
Wil je graag je woning verduurzamen? Dan is een (hybride) warmtepomp misschien wel wat voor jou! Een warmtepomp is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de cv-ketel. Hierdoor kun je jouw woning op een duurzame manier verwarmen. Warmtepompen werken op elektriciteit, waardoor jou energierekening omlaag zal gaan. Cvtotaal heeft een ruim assortiment aan verschillende warmtepompen, geschikt voor elke situatie.
Warmtepomp kopen
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
Onze warmtepomp merken
Een warmtepomp bestaat meestal uit een buiten en binnenunit en werkt op elektriciteit. Hierdoor verbruik je een stuk minder gas. Een warmtepomp kan warmte uit de buitenlucht, grondwater of de bodem halen. De warmte wordt via een verdamper naar het koelmiddel geleid die door de warmte verandert in gas. Een compressor perst dit gas samen, waardoor er een hoge temperatuur ontstaat. Het gas wordt geleid naar een condensor die de warmte afgeeft aan het water in het verwarmingssysteem. Dit kunnen vloerwarming, binnen-units of radiatoren zijn die de warmte verspreiden. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp en haalt warmte uit de buitenlucht. Doormiddel van een ventilator wordt de buitenlucht langs een warmtewisselaar geleid. Vervolgens wordt deze warmte naar het verwarmingsyssteem gebracht. Door dit process hoeft de cv-ketel minder water te verwarmen. De cv-ketel slaat aan wanneer het buiten ongeveer kouder is dan 4 graden, zo kan het kraanwater verwarmd worden.
Hoe werkt een warmtepomp?
Sommige warmtepompen kunnen zowel koelen als verwarmen. Lucht-water warmtepompen werken met actieve koeling. Water-water warmtepompen werken met passieve koeling. Eigenlijk kan elke lucht-water warmtepomp en hybride warmtepomp koelen, maar is de koelfunctie niet bij alle warmtepompen standaard ingebouwd. Als de warmtepomp op koelen wordt gezet, koelt de ingebouwde compressor het water. Het koude water wordt afgegeven aan het afgiftesysteem. Hiervoor moet je afgiftesysteem geschikt zijn. Normale radiatoren kunnen namelijk niet koelen. Een warmtepomp kan het water tot 7 graden koelen. Vloerverwarming en ventilatieconvectoren zijn geschikt om je woning te koelen door middel van een warmtepomp.
Kan een warmtepomp koelen?
Warmtepompen met synthetische koudemiddelen moeten door een gecertificeerde (F-gas) monteur worden geïnstalleerd. Voor de installatie van een (hybride) warmtepomp is het handig om te kijken naar waar je de buitenunit wilt plaatsen. In deze blog lees je waar de buitenunit van een warmtepomp geplaatst kan worden.
Warmtepomp installatie
Meest gestelde vragen
Meer informatie
Bekijk meer