Ventilatie

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte wordt gezuiverd. De lucht in je woning wordt in de ventilatiekanaal gezogen. Hierbij worden vuil, vocht en stofdeeltjes meegezogen. Het is belangrijk dat de lucht wordt geventileerd. Als bijvoorbeeld vocht in een badkamer blijft hangen, kun je last krijgen van schimmelvorming. Met goede ventilatie wordt er vocht afgevoerd, is er schone lucht en creëer je een gezond binnenklimaat in jouw woning. Daarnaast is goede ventilatie goed voor je energierekening. Frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Daardoor hoef je minder hard te stoken om jouw woning warm te krijgen. 

  • ventilatiebox

    Mechanische ventilatie

  • ventilatie

    Badkamerventilatie

  • wtw unit

    WTW

  • luchtreiniger

    Luchtbehandeling

  • ventilatoren

    Ventilatoren

  • ventilatievbox

    Mechanische ventilatie

  • ventilatie ventiel

    Badkamerventilatie

  • wtw unit

    WTW

Welke type ventilatie zijn er?

Natuurlijk ventilatie: Hiermee wordt je woning op een natuurlijke manier geventileerd. Natuurlijke ventilatie kan met behulp van ramen, ventilatie rooster, naden en kieren. Om warmteverlies te voorkomen, moeten de naden en kieren in de woning zoveel mogelijk gedicht worden.

Mechanische ventilatie: Mechanische ventilatie zorgt er motorisch voor dat vuil, vocht en stofdeeltjes uit de lucht worden gezogen. De luchtstroom in de woning komt op gang wanneer de vervuilde lucht wordt afgezogen. De luchtstroom trekt de schone buitenlucht aan. De schone lucht komt de woning binnen via ramen en ventilatieroosters.

Ventileren met een airco: Een airco kan via de luchtfilters, de aangetrokken lucht scheiden van vuil, stof en/of vocht. Hierdoor is het wel belangrijk dat de airconditioning goed wordt onderhouden.

Warmte- terugwinsysteem (WTW): Bestaat uit een ventilator, ventilatiekanalen en afzuigpunten. Een WTW unit haalt warmte uit vervuilde lucht, verwarmt de frisse lucht via een warmte wisselaar zonder gas te gebruiken.

Duco DucoBox Silent all-in-one randaarde + CO2 sensor + afstandsbediening

Met Randaarde stekker

Capaciteit: 400m³/h bij 150 Pa

Met CO2-sensor

477,- 394,21
Duco DucoBox Silent RH all-in-one pakket randaarde
star star star star
2 reviews

Capaciteit: 400m³/h bij 150 Pa

Met vocht boxsensor

Met Randaarde stekker

262,- 216,53
Itho ventilatie-unit CVE-S CVE OptimaFlow Co2 | Alles-in-1 pakket | Vochtsensor | Euro én Perilex
425,- 351,24
Orcon ventilatiebox MVS15-RHBP
star star star star star
3 reviews

Perilex en randaarde

Capaciteit: 490m³/h bij 200 Pa

Met vochtsensor

305,- 252,07

Ventilatiebox kopen

Een goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid. In een goed geventileerde woning heb je minder last van tocht, schimmel en warmteverlies. Een luchtventilatiesysteem zorgt voor schonere lucht in jouw woning. Overweeg je een ventilatiesysteem te kopen? In het assortiment van Cvtotaal vind je ventilatieproducten van verschillende topmerken. De producten zijn geschikt voor de gehele woning of voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. 

illustratie ventilatiesysteem in huis

Wat zijn de voordelen van goede venilatie?

  • Goede ventilatie voorkomt schimmelvorming en vochtproblemen
  • De kwaliteit van de lucht in de woning wordt verhoogd 
  • De verwarming verbruikt minder energie in een goed geventileerd huis
  • Creëert een gezond binnenklimaat
  • Voorkomt gezondheidsklachten

Onze ventilatie merken

Heeft een ventilatiesysteem onderhoud nodig?

Een goedwerkend ventilatiesysteem is belangrijk voor de luchtkwaliteit. Wanneer je ventilatie via ramen en ventilatieroosters gaat, hoef je enkel de roosters te reinigen. Wanneer je voor een deel mechanische ventilatie hebt, is het belangrijk om de openingen, ventilatoren en de ventielen af en toe te reinigen. 

Wanneer je ventilatie volledig mechanisch is, moeten de luchtfilters en de ventielen altijd schoon zijn. Je mag het onderhoud van de ventilatiesystemen zelf doen of een installateur uitnodigen. Voor volledige nechanische ventilatie is het aan te raden om een keer per jaar een installateur te laten komen. 

Ventilatiebox vervangen

Maakt je huidige ventilatiebox veel lawaai of werkt hij helemaal niet meer? Dan is het tijd om deze te vervangen voor een nieuwe mechanische ventilatiebox. Dit is een klus je makkelijk zelf kunt uitvoeren. Het is belangrijk dat je eerst de juiste venilatiebox kiest en het nodige gereedschap verzameld. Lees in onze blog hoe je stap voor stap een ventilaiebox vervangt. 

Meest gestelde vragen

Meer informatie

Bekijk meer