Hoe werkt een warmtepomp? De werking uitgelegd | CVtotaal

Hoe werkt een warmtepomp?

Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp als vervanger voor de cv-ketel. Het is een heus ‘hot topic’.

Een warmtepomp is duurzamer dan een cv-ketel, waardoor de overheid de overstap naar een warmtepomp stimuleert. De opkomende populariteit van de warmtepomp is dan ook enigszins te danken aan de subsidiemogelijkheden.

Lijkt een warmtepomp jou ook wel interessant, maar heb je geen idee hoe het werkt? Geen zorgen, in dit artikel zal ik de werking van een warmtepomp uitleggen.

werking warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is simpel gezegd een apparaat welke energie uit de natuur gebruikt om te verwarmen of te koelen.

Met energie uit de natuur wordt omgevingswarmte uit bijvoorbeeld de grond of lucht bedoeld. Er zijn verschillende types warmtepompen met ieder hun eigen werking:

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is de meest toegepaste en besproken warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met een gasgestookte cv-ketel, wat zorgt voor een verlaging van CO2-uitstoot van circa 50% ten opzichte van een gasgestookte cv-ketel zonder warmtepomp.

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Een lucht/water warmtepomp werkt als volgt; de buitenunit, welke buitenlucht door middel van een ventilator opneemt, geleidt deze naar binnen. Vervolgens wordt deze lucht geperst en onder druk omgezet.

De omzetting en de combinatie met het koelmiddel en de condens, maakt dat er energie ontstaat welke gebruikt wordt voor klimaatcontrole binnenshuis.Hoe werkt een lucht/lucht warmtepomp?

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt bij een lucht/lucht warmtepomp de warmte uit de buitenlucht gehaald. Dit wordt het meest toegepast in de vorm van airconditioning, maar kan ook worden gebruikt om ruimtes te verwarmen.

Het rendement bij het verwarmen door middel van een lucht/lucht warmtepomp is niet echt te vergelijken met de overige types warmtepompen, maar doordat de luchtwarmtepomp de laagste investeringskosten vergt en relatief eenvoudig is toe te passen, wordt deze regelmatig toegepast.

Hoe werkt een water/water warmtepomp?

Wanneer mensen spreken over een warmtepomp, wordt in eerste instantie vaak gedacht aan aardwarmte uit de bodem. Bij een water/water warmtepomp wordt de warmte uit een bron gehaald.

Dit betekent niet altijd dat er grondboringen moeten plaatsvinden. Wanneer men bijvoorbeeld in een woonboot woont, kan er ook direct warmte uit het water gehaald worden. Men kan dan een grote lengte PE-slang onder de ark hangen.

De meest bekende vorm van een water/water warmtepomp is echter de vorm waarbij een put geboord wordt, daarbij worden boringen van wel 100 meter tot 200 meter diep gedaan. Op die manier wordt een put gemaakt.

Er wordt op die diepte grondwater omhoog gepompt, welke vervolgens doorloopt naar een warmtewisselaar. Er wordt dus uit één put warmte gehaald en wanneer de warmte uit dat grondwater is gehaald, wordt dit afgekoelde water in de andere put geloosd.

Op die manier wordt de bron dus gebruikt om zowel in de wintermaanden te kunnen verwarmen als in de zomerperiode te kunnen koelen. Ideaal.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp

Veel woningen bevatten een ventilatiebox, deze zie je bijvoorbeeld in het plafond van de badkamer, toilet of in de keuken in de vorm van een ventiel. De ventilatiebox zorgt dat vervuilde lucht wordt weggezogen, zodat via roosters (boven de ramen) verse lucht wordt aangevoerd.

Een ventilatiewarmtepomp kan de vervuilde, warme lucht die wordt afgevoerd gebruiken. Een hybride warmtepomp haalt de warmte uit de afgevoerde lucht, waardoor de lucht al is voorverwarmd en er op die manier minder energie nodig is.

Zoals genoemd betreft het hier wel een hybride systeem: enkel deze ventilatiewarmtepomp kan je woning niet voldoende verwarmen en zodoende is de combinatie met een cv-ketel wel nodig.Warmtepomp met vloerverwarming

Het rendement van een warmtepomp komt het best tot zijn recht wanneer men gebruik maakt van vloerverwarming. De aanvoertemperatuur van vloerverwarming is relatief laag, vaak is de maximale aanvoertemperatuur circa 30 graden.

Omdat vloerverwarming over het hele oppervlak is verspreid, is dit echter voldoende om de ruimte goed te kunnen verwarmen. Bij vloerverwarming is dus het hele oppervlak verwarmt, dit zorgt allereerst voor een aangename warmte en maakt dat de warmte langer blijft hangen ten opzichte van bijvoorbeeld paneelradiatoren.

Warmtepomp met lage temperatuurverwarming (LTV)

Als je vloer niet geschikt is voor vloerverwarming, dan is de combinatie van een warmtepomp met LTV een goed alternatief. Net als vloerverwarming heeft ook LTV een lage aanvoertemperatuur.

Door de lage temperatuur convectoren stroomt relatief weinig water, waardoor de opwarmtijd vele malen sneller is dan traditionele radiatoren.

Koelen met een warmtepomp

In Nederland komt het verwarmen van je woning natuurlijk op de eerste plaats, echter kun je met een warmtepomp je woning ook koelen.

Naast dat dit aangenaam is, is het bij een warmtepomp met een bron ook nog eens aan te bevelen, omdat je de bron op die manier minder uitput.

In de wintermaanden wil je je woning verwarmen, dus wordt er grondwater opgepompt uit de bron om warmte hier uit te onttrekken. Doordat je warmte uit de grond haalt, koelt de grond af.

Zoals hierboven al genoemd, heb je ook een put waarin je het afgekoelde water weer loost. Dit afgekoelde en geloosde water, kan je in de zomermaanden weer gebruiken om je woning mee te koelen.

Je krijgt dan een omgekeerde werking, want je loost vervolgens weer opgewarmd water in de andere put, waardoor de grond daar weer opwarmt.

Subsidie op een warmtepomp

De overheid stimuleert duurzame energie en wilt de CO² uitstoot tegengaan, om deze reden is het mogelijk om subsidie te ontvangen op sommige duurzame installaties. De overheid hoopt hiermee dat er meer particulieren, maar ook zakelijke gebruikers, overstappen op een duurzame installatie.

Hiervoor is een bepaald budget beschikbaar gesteld voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie is de uitkomst van een Energieakkoord in 2013.

Het betreft een meerjarige regeling welke nog loopt tot en met eind 2020. Per subsidiejaar wordt vervolgens het budget van dat jaar verkondigd. Meer info over warmtepomp subsidie 2018.

Warmtepomp aanschaffen 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen brengt een warmtepomp kopen veel voordelen. Een warmtepomp is een aanzienlijke investering zijn, maar is ook aanzienlijk zuiniger.

Als je de overstap naar een warmtepomp overweegt is dit het moment! Je kunt nu immers nog subsidie ontvangen op je investering.

Heb je nog vragen over een warmtepomp in jouw situatie? Neem contact op met onze verkoopadviseurs, zij kunnen je ook meer vertellen over de terugverdientijd om de kosten van jouw warmtepomp op een rijtje te zetten.