Radiator berekenen: Bereken snel en eenvoudig de benodigde warmte voor je kantoor, huis of andere ruimte.

Capaciteit van jouw radiator berekenen? Het is nog best lastig om goed te berekenen hoeveel vermogen/capaciteit jouw radiator nodig heeft om een bepaalde temperatuur in een ruimte te behalen. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren zoals de grootte/ inhoud, gewenste temperatuur en isolatie van de ruimte. Je hebt bijvoorbeeld op de slaapkamer misschien een wat lagere temperatuur nodig dan in de woonkamer. En op de wc hoeft het vaak ook niet zo warm te zijn. Daarnaast is een kleine kamer, zoals de wc, gemakkelijker warm te krijgen en warm te houden. En wel of geen spouwmuur, dubbelglas of vloerisolatie, hier komt ook weer een verschillend resultaat uit voort wat betreft het benodigde vermogen (ook wel warmteafgifte genoemd). Wij hebben een tool ontwikkeld die jou helpt om het radiator berekenen te vereenvoudigen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over hoe deze radiator berekenen tool werkt? Scroll dan verder naar beneden.

Radiator berekenen

 1. Geef de afmetingen van de te verwarmen ruimte op in centimeters (zo kunnen we de inhoudt berekenen)
 2. Selecteer de gewenste ruimtetemperatuur (dit is voor een woonvertrek meestal anders dan een slaapvertrek)
 3. Selecteer de isolatiewaarde van het te berekenen vertrek (slecht geisoleerde ruimte's hebben meer capaciteit nodig)
 4. Klik daarna op de button "bereken het vermogen".

Onder de tool hieronder staat meer informatie over hoe het precies werkt. Heb je ook een cv-ketel nodig? Gebruik onze ketelkiezer om tot de juiste keus te komen!

InvoerVoer de breedte van de kamer in cm in.


Voer de lengte van de kamer in cm in.


Voer de hoogte van de kamer in cm in.

Resultaat

Geef eerst de kamer gegevens op.

Op zoek naar een radiator? Wij helpen u bij het kiezen.

CVtotaal verkoopt een groot scala aan radiatoren; bijvoorbeeld Henrad, Thermrad, Brugman of Jaga. Onze radiator tool helpt u het beste resultaat te vinden!

Uitleg stappen

1: Inhoud van de ruimte

In deze stap gaan we de inhoud van de ruimte berekenen, hiervoor vermenigvuldigen we de volgende maten: breedte van de kamer X lengte van de kamer X hoogte van de kamer (b x l x h). Het getal dat hier uitkomt is het aantal kubieke meter, ofwel inhoud, ook wel aangeduid met m3. Als voorbeeld: een slaapkamer met de lengte van 5 meter, breedte van 3 meter en de hoogte van 2,5 meter heeft een inhoud van: 5 meter X 3 meter X 2,5 meter = 37,5 kubieke meter (37,5m3)

2: Gewenste ruimtetemperatuur

Hier vullen we de gewenste ruimte temperatuur in voor de desbetreffende ruimte. In het volgende schema kun je zien wat gemiddeld genomen normale temperaturen (en wat wij aanbevelen) zijn per kamer:

Wat je dus ziet is dat gemiddeld genomen in de slaapkamer, in het toilet en in de gang de temperatuur lager is. In de keuken is het iets warmer, maar in de woonkamer en studeerkamer is de temperatuur iets warmer en de hoogste temperatuur is in de badkamer. Dit is natuurlijk wel logisch als je erover nadenkt. In de gang en in het toilet bevindt je je niet zo lang, en in de slaapkamer lig je onder een deken (in een koude ruimte slapen is goed voor je). Echter in de woonkamer en studeerkamer zit je vaak stil en dit zorgt ervoor dat je het sneller koud hebt. Jij hebt vast ook weleens last van koude voeten, kijk maar snel even bij de lekker warme vloerverwarming die wij aanbieden.

3. De isolatiewaarde van een ruimte

Voel jij in de woonkamer weleens een koude wind langs je voeten, of heb jij een perfect goed geïsoleerd huis? De isolatie van een ruimte heeft natuurlijk een ontzettend grote invloed op de “zuinigheid” van een ruimte en dus op het benodigd vermogen. Om erachter te komen hoe goed jouw ruimte geïsoleerd is moet je op de volgende punten letten:

Zeer slecht geïsoleerd | 40% extra vermogen nodig

 • Wel een spouwmuur maar niet geïsoleerd
 • Alle ramen zijn van enkel glas
 • De vloer is niet geïsoleerd
 • Het dak of plafond is niet geïsoleerd
 • De ruimte is op het noorden gesitueerd

Slecht geïsoleerd | 25% extra vermogen nodig

 • Wel een spouwmuur maar niet geïsoleerd
 • Alle ramen zijn van dubbel glas
 • De vloer is niet geïsoleerd
 • Het dak of plafond is niet geïsoleerd
 • De ruimte is op het noorden gesitueerd

Matig geïsoleerd | 15% extra vermogen nodig

 • Wel een spouwmuur maar niet geïsoleerd
 • Alle ramen zijn van hr glas
 • De vloer is geïsoleerd
 • Het dak of plafond is geïsoleerd

Goed geïsoleerd | geen extra vermogen nodig

 • Wel een spouwmuur en geïsoleerd
 • Alle ramen zijn van hr++ glas
 • De vloer is geïsoleerd
 • Het dak of plafond is geïsoleerd

Zeer goed geïsoleerd | 10% minder vermogen nodig | woning is gebouwd na 2008

 • Wel een spouwmuur en geïsoleerd
 • Alle ramen zijn van hr++ glas
 • De vloer is geïsoleerd
 • Het dak of plafond is geïsoleerd
 • De ruimte is op het zuiden gesitueerd
 • Maximaal 2 muren zijn buitenmuren

Hoeveelheid glas

Ook heeft de hoeveelheid glas in een ruimte invloed op het benodigde vermogen. Houdt hier ook goed rekening mee bij het radiator berekenen.

 • Indien de ruimte voor 30 tot 40% bestaat uit glas, heb je 10% extra vermogen nodig.
 • Indien de ruimte voor 40 tot 60% bestaat uit glas, heb je 25% extra vermogen nodig.
 • Indien de ruimte voor meer dan 60% bestaat uit glas, heb je 45% extra vermogen nodig.

Hieronder een tabel met het benodigd wattage per ruimte met verschillende isolatiewaardes. De tabel is gebaseerd op: gemiddeld Wattage per kubieke meter (m3) met gewenste kamertemperatuur met een buitentemperatuur van - 10 graden:

Radiator oppervlakte

Naast deze punten zijn er nog een paar andere punten waar je op moet letten als je bezig gaat met het berekenen van het vermogen van je radiator. Je bent tot de conclusie gekomen dat je bijvoorbeeld 5000 Watt nodig hebt, en je hebt maar een klein plekje voor een radiator, dus je bent bang dat het niet gaat passen met de hoogte en lengte die jij beschikbaar hebt. Echter komen radiatoren in diverse soorten en is er eigenlijk altijd wel 1 die bij jouw gewenste maten en gewenste temperatuur past. Dit komt omdat sommige radiatoren meerdere platen hebben dan anderen en hebben radiatoren ook convectielamellen (dit is het geribbeld plaatwerk dat op of tussen de platen zit). Des te meer convectielamellen des te hoger de radiator capaciteit is.

Conclusie

De oppervlakte van de radiator kan toenemen waardoor de warmteafgifte groter wordt zonder dat de radiator in hoogte of breedte hoeft toe te nemen. * Een extra plaat in een radiator kan de warmteafgifte van de radiator tot wel 800 Watt verhogen. * Nu je snapt wat voor onderdelen er allemaal invloed hebben op het te berekenen vermogen, kun je het juiste vermogen van de radiator berekenen.

Watertemperatuur

Ook moet je rekening houden met de maximale temperatuur dat het water had op het tijdstip dat jouw installatie is uitgerekend. Vaak komt het voor dat men zegt ‘ik heb een nieuwe cv-ketel dus mijn installatie is uitgerekend op een lage watertemperatuur’. Het heeft echter te maken met het afgiftesysteem oftewel de radiatoren. Zijn de radiatoren in de slaapkamer destijds uitgerekend bij een watertemperatuur van 90 graden en wil je nieuwe radiatoren in de woonkamer? Dan is het van belang om deze radiatoren ook op een temperatuur van 90 graden te berekenen. Doe je dit niet, dan zal wanneer de woonkamer op temperatuur is de ketel afslaan met als gevolg dat de slaapkamer nog koud is.

Een korte situatieschets

In 1990 betrekt familie de Vries haar nieuwe woning. De woning is recent door de installateur voorzien van een cv-ketel en alle vertrekken zijn voorzien van paneelradiatoren. Anno 1960 maakten alle cv-ketels de watertemperatuur 90 graden Celsius. Zodoende is er voor alle vertrekken ook rekening gehouden met een benodigd vermogen welke de radiator(en) moesten opbrengen bij deze aanvoertemperatuur (90 graden). In dit voorbeeld: Studeerkamer met een inhoud van 2 x 3 x 2.4mtr = 14,4m³. De woning van anno 1990 is goed geïsoleerd en de gewenste temperatuur in deze studeerkamer is circa 22 graden. Volgens onze berekenmodule bedraagt het geadviseerd vermogen voor deze ruimte dan circa 1066 Watt, zodoende hangt er nu een paneelradiator van 400x700mm in de uitvoering type 22. Deze geeft een vermogen van 1062 Watt bij 90 graden (immers, anno 1990 was enkel deze aanvoertemperatuur mogelijk).

Nieuwe bewoner

Nu is het 2015 en de familie de Vries heeft de woning 2 jaar terug verkocht aan familie de Jong. Het is halverwege oktober en familie de Jong wil nog voordat het echt koud wordt de ketel vervangen voor een nieuwe Hr-ketel met A-label pomp. In dit geval zal de aanvoertemperatuur in de nieuwe Hr-ketel ingesteld staan op 75 graden (fabrieksinstelling). Omdat de familie de Jong tevens een nieuwe slimme thermostaat bij de ketel heeft aangeschaft, werkt de ketel modulerend waardoor in praktijk de aanvoertemperatuur regelmatig lager ligt dan 75 graden Celsius.

Koude voeten

De oudste zoon van familie de Jong merkt nu dat het in zijn studeerkamer minder aangenaam is dan de vorige twee winters. De radiator welke in 1990 gemonteerd is hangt hier nog steeds, en alhoewel het dus ruim 20 jaar lang prima gefunctioneerd heeft, lukt het nu niet of met moeite om dezelfde ruimte te verwarmen. Ouderdom? Néé! Dit heeft dus te maken met de nieuwe zuinigere ketel. Hoe dan?

Het ligt niet altijd aan de capaciteit van de radiator!

Natuurlijk wil je een nieuwe ketel zuinig ingesteld hebben. Wanneer een ketel het water niet hoeft te verwarmen tot 90 graden maar tot 75 graden, is het logisch dat dit minder energie kost én bovendien bevorderlijk is voor de levensduur van de ketel. Immers, hij hoeft minder hard te werken. Maar zoals met veel zaken, zit ook hier een máár in het verhaal. De radiator in de studeerkamer in de hierboven geschetste situatie kan immers nu de ruimte niet meer verwarmen. Bij 75 graden geeft dezelfde radiator namelijk nu niet de genoemde 1062 Watt maar slechts 881 Watt. Om toch de gewenste 1000 Watt te behalen bij 75 graden zou de radiator dus hoger, breder moeten worden of meer platen/ convectielamellen moeten hebben.

Twee oplossingen

In dit geval zijn er twee oplossingen: of je vervangt alle radiatoren in de woning voor andere modellen, zodat in de ruimtes bij 75 graden aanvoertemperatuur de gewenste temperaturen behaald worden óf je kiest ervoor om tijdens de periode met de strengste temperaturen de ketelinstelling te wijzigen en de aanvoertemperatuur omhoog te zetten naar bijv. 80-85 graden Celsius. Enkel de radiator in de studeerkamer vervangen is dus niet de oplossing, omdat het zowel qua comfort als qua verbruik verstandig is om de warmteopbrengst van een ruimte/ woning evenredig te verdelen.

Samenvattend: Er zijn dus vele factoren die meespelen bij het berekenen van het benodigd vermogen voor een kamer:

 • De gewenste temperatuur van de ruimte;
 • De isolatie van de ruimte,
 • En de inhoud van de ruimte.

Daarnaast is het dus niet altijd zo dat een radiator zijn volle vermogen haalt. Namelijk als de watertemperatuur lager is dan waar de radiator op ingesteld is zal hij niet het vermogen(Wattage) behalen wat hij zou moeten halen. Daarnaast zijn er radiatoren die met dezelfde breedte en dezelfde hoogte meer capaciteit kunnen behalen doordat er meerdere platen en convectielamellen in zitten. Wij hopen je nu met dit radiator berekenen stappenplan zo goed en duidelijk mogelijk te hebben uitgelegd waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van je benodigd vermogen. Mocht je nog vragen hebben kun je altijd contact met ons opnemen.