Expansievaten

Wat is de levensduur van een expansievat?

Het membraam in het expansievat wordt na ongeveer 7 jaar poreus. Hierbij kan de stikstof uit het onderste gedeelte ontsnappen naar het bovenste gedeelte. Het gevolg hiervan is dat het expansievat de drukverschillen niet meer goed kan opvangen. Hoelang het expansievat meegaat is natuurlijk wel afhankelijk van hoe intensief de cv-ketel door de jaren heen wordt gebruikt. Hoe meer het membraam druk moet opvangen hoe korter de levensduur.

Hoe weet je dat jouw expansievat kapot is en vervangen moet worden?

Weet je niet zeker of jouw expansievat kapot is? Dan bestaat er een gemakkelijk trucje om dit te controleren. Tik met een hard voorwerp tegen de bovenkant en de onderkant van het expansievat. Doordat er in het bovenste deel water zit en in het onderste deel stikstof zal je bij het tikken tegen het bovenste deel een doffer geluid horen. Hoor je hetzelfde geluid aan de onderkant van het expansievat? Dan zit er dus water in de onderkant van het vat en is het membraam kapot. Let wel op dat het beter is om na 7 jaar preventief jouw expansievat te vervangen.

Hoeveel voordruk heeft jouw nieuwe expansievat nodig?

Expansievaten hebben verschillende voordruk voordat deze is aangesloten aan de cv-installatie. De voordruk die jij nodig hebt is afhankelijk de statische hoogte. Met de statische hoogte wordt bedoeld waar de hoogstgeplaatste radiator boven de cv-ketel zich bevindt. Vaak staat de cv-ketel op zolder, hierbij is de statische hoogte 0 meter. Hangt de cv-ketel nou in de kelder? En zijn er op zolder nog radiatoren? Dan is de statische hoogte ongeveer 8 meter. Bij de aanschaf van een expansievat is het dus belangrijk om te bedenken waar jouw cv-ketel hangt en welke voordruk je hierbij nodig hebt.

  • 0 tot 5 meter: voordruk 0,5 bar
  • 5 tot 10 meter: voordruk 1 bar
  • 10 tot 15 meter: voordruk 1,5 bar

Waarom een expansievat van Cvtotaal?

  • Het vangt drukverschillen op
  • Cvtotaal biedt de beste service
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Minimaal 10 jaar garantie

Een expansievat is een vat die bij temperatuurstijging van het water in de cv-installatie drukverschillen opvangt. Het expansievat bevindt zich naast de cv-ketel en bestaat uit twee delen, gescheiden door een membraam. Het bovenste deel staat in verbinding met de cv-installatie en is gevuld met water, in het onderste deel zit stikstof. Wordt de temperatuur van het water te hoog, en neemt de druk in de cv-installatie toe? Dan zal het membraam de druk verlagen door richting de stikstof te bewegen. Het water kan namelijk door temperatuurverschillen tot wel 3% uitzetten. Zonder expansievat kan dan het overstortventiel geactiveerd worden, hierbij kan overtollig water ontsnappen. Om deze reden wordt het hebben van een expansievat aangeraden.

Geen producten gevonden voor deze selectie.