Vloerverwarming

Vloerverwarming bij Cvtotaal

Vloerverwarming is comfortabeler, mooier en vaak zuiniger dan verwarmen met radiatoren of convectoren. Vloerverwarming is een vorm van lage temperatuurverwarming. Omdat onze woonhuizen steeds beter geïsoleerd worden is bijverwarming ook bij koude temperaturen steeds minder nodig. Vloerverwarming wordt dan ook steeds vaker gekozen als hoofdverwarming en heeft meer voordelen dan nadelen. Vloerverwarming is te combineren met cv-ketels, stadsverwarming of hybride warmtepompen. Daarnaast is vloerverwarming vaak geschikt om mee te koelen en is het toepasbaar in je woonkamer, badkamer of je de gehele woning. Een nadeel van vloerverwarming kan zijn dat je vaak ook nieuw laminaat, pvc of een houten parketvloer moet leggen. Cvtotaal verkoopt complete pakketten, losse verdelers en alle benodigdheden om vloerverwarming ook in jouw huis te leggen!

 

Voor welk type vloerverwarming ga jij?

Welke soort vloerverwarming je nodig hebt is afhankelijk van de situatie. In het assortiment van Cvtotaal vind je buizen om in te frezen maar ook droogbouw, elektrische vloerverwarming en traditionele systemen. Daarnaast leveren we alle onderdelen zoals vloerverwarmingsverdelers en alle materiaal om vloerverwarming zelf te installeren.

Verschillende soorten vloerverwarming

Elektrisch

 • 4mm opbouwhoogte
 • Voor kleine ruimtes
 • Geen verdeler nodig
 • Zeer makkelijk gelegd

 

Droogbouw

 • 15mm opbouwhoogte
 • Hoofdverwarming
 • Energiezuinig
 • Direct gebruiksklaar

Draadstaalmat

 • 20mm opbouwhoogte
 • Goedkoop
 • Geen freeswerk
 • Snel te leggen

Noppenplaat

 • 30mm opbouwhoogte
 • Geïsoleerd
 • Geen freeswerk
 • Groot leg gemak

Welke vloerverwarming heb ik nodig?

Hieronder vind je een uitleg van de verschillende soorten vloerverwarming in het assortiment van Cvtotaal. Als je vloerverwarming wilt aanleggen doorloop je altijd dezelfde stappen:

1. Droogbouw, traditioneel of elektrisch

De systeemkeuze is meestal vooral afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare ruimte en het budget.

Elektrische vloerverwarming is iets duurder in gebruik en aanschaf maar omdat je geen verdeler nodig hebt is het vaak een ideale oplossing wanneer er een enkele kamer verwarmd moet worden. Kies je voor elektrisch? Dan eindigt hier het stappenplan! Kies simpelweg het aantal matten op basis van vierkante meters en zorg voor stroom en temperatuurregeling.

Droogbouw vloerverwarming wordt vaak toegepast bovenop een oude vloer. Omdat je een nieuwe vloer direct bovenop droogbouwsystemen kunt neerleggen is er geen cement nodig, vandaar de naam "droogbouw". De opbouwhoogte is vaak ook minimaal en daardoor is het een zeer geschikt systeem voor renovatiebouw

Traditionele systemen worden in de vloer gefreesd om de opbouwhoogte te beperken tot een absoluut minimum, dit is het meet toegepaste systeem in de renovatiebouw. Als er voldoende ruimte is kan er ook worden gekozen voor een systeem met draadstaalmatten of noppenplaten, indien nodig met isolatie. De opbouwhoogte wordt dan wat hoger. De - al dan niet ingefreesde - buizen worden vervolgens afgestort met cement.

2. Legplan

Een legplan is het plan hoe de vloerverwarmingsbuizen gelegd gaan worden. Via de volgende stappen kom je tot je legplan:

Bepaal de hart-op-hart afstand. Deze afstand bepaalt hoeveel buis je nodig hebt en is belangrijk voor de warmteafgifte van het systeem. Afhankelijk van je vloer, isolatie of bijverwarming kun je kiezen tussen de 10 en de 15 centimeter hart-op-hart afstand.

Bepaal de plaats van de verdeler. Dit is het de start van je legplan en het hart van je vloerverwarmingssysteem.

Bereken de hoeveelheid buis. Vermenigvuldig het aantal vierkante meters van de te verwarmen ruimte met 10 bij een hart-op-hart afstand van 10cm. Doe dit met 8 bij een afstand van 15cm en met 9 bij alle afstanden tussen de 10 en de 15 centimeter hart-op-hart. Tel hier de afstand naar de vloerverwarmingsverdeler bij op.

Teken je legplan. Als je de hoeveelheid buis weet kun je je legplan uittekenen. Teken altijd vanuit de verdeler, waarbij je zo tekent dat je na maximaal 100 meter buis weer terug bent bij de verdeler.

Heb je hulp nodig bij het maken van een legplan? Wij kunnen je helpen! Bestel je legplan en wij zorgen ervoor dat jij een legplan op maat krijgt!

3. Vloerverwarmingsverdeler

De vloerverwarmingsverdeler zorgt voor een goede drukverdeling op het systeem zodat er geen delen van de vloer koud blijven en de warmte goed verspreid wordt. Zo'n verdeler heeft een bepaalt aantal groepen. Dit aantal groepen volgt uit het aantal meters buis. Rond het aantal meters buis altijd af op hele honderdtallen. Er mag namelijk maximaal 100 meter buis per groep worden aangesloten. Heb je bijvoorbeeld 650 meter buis nodig? Dan heb je een 7-groeps verdeler nodig. Cvtotaal biedt verdelers van topmerken als VTE en Therminon tegen zeer scherpe prijzen aan. Ten slotte moet je nog kiezen voor een open verdeler met pomp (voor cv-ketels) of een gesloten verdeler zonder pomp (voor warmtepompen).

Vloerverwarming alles-in-1 pakketten

Wil je het liever makkelijk aanpakken? Dan is een alles-in-1 pakket dé oplossing! Deze pakketten zijn zorgvuldig door Cvtotaal samengesteld. Een vloerverwarmingspakket met noppenplaat is ideaal voor droogbouw vloerverwarming en heeft een VTE Composiet verdeler. Bij Cvtotaal kun je ook terecht voor een alles-in-1 pakket voor het infrezen van vloerverwarming. Dit pakket is inclusief een VTE Composiet verdeler. Deze pakketten kun je makkelijk combineren met een (hybride) warmtepomp als warmtebron. Voor vloerverwarming voor droogbouw, heb je ook de keuze in een alles-in-1 pakket met tackerplaat. Dit pakket bevat een VTE SLIM verdeler met Grundfos pomp en gebruikt je cv-ketel als warmtebron. Ga snel naar de pagina om de alles-in-1 pakketten voor vloerverwarming te ontdekken! 

 

Vloerverwarming met een cv-ketel

Vloerverwarming kan meestal gewoon aangesloten worden op een bestaande cv-ketel. Cv-ketels maken echter wel gebruik van hogere temperaturen dan vloerverwarmingssystemen. Dit omdat klassieke radiatoren deze hogere temperatuur nodig hebben. Om dit op te lossen gebruik je dan een open verdeler met pomp. Deze pomp kan het warme cv-water mengen met het afgekoelde water onder de vloer en zo tot de perfecte temperatuur komen. Heb je een oudere ketel? Vervang die dan ook meteen, dat is zuiniger én goedkoper! Bij Cvtotaal ben je aan het juiste adres voor goedkope cv-ketels!

Vloerverwarming met een warmtepomp

Warmtepompen en hybride warmtepompen en vloerverwarming zijn een perfecte combinatie. Vloerverwarming heeft namelijk een langere opwarmtijd nodig dan traditionele radiatoren en convectoren. Waar cv-ketels heel direct reageren op een warmtevraag heeft vloerverwarming een langere tijd een lagere temperatuur nodig. En dat is exact hoe warmtepompen zijn ingericht! Door de warmtewisselaar en de lage temperatuur verwarming zijn vloerverwarming en een warmtepomp super goed op elkaar ingespeeld. Let er wel op dat je bij een full electric warmtepomp een open verdeler toepast, en bij een hybride warmtepomp een gesloten verdeler.