WTW

Wanneer moet ik mijn WTW-unit vervangen?

Het is aan te raden om jouw WTW unit te vervangen wanneer:

  • Je WTW unit 15 jaar of ouder is
  • Het systeem niet meer of gedeeltelijk werkt
  • Je WTW meer lawaai maakt dan normaal
  • Het binnenklimmaat slecht is

  • wtw unit duco

    WTW-units

  • wtw filters

    WTW-filters

  • wtw unit duco

    WTW-units

  • wtw filters

    WTW-filters

  • wtw unit duco

    WTW-units

  • wtw filters

    WTW-filters

  • wtw unit duco

    WTW-units

  • wtw filters

    WTW-filters

Is mijn woning geschikt voor WTW ventilatie?

Een warmte-terugwinsysteem is geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn. WTW ventilatiesystemen worden vaak geïnstalleerd in nieuwbouwhuizen, waarbij gelijk al de ventilatiekanalen worden geplaatst. Een WTW-unit zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht en de aanvoer van frisse lucht. De warmte uit de vervuilde lucht wordt gebruikt om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. Een WTW unit gaat ongeveer 15 jaar mee. Dus als dan een oude unit op is, dan kan deze worden vervangen door een nieuwe unit. Dit scheelt ook in kosten omdat de ventilatiekanalen er al zijn. 

Voor oudere huizen of huizen met slechte isolatie is het prijzig om een WTW ventilatiesysteem te laten plaatsen. Huizen die geen WTW ventilatie hebben en die dat willen, moeten eerst de ventilatiekanalen laten installeren wat een enorme verbouwklus is. Voor oudere huizen is mechanische ventilatie een betere optie. 

Heb je een bestaande woning of afzonderlijke ruimtes in je woning zonder ventilatiekanalen? Dan is een decentrale WTW dé oplossing. Een decentraal ventilatiesysteem heeft geen ventilatiekanalen nodig waardoor dit systeem eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Een decentrale WTW-unit kan voor één ruimte gebruikt worden.  

Itho Daalderop HRU 350 Eco HP WTW hoogbouw perilex stekker
star star star star
1 reviews

Capaciteit: 350m³/h

Met perilex stekker

Ingebouwde vorstklep

1.011,- 835,54
Duco DucoBox Energy WTW 400-1ZH rechts 400m³/h

Capaciteit: 400m³/h

Stilste WTW van Europa

Snelle installatie

2.365,- 1.954,55

Wat is een WTW ventilatiesysteem?

Een warmte-terugwinsysteem (WTW) is een vorm van mechanische ventilatie en zorgt ervoor dat er veel minder warmte verloren gaat tijdens het ventileren van je woning. De WTW-unit zorgt voor de afvoer van vuile lucht en voor de aanvoer van verse buitenlucht. De warmte afkomstig van de vervuilde binnenlucht wordt door de warmtewisselaar afgegeven aan de verse binnenkomende buitenlucht. Hierdoor wordt de binnenkomende lucht verwarmd en dus op temperatuur de woning ingeblazen. Doordat de binnenkomende lucht op temperatuur is, ervaar je geen tocht in je woning, 

Bij Cvtotaal vind je een ruim assortiment WTW-units van verschillende merken. Een WTW-unit kost bij Cvtotaal ongeveer tussen de €1000,- en €3800,-. De prijs is afhankelijk van het merk en type. De WTW-units in ons assortiment zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur. Hoe beter je WTW-unit is onderhouden, hoe langer deze meegaat!

Wat is het verschil tussen mechanische ventilatie en warmteterugwinning (WTW)?

Het verschil zit voornamelijk in de toevoer van verse lucht. Bij mechanische ventilatie wordt de vervuilde binnenlucht afgezogen en via de ventilatiekanalen afgevoerd naar buiten. De verse lucht komt binnen via natuurlijke ventilatie. De verse lucht komt namelijk binnen via ramen, deuren en roosters. Bij WTW ventilatie wordt de vervuilde lucht afgezogen en via ventilatiekanalen afgevoerd naar buiten. De verse lucht wordt ook mechanisch aangevoerd. De warmte uit de afgezogen vervuilde lucht wordt gebruikt om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. Bovendien bevat een WTW-unit filers, zodat een de binnenkomende lucht schoon de woning in wordt geblazen. Een mechanische ventilatie heeft geen filters. 

Hoe werkt een WTW ventilatie?

Een WTW ventilatiesysteem bevat een ventilator, afzuigpunten en verschillende inblaasopeningen. De elektrische motor in de WTW-unit zorgt ervoor dat de lucht wordt aangezogen en afgevoerd. De buitenlucht wordt langs een filter gehaald die in de WTW-unit zit. Vervolgens gaat de lucht door de warmtewisselaar in de WTW-unit. Tijdens dit proces wordt de warmte van de uitgaande lucht overgedragen aan de verse inkomende luchtstroom. Deze luchstroom wordt verwarmd waardoor er geen energie nodig is. Lees in deze blog meer over WTW-units.

WTW installatie in huis

Wat zijn de voordelen van een WTW ventilatie?

  • Een WTW installatie zorgt voor schone lucht in je woning
  • Verminderd gebruik van gas, een duurzame manier
  • In de winter een hogere luchtvochtigheid in de woning.
  • Ventilatie met frisse buitenlucht
  • Een gezond en comfortabel binnenklimaat

Maakt een WTW-unit veel geluid?

Elk mechanisch ventilatieproduct maakt geluid. Een WTW die goed werkt maakt minder hard geluid dan bijvoorbeeld een vaatwasser of een koelkast. Het geluid van een WTW-unit kan soms als hinderlijk worden ervaren. De WTW-units die wat ouder zijn, kunnen hard geluid maken. Een nieuwe WTW-unit zijn vaak stiller en energiezuinger door de nieuwe technieken.

Wanneer moet je een WTW-unit vervangen?

Een WTW-unit gaat ongeveer 15 jaar mee. Wanneer een WTW-unit al oud is begint het systeem meestal meer lawaai te maken. Hierdoor werkt het systeem minder efficiënt en verbruikt het meer energie. Om dit te verkomen is het belangrijk om je WTW-unit op tijd te vervangen. En WTW-unit vervangen kun je eenvoudig zelf doen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je dit kan doen. 

Hoe vaak moet je de filters van een WTW-unit vervangen?

Voor een optimaal binnenklimaat is het belangrijk dat je WTW-filters ongeveer 2 keer per jaar vervangt. Hoe vaak je de filters van je WTW-unit moet vervangen hangt af van jouw situatie. Zit je bijvoorbeeld in een verbouwing of woon je in een nieuwbouw woning? Dan kan het zijn dat je WTW-filters eerder vol zitten met stof. Vervang ze dan bijvoorbeeld na 3 maanden. Als je de filters van je WTW-unit te laat vervangt, kan je WTW ventilatiesysteem meer energie verbruiken. Bovendien verslechterd het binnenklimaat in je woning, waardoor er schimmel kan ontstaan. Bij hier onze WTW filters. 

Meest gestelde vragen

Meer informatie

Bekijk meer