Energieopslag

Moet ik zonnepanelen hebben voor een thuisbatterij?

Om een thuisbatterij aan te schaffen heb je geen zonnepanelen nodig. Je kunt de thuisbatterij opladen op het moment dat de stroom het goedkoopst is. Wanneer de stroom duurder is, gebruik je de stroom uit de thuisbatterij. Dit is een goede optie wanneer je een dynamisch energiecontract hebt of een variabel of vast contract met dubbeltarief. 

Ook bij stroomuitval is een thuisbatterij een goede optie. Door bij stroomuitval je thuisbatterij te gebruiken, kun je gewoon je apparaten blijven gebruiken. 

thuisbatterij

Thuisbatterij kopen

Wil je jouw eigen opgewekte energie opslaan voor later gebruik? Dan is een thuisbatterij de ideale oplossing! Met een thuisbatterij verminder je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Een thuisbatterij kan namelijk de overtollige energie vanuit zonnepanelen opslaan. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden op het moment wanneer de zon niet schijnt. Bij Cvtotaal heb je een ruim assortiment aan thuisbatterijen die specifiek geschikt zijn om je tapwater te verwarmen.

Wat is het verschil tussen een thuisbatterij en een thermische batterij?

Het belangrijkste verschil tussen een thuisbatterij en een thermische batterij zit in het type energie dat ze opslaan. Een thuisbatterij slaat elektrische energie op, afkomstig van zonnepanelen of het elektriciteitsnet. Dit is handig om overtollig zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Deze energie kun je dan opslaan en op een later moment gebruiken. Een thermische batterij slaat warmte-energie op. Deze batterij bevat materialen dat reageert op temperatuurveranderingen. Het materiaal kan dan smelten of kristalliseren en daarbij energie opnemen of af geven. Een thermische batterij heeft anorganisch zout, dat door elektrische spiraal verwarmt wordt tot 70 graden en daardoor volledig vloeibaar wordt. Wanneer er behoefte is aan warm tapwater, koelt het zout af en geeft het de vrijgekomen warmte af aan een warmtewisselaar die het water verwarmt.

De voordelen van een thuisbatterij

  • Gebruik van groene energie: Door een thuisbatterij te gebruiken kun je eigen opgewekte stroom vanuit zonnepanelen opslaan voor later gebruik.
  • Goedkoper: Een thuisbatterij kun je inzetten om goedkopere energie van daluren op te slaan om te gebruiken op het moment dat stroom duurder is. 
  • Minder afhankelijk van energieleveranciers: Omdat de energie wordt opgeslagen in de thuisbatterij, heb je op elk moment stroom.
  • Handig in combinatie met zonnepanelen: Wanneer je zonnepanelen hebt kun je de opgewekte energie opslaan in een thuisbatterij.

De voordelen van een thermische batterij

  • Makkelijk te installeren: Een thermische batterij is makkelijk te installeren en is onderhoudsarm.
  • Compact formaat: Een thermische batterij is een stuk kleiner dan een warmwaterboiler.
  • Multi-inzetbaar: Een thermische batterij kan ook worden ingezet in combinatie met zonnepanelen of een warmtepomp. 
  • Lange levensduur
  • Duurzaam: Een thermische batterij verwarmt duurzaam je tapwater.

Huis met zonnepanelen en windmolens

Thuisbatterij en zonnepanelen

De opgewekte stroom vanuit zonnepanelen kun je in een thuisbatterij opslaan. De thuisbatterij zorgt ervoor dat je deze stroom zelf gebruikt, waardoor je minder afhankelijk bent van het stroomnet. Als je deze stroom opslaat in een thuisbatterij, wordt de overblasting op het stroomnet verminderd. Een nadeel ervan is dat een thuisbatterij klein van formaat is. Dus op zomerse dagen waarbij het zonnig is wekken de zonnepanelen meer energie op dan dat de thuisbatterij kan opslaan.