Warm water als thuisbatterij

23 min leestijd
4982x gelezen
Warm water als thuisbatterij
Verduurzamen Aankoopadvies

Je energie opslaan om er later gebruik van te maken. Iets van de toekomst? Niet bij Cvtotaal. Thuisbatterijen worden steeds belangrijker. Er komen steeds meer zonnepanelen in Nederland, zoveel dat stroomnetten vol raken op zonnige dagen. Er kan dan geen duurzame stroom worden opgewekt. Daarom moeten we zorgen dat we stroom kunnen opslaan om later te gebruiken. En dat kan met een thuisbatterij. Thuisbatterijen zijn rendabel voor mensen met zonnepanelen of flexibele energiecontracten.

Maar is een thuisbatterij wel geschikt voor mij? Thuisbatterijen hebben vaak nog beperkte capaciteit voor opslag en zijn groot, niet rendabel of duur. Ook wordt gesproken over elektrische auto’s als thuisbatterij. Maar niet iedereen heeft een elektrische auto, laat staan een eigen laadpaal. Gelukkig zijn thuisbatterijen volop in ontwikkeling. Thuisbatterijen hebben de toekomst. Maar ook in 2023 zijn er al rendabele thuisbatterijen te koop: water accu’s. Deze thuisbatterijen slaan stroom op en geven dat als warm water terug. Daarmee kun je bijvoorbeeld ’s avonds douchen met de energie die ’s middags opgewekt is. Cvtotaal heeft verschillende wateraccu’s die interessant zijn met zonnepanelen, een flexibel energiecontract of een boiler. Bekijk hier direct alle thuisbatterijen van Cvtotaal.

Hoe werkt een thuisbatterij op water?

Het basisprincipe werkt heel simpel: als de zon schijnt starten je zonnepanelen met opwekken. De ongebruikte opgewekte stroom wordt opgeslagen totdat je warm water nodig hebt. Als je later warm water nodig hebt, dan is dat verwarmd met de stroom van je zonnepanelen. En zo bespaar je aardgas en water. Heb je geen zonnepanelen? Dan kun je bijvoorbeeld met een flexibel energiecontract opladen als de tarieven laag genoeg zijn. Omdat energie wordt opgeslagen als warmte staan deze batterijen niet onder hoogspanning. De thuisbatterijen zijn daarmee erg veilig en niet brandgevaarlijk.

Hoeveel bespaar ik met een thuisbatterij?

De thuisbatterijen van Cvtotaal zijn rendabel. Hoewel de terugverdientijd van geval tot geval verschilt is de maximale besparing makkelijk te berekenen. Een huishouden gebruikt gemiddeld genomen 350m3 gas aan warm water (Milieucentraal, 2023). Met het huidige prijsplafond kost dat €507,50 per jaar. En dat is je maximale besparing. Als je van een elektrische boiler, elektrische cv-ketel of doorstroomtoestel gebruik maakt kan de besparing zelfs oplopen tot €1.400,- per jaar bij hetzelfde gebruik.

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

Cvtotaal heeft twee verschillende producten in het assortiment waarmee je je stroom kunt opslaan in warm water:

1. Flamco Flexcon Eco E3

De Flamco Flextherm Eco E3 thermische batterij met zoutkern is leverbaar in drie varianten: 3,5, 7,0 en 10,5kW. Heb je zonnepanelen of een flexibel energiecontract? Dan zal de batterij opladen als de stroomprijs laag genoeg is. De energie wordt opgeslagen als warmte in de zoutkern van de batterij en op een moment naar keuze afgegeven aan water. Deze batterij kun je eindeloos opladen en ontladen en is zo goed als onderhoudsvrij. Hierdoor kun je de aanschafprijs over vele jaren spreiden en is deze thuisbatterij een zeer rendabele investering. De batterijen passen in vrijwel iedere woning door het compacte design. Daarnaast heeft deze thuisbatterij een gewone stekker, er is geen omvormer, aanpassing in de groepenkast of krachtstroom nodig dus je kunt de batterij helemaal zelf installeren.

 

 

 

 

 

 

2. Solar iBoost

Met de Solar iBoost maak je een thuisbatterij van je boiler. Nieuw in Nederland maar een bewezen concept in het buitenland. Dit slimme apparaatje meet hoeveel stroom je zonnepanelen terugleveren aan het net. Zodra je meer opwekt dan je verbruikt stuurt dit apparaatje alle stroom naar je elektrische boiler. Zo wordt je elektrische boiler gratis verwarmd met zonnestroom. Eigenlijk maak je van je gewone boiler een zonneboiler, en dus een thuisbatterij. Zeker met het oog op de veranderende salderingsregeling is dit een zeer interessant apparaat. In vele (buur)landen kennen ze geen salderingsregeling en hebben veel meer mensen een elektrische boiler. Logischerwijs is dit apparaatje daar in vele huishoudens te vinden. De terugverdientijd is dan ook erg kort. Heb je zonnepanelen? Dan is het zelfs zeer rendabel om een elektrische boiler en dit apparaatje tegelijkertijd aan te schaffen. De terugverdientijd van de hele set is in veel gevallen minder dan 4 jaar.

 

 

 

 

 

 

Kortom, thuisbatterijen zijn rendabel als je stroom opslaat in water. De terugverdientijd is kort en er zijn geen aanpassingen in je huis nodig. Een thuisbatterij is het meest interessant als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen of een windmolen. Maar ook met een flexibel energiecontract kun je een thuisbatterij terugverdienen.

Geïnteresseerd in de nieuwsbrief?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en producten van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Flamco FlexTherm eco thermische batterij
3.358,-
Flamco FlexTherm eco thermische batterij
4.089,-
Flamco FlexTherm eco thermische batterij
4.507,-
Solar iBoost water accu
595,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen