Hoe werkt een hybride warmtepomp met vloerverwarming?

clock 17 min leestijd
eye
219x gelezen
buitenunit warmtepomp in tuin
Verduurzamen Aankoopadvies

Bij het verduurzamen van je woning hoort ook het verbeteren van je verwarmingssysteem. Zo biedt vloerverwarming veel voordelen: het is zuiniger dan traditionele radiatoren en je hebt geen radiatoren meer nodig. Meestal wordt vloerverwarming verwarmd door de cv-ketel. Wist je dat vloerverwarming ook geschikt is voor een hybride warmtepomp? Zo ga je een stuk minder gas verbruiken in je woning. Lees verder om te ontdekken hoe een hybride warmtepomp met vloerverwarming werkt. 

Hoe werkt vloerverwarming met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan het verwarmingssysteem in je woning. Dit kunnen radiatoren of vloerverwarming zijn. In het geval van vloerverwarming, wordt het water in de vloerverwarmingsbuizen opgewarmd en vervolgens wordt de warmte geleidelijk afgegeven aan de ruimte. Een hybride warmtepomp werkt perfect samen met vloerverwarming, aangezien beide systemen met lage temperaturen werken..

Wat is de functie van een cv-ketel voor vloerverwarming als je hybride warmtepomp neemt?

Wanneer je een hybride warmtepomp aansluit op vloerverwarming met cv-ketel, dan neemt de warmtepomp de functie van de cv-ketel grotendeels over.  Is het buiten kouder dan 4 graden? Dan springt de cv-ketel bij. De cv-ketel springt ook bij wanneer er warm water gebruikt wordt.

Voordelen van vloerverwarming met een hybride warmtepomp

Je woning verwarmen door middel van vloerverwarming met een hybride warmtepomp, geeft een laag energieverbruik. Bovendien ervaar je een hoog warmtecomfort. Naast dat een warmtepomp je woning kan verwarmen, kan een warmtepomp via de vloerverwarming ook je woning laten koelen. Omdat dit proces geen extra energie kost, wordt dit passieve koeling genoemd. Het koude water haalt de warmte uit de ruimte en voert deze naar buiten af. Hierdoor daalt de temperatuur in je woning.

Wat te doen als je gaat overstappen op hybride warmtepomp als je al vloerverwarming hebt?

1.       Vloerverwarmingsverdeler

Controleer over je vloerverwarmingsverdeler geschikt is voor een hybride warmtepomp. De keuze voor een verdeler hangt af van hoe je de warmtepomp en vloerverwarming wilt gebruiken. Wil je alleen gaan verwarmen met je hybride warmtepomp? Dan is een stalen verdeler een goede optie.

Wil je in de zomer ook gaan koelen? Dan is een kunststof verdeler een goede keuze. Kunststof verdelers zijn dubbelwanding, waardoor er geen condensvorming ontstaat tijdens het koelen.

Bekijk hier ons assortiment.

2.       De dikte van aanvoer- en retourleidingen

Bij de werking tussen de warmtepomp en vloerverwarming, zorgt de warmtepomp voor de aanvoer naar de verdeler en de circulatie door de vloerverwarmingsbuizen. Om drukverlies in het systeem tegen te gaan, kan een open vloerverwarmingsverdeler het beste worden aangesloten op metalen leidingen met een diameter van minimaal 22mm of kunststof leidingen van minimaal 25 mm.

3.       Isolatie

Om je woning efficiënt te verwarmen met een hybride warmtepomp is goede isolatie in je woning belangrijk. Omdat zowel een warmtepomp als vloerverwarming met lage temperaturen werken, moet een warmtepomp hard werken om je woning te verwarmen als je woning niet goed geïsoleerd is. Hierdoor gaat je energieverbruik omhoog. Voor vloerverwarming is vloerisolatie ook een goede optie. Zo verdwijnt de warmte niet in de kruipruimte, maar blijft het in je woning.

4.       Opwarmtijd

Vloerverwarming heeft een langere opwarmtijd dan bijvoorbeeld radiatoren. Het is dus goed om hier rekening mee te houden tijdens het verwarmen van je woning. Omdat het langer duurt voordat je woning warm is, is het aan te raden om de thermostaat op een constante temperatuur te houden. Dit zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt onnodig energieverbruik door temperatuurwisselingen.

5.       Opstarten nieuwe vloerverwarming

Heb je net vloerverwarming laten leggen? Laat de vloerverwarming dan geleidelijk opwarmen. Dit voorkomt scheuren in dekvloer en laat het systeem goed inregelen. Je kunt hiervoor een opwarmprotocol volgen. Met dit protocol wordt de temperatuur van het systeem stap voor stap verhoogd.

Een gesloten of open verdeler voor een hybride warmtepomp?

Een gesloten verdeler wordt vaak gebruikt in combinatie met een cv-ketel. Een open verdeler gaat goed samen met een warmtepomp. Een open verdeler heeft geen pomp waardoor er geen warm water wordt gemengd met het koude water uit de vloer. Een open verdeler heeft geen beveiliging tegen een hoge aanvoertemperatuur. Voor een open verdeler is dus een warmtepomp geschikt die werkt met een temperatuur onder de 45 graden. Een gesloten verdeler heeft wel een pomp en is voorzien van een voeler en thermostaatkraan voor de beveiliging tegen hoge temperaturen. Het verschil zit dus voornamelijk in of de verdeler wel of niet is uitgerust met een pomp.

Bekijk hier ons assortiment vloerverwarmingverdelers.

Is een warmtepomp zonder vloerverwarming mogelijk?

Heb je geen vloerverwarming, maar wil je wel een warmtepomp? Dan is een hybride warmtepomp een goede optie. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hiervoor heb je meestal wel andere radiatoren nodig. Traditionele radiatoren werken namelijk met hogere temperaturen en een hybride warmtepomp met lagere temperaturen. Om het systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken, heb je lage temperatuur radiatoren nodig. Sommige warmtepompen kunnen wel werken met hogere temperaturen, controleer dus vooraf met welke temperaturen je hybride warmtepomp kan werken.

Producten die aansluiten

Remeha Elga Ace 4kw hybride warmtepomp
2.950,- 2.438,02
Remeha Elga Ace 6kw hybride warmtepomp
3.750,- 3.099,17
Intergas Xtend 5kW hybride warmtepomp

€1.700,- subsidie

Hoge COP van 4,5

Compact binnendeel

3.099,- 2.699,- 2.230,58
Nefit Bosch Compress 3400i 4kw hybride warmtepomp
4.110,- 3.396,69
Nefit Bosch Compress 3400i 6kw hybride warmtepomp
4.412,- 3.646,28

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen