Alles over vloerverwarming
Het aanleggen en in gebruik nemen van vloerverwarming is een populaire keuze voor huiseigenaren. Vloerverwarming is namelijk erg zuinig en biedt vele voordelen. Maar elke oplossingen zijn er op het gebied van vloerverwarming? Wat zijn de voordelen, nadelen en de prijsverschillen?
Wij geven je antwoord op deze vragen en meer om een weloverwogen keuze te kunnen maken of vloerverwarming geschikt is voor jouw omstandigheden en wensen.
Snel naar
Wat is vloerverwarming?
Vloerverwarming is het verwarmen van ruimte door middel van warm water dat door buizen stroomt onder de vloer. Warm water wordt vanaf de cv-ketel of warmtepomp door buizen gepompt waardoor het gehele vloeroppervlak opwarmt.
Het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt is minder warm dan traditionele verwarming, omdat een ruimte zeer constant verwarmt wordt.
Om die reden wordt deze constante verwarming ook wel lage temperatuur verwarming (LTV) genoemd. Bij vloerverwarming kunt u zelfs met een watertemperatuur van 25 tot 35 graden prima een ruimte verwarmen, mits de vloerverwarmingsbuizen goed verdeeld zijn en in het juiste patroon aangelegd.
Bij vloerverwarming wordt onderscheid gemaakt tussen droogbouw en traditionele installatie, ook wel natbouw genoemd. Zoals het woord al zegt wordt er bij natbouw "nat" gewerkt: het vloerverwarmingssysteem wordt ingegoten in een cementen dekvloer. Hierbij worden de buizen ingefreesd of bevestigd op staalmatten of noppenplaten en vervolgens afgwewerkt met cement waarover de daadwerkelijke vloer komt. Droogbouw systemen zijn systemen waar geen cement wordt toegepast. De vloer wordt dan direct over de vloerverwarmingsbuizen of elektrische vloerverwarming gelegd. Deze systemen zijn vaak iets duurder in aanschaf maar het scheelt erg veel werk in het leggen. Met droogbouwsystemen is vloerverwarming meestal in één dag geregeld.
Bekijk alle vloerverwarmingsproducten >>
Voor- en nadelen van vloerverwarming
Vloerverwarming heeft vele voordelen, maar ook enkele nadelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij gezet:
Voordelen:
- Lagere stookkosten: Bij vloerverwarming heb je een minder hoge watertemperatuur nodig om de temperatuur in je woning te regelen. Het water in de leidingen ligt vaak zo rond de 25-35 graden, terwijl dit bij verwarming met radiatoren al snel richting de 60-75 graden gaat.
- Comfortabele warmteverdeling: Met vloerverwarming wordt je woning gelijkmatig verwarmd. Bij verwarming met radiatoren wordt het warm bij de radiatoren, maar kan het op andere plekken in de woning nog als koel worden ervaren. Met vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig over de hele ruimte verwarmd.
- Onzichtbare verwarming: Vloerverwarming is niet zichtbaar in de woning. Je hebt meer ruimte voor je meubels, omdat je geen radiatoren aan de muur hoeft te hangen.
- Goede combinatie met een warmtepomp: Vloerverwarming en een warmtepomp gaan erg goed samen. Een warmtepomp warmt het water op tot maximaal 50-55 graden en een cv-ketel tot 65-75. Omdat het water door de vloerverwarmingsbuizen maar rond de 25 á 35 graden hoeft te zijn is het voordeliger om met een warmtepomp te verwarmen.
- Betere kwaliteit lucht in je woning: Radiatoren zijn vaak een verzamelplek van stof, deze kunnen bij gebruik van de radiator zich door de lucht gaan verspreiden. Hier kun je veel last van ervaren.
- Lange levensduur: Vloerverwarming en de onderdelen hebben een grote levensduur. Zo gaat de verdeler rond de 30 jaar mee en de buizen wel rond de 50 jaar.
Nadelen:
- Hogere investeringskosten: Vloerverwarming is prijziger dan radiatoren. Het voordeel is dat je met vloerverwarming lagere stookkosten hebt en dus verdien je de investering na een aantal jaar weer terug!
- Mogelijk extra vloerisolatie nodig: Soms is het nodig om extra vloerisolatie te laten plaatsen. Is de vloer niet goed geïsoleerd dan kan de warmte van de vloerverwarming naar beneden verdwijnen. Dit is natuurlijk zonde!
- Niet geschikt voor elk soort vloerbedekking: Sommige vloersoorten geleiden de warmte minder goed dan andere. Een dikke houten vloer werkt vaak isolerend en kan veranderen van vorm als hij te warm wordt. Ook een tapijten vloer geeft de warmte niet goed door.
- Langere opwarmingstijd: Met vloerverwarming duurt het langer om je ruimte op temperatuur te krijgen.
Vloerverwarming leggen
Wanneer je vloerverwarming gaat leggen, moet je vooraf goed kijken naar de mogelijkheden. Het is afhankelijk van jouw situatie (nieuwbouw of bestaande bouw) welke vorm van (elektrische) vloerverwarming leggen het beste toe te passen is.
Vloerverwarming infrezen
Bij bestaande bouw wordt vaak de huidige vloer ingefreesd, dit is qua materialen ook de goedkoopste vorm van vloerverwarming. Daarnaast is er vaak te weinig ruimte onder deuren om een traditioneel vloerverwarmingssysteem met noppenplaten of draadstaalmatten te leggen. Droogbouw systemen hebben een veel kleinere opbouwhoogte en kunnen een mooie oplossing zijn als je niet wilt infrezen. Infrezen betekent dat sleuven geslepen worden in je vloer, waar je vervolgens de vloerverwarmingsbuis in legt.
Er komt in dat geval dus geen extra hoogte bij, want de vloerverwarming wordt in de dekvloer gefreesd.
Het leggen van de buizen gebeurt volgens een specifiek legpatroon. Vaak wordt gekozen voor een zogeheten slakkenhuispatroon; een spiraalvormig patroon waarbij van buiten naar binnen gewerkt wordt. Bij een slakkenhuispatroon komen de buizen op een bepaalde hart afstand (gebruikelijk is hart op hart 10, 15 of 20 cm afstand van elkaar) en komen de aanvoer en retour buis naast elkaar voor een goede verdeling van de warmte.
Vloerverwarming op noppenplaat
Wanneer er geen mogelijkheid is om vloerverwarmingsbuizen in te frezen, is de toepassing met noppenplaat een goed alternatief.
Noppenplaten zijn geïsoleerde platen met een specifiek profiel, waar je eenvoudig de verwarmingsbuizen in kunt drukken. Op die manier kan heel snel en eenvoudig vloerverwarming gelegd worden.
Tevens heb je direct een goed geïsoleerde vloer. Bij noppenplaat wordt de kamerhoogte uiteindelijk iets lager, omdat je op de bestaande vloer de noppenplaat legt. Hier komt nog weer een laagje cement over. In totaal moet je met meerdere centimeters extra rekening houden. Je moet daarom goed kijken naar de hoogte van de kozijnen, omdat in sommige gevallen er een randje van de onderkant van de deuren gehaald moet worden.
Vloerverwarming op draadstaalmatten
Wanneer je een ruwe betonvloer hebt en er nog een dekvloer overheen komt, is het binden van de vloerverwarming op staalmatten (ook wel vloerverwarmingsmatten genoemd) een goede manier.
Deze matten zijn speciale gegalvaniseerde stalen matten met een maaswijdte van 10cm of 15cm. Je kan met snelstroppers of tie wraps de buizen vastmaken op deze netten, zodat ze goed op hun plek blijven zitten en vervolgens kan de dekvloer gestort worden. Ook bij het knopen van de vloerverwarmingsbuizen op de matten is een slakkenhuispatroon de beste oplossing voor een goede en evenredige verdeling van de warmte.
Net als op noppenplaat, komt bij vloerverwarming op matten een afdekvloer, waardoor er rekening moet worden gehouden dat er voldoende ruimte blijft onder je deuren.
Vloerisolatie
Voor het meeste rendement, isoleer je je vloer. Dat geldt niet alleen bij vloerverwarming maar ook bij paneelradiatoren of iedere andere vorm van verwarming. Welke vorm van vloerisolatie je toepast is natuurlijk afhankelijk van jouw mogelijkheden.
Heb je een kruipruimte, dan kan je ervoor kiezen om kruipruimte isolatie toe te passen of van onderop je vloer te isoleren. Wanneer je noppenplaat toepast, heb je direct al een laag isolatie en bij vloerverwarming op staalmatten zou je ook vooraf nog een isolerende (aluminium) folie onder deze matten kunnen leggen.
Je wilt immers dat de warmte naar boven geleid wordt en niet dat teveel warmte naar beneden toe verdwijnt.
Zwevende dekvloer
Bij het plaatsen van vloerverwarming wordt in de meeste gevallen een zogeheten zwevende dekvloer toegepast. Een zwevende dekvloer klinkt natuurlijk heel bijzonder, alsof je te maken hebt met een drijvende vloer of iets soortgelijks, maar met een zwevende dekvloer zorg je voor een optimale verwarming.
Op de bestaande (constructie)vloer komt een laag isolatiefolie (reflecterend, zodat de warmte naar boven geleid wordt), waarop het vloerverwarmingssysteem gelegd wordt. Vervolgens komt er een cementdekvloer overheen. Langs de randen komt randisolatie, om te voorkomen dat de nieuwe dekvloer gaat hechten aan de wanden.
Doordat het cement dankzij de isolatie geen ondervloeren of muren raakt zweeft hij als het ware. Door deze zwevende vloer voorkom je trillingen en tevens scheuren in de vloer.
Infrezen Noppenplaat Staalmat
De verschillende installaties
Hoe werkt vloerverwarming?
Nu we de voor- en nadelen, de verschillende systemen en het leggen van vloerverwarming besproken hebben zijn we bij de buizen aangekomen. Bij vloerverwarming wordt water rondgepompt door de vloerverwarmingsbuizen. Deze buizen liggen onder de vloer, je wilt dus wel een kwalitatief goede buis waarvan je zeker weet dat hij bijvoorbeeld niet lek gaat onder je vloer. Je kunt er namelijk niet makkelijk bij. De buizen liggen dus onder je vloer, in het algemeen op of volledig in de dekvloer waardoor de warmte van het water in de buizen de vloer zal opwarmen.
Waar bij paneelradiatoren de warmte direct vanaf de radiator vrij komt en naar voren straalt, wordt de warmte bij vloerverwarming afgegeven aan en door de vloer.
Vloerverwarmingsbuis
Voor vloerverwarming is een speciaal type buis benodigd. Dit zijn meerlaagse buizen, waardoor deze buizen een grotere draagkracht hebben. Dit komt omdat het, zoals de naam al aangeeft, bestaat uit meerdere lagen.
Een vloerverwarmingsbuis is een 5 laagse buis: Eerst is er een laag van polytheen, waar vervolgens een lijmlaag omheen zit. Daar omheen zit een flexibele aluminium laag met wederom een lijmlaag. De laatste en buitenste laag is weer een vorm van polytheen.
Soorten buis:
-
Wat is PE-RT buis?
De meest toegepaste vloerverwarmingsbuis is een PE-RT buis. PE-RT staat voor Poly Ethylene Raised Temperature buis, wat de naam te danken heeft aan het verwerkingsproces.
Deze PE-RT buis is een polytheen buis waar bepaalde chemicaliën aan zijn toegevoegd, wat de buis sterker maakt maar ondanks de kracht nog wel flexibel is. Bij het woord chemicaliën gaan vaak de alarmbellen rinkelen, maar PE-RT buis kan zelfs veilig toegepast worden als leiding voor het sanitair waar je drinkwater doorheen gaat.
-
Wat is PEX buis?
Net als eerder bij PE-RT buis heeft ook PEX(C) buis de naam te danken aan het verwerkingsproces. PE staat voor Polytheen en de X heeft te maken met het proces en de afzetting van chemicaliën en moleculen is het zogenaamde vernettingsproces.
-
Diffusiedichte buizen
Vaak hoor je naast de kreten PE-RT buis, PEX buis of in het algemeen vloerverwarmingsbuis de kreet diffusiedichte buis. Diffusiedicht wil zeggen dat de buis zuurstofdicht is en dus geen zuurstof in het systeem toelaat.
Bij vloerverwarmingsbuis is dit een vereiste, want zuurstof in de vloerverwarmingsbuis zal niet alleen zorgen voor minder warmte afgifte (water geleid warmte beter dan lucht), daarnaast kan de zuurstof in je buis zorgen voor oxidatie. Deze roest komt uiteindelijk door het rondpompen van het water in uw systeem, in de cv-ketel, wat op termijn voor storingen kan zorgen.
Diameter vloerverwarmingsbuis
De meest toegepaste buis bij vloerverwarming heeft een diameter van 16mm. Dit is voldoende voor hoofdverwarming, mits je bij het leggen van de vloerverwarming rekening houdt met de hartafstand.
Wanneer vloerverwarming wordt toegepast als bijverwarming, wordt de hartafstand tussen de buis minder groot, om te voorkomen dat het betreffende vertrek alsnog te warm wordt en je de woning niet goed evenredig verwarmt.
Bij bijverwarming of verwarming in een ruimte waarbij de temperatuur minder hoog hoeft te zijn als in de woonkamer zoals bijvoorbeeld een garage, wordt ook vaak buis van 20mm toegepast.
Alhoewel deze buis dus dikker is en er dus meer water doorheen gaat, is deze buis minder buigzaam waardoor de hartafstand tussen de buizen automatisch groter wordt. Daardoor leent deze grotere diameter buis zich perfect voor bijverwarming.
Vloerverwarmingsverdeler
Je hebt gekozen om vloerverwarming te leggen, een systeemkeuze gemaakt en een legplan uitgetekend. De laatste stap is het systeem aansluiten op je cv-ketel of warmtepomp. Hiervoor gebruik je een verdeler. Bij vloerverwarming worden vele meters vloerverwarmingsbuis gebruikt. De verdeler zorgt dat de temperatuur en druk in al deze meters buis hetzelfde is. Het verdelen van de ruimte en het verspreiden van de warmte gebeurt door verschillende groepen aan te leggen. Omdat je de vloerverwarmingsbuis in een patroon legt, waarbij de buis zowel vanaf de warmtebron als naar de warmtebron toegaat (aanvoer en retour) heb je lange buizen nodig.
Om te voorkomen dat er teveel warmte verschil zit in het begin en het einde van een buis is het verstandig en gebruikelijk dat je bij vloerverwarming maximaal 100 tot 120 meter vloerverwarmingsbuis per groep gebruikt. Hoeveel groepen je nodig hebt is afhankelijk van de inhoud van een ruimte, de isolatiewaarde van de ruimte en de warmtebehoefte.
De buizen van een groep starten en eindigen op een verdeler. Een verdeler krijgt de aanvoer vanaf de cv-ketel of warmtepomp en verdeelt vervolgens het warme water over de verschillende groepen.
Op die manier ben je in staat om een vertrek met meerdere groepen door deze vloerverwarmingsverdeler zo in te regelen dat je indien gewenst een verschil in afgifte per groep krijgt. Je kan op de vloerverwarmingsverdeler de stroming (flow) regelen.
Wil je meer informatie over vloerverwarming verdelers? We hebben een blog geschreven over de verschillende soorten verdelers en de werking ervan.
Bekijk hier alle verdelers voor vloerverwarming >>
Vloerverwarming kopen
Het aanschaffen van vloerverwarming is een ingrijpende beslissing. Met dit artikel hebben we hopelijk veel van je twijfels kunnen wegnemen en begrijp je waarom zoveel mensen kiezen voor vloerverwarming.
Heb je nog andere vragen? Mail ons gerust voor antwoorden van een vakkundige medewerker van Cvtotaal.
Bekijk direct ons assortiment vloerverwarming voor de oplossing die jij zoekt!
Bekijk alle vloerverwarmingsproducten >>
Nooit meer iets missen?
Wil je op de hoogte blijven van blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!