vloerverwarming banner

Het aanleggen en in gebruik nemen van vloerverwarming is een populaire keuze voor huiseigenaren. Welke oplossingen zijn er op het gebied van vloerverwarming? Wat zijn de voordelen, nadelen en de prijsverschillen?

Wij geven je antwoord op deze vragen en meer om een weloverwogen keuze te kunnen maken of vloerverwarming geschikt is voor jouw omstandigheden en wensen.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is het verwarmen van ruimte door middel van warm water dat door buizen stroomt onder de vloer. Warm water wordt vanaf de cv-ketel of warmtepomp door buizen gepompt waardoor het gehele vloeroppervlak opwarmt.

Het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt is minder warm dan traditionele verwarming, omdat een ruimte zeer constant verwarmt wordt.

Om die reden wordt deze constante verwarming ook wel lage temperatuur verwarming (LTV) genoemd. Bij vloerverwarming kunt u zelfs met een watertemperatuur van 25 tot 35 graden prima een ruimte verwarmen, mits de vloerverwarmingsbuizen goed verdeeld zijn en in het juiste patroon aangelegd.

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT: Complete sets vloerverwarming (inclusief verdeler) >>

Bekijk alle vloerverwarmingsproducten >>


 

Nadelen vloerverwarming

Om een volledig en eerlijk beeld te schetsen, is het noemen van het minder sterke punt van vloerverwarming nodig.

  • Geen snelle opwarming
  • Hogere investeringskosten

Geen snelle opwarming

Zoals eerder vermeldt biedt vloerverwarming een zeer constante verwarming. Dit betekent dat uniet snel grote temperatuurverschillen kunt toepassen.

Het advies is dan ook om de vloerverwarming op een vaste temperatuur te laten staan en niet uitzet voor een paar uur. Hier komen we later in het artikel nog op terug.

Hogere investeringskosten

Vloerverwarming heeft hogere initiële investeringskosten doordat er buizen onder de vloer gelegd moeten worden. Wanneer je verhuist of een nieuwe vloer gaat leggen is dit een ideaal moment om direct vloerverwarming te installeren.

Deze kosten verdien je vanzelf terug door de lagere stookkosten. Meer daarover lees je bij de voordelen van vloerverwarming.

 


 

Voordelen vloerverwarming

De lijst nadelen was kort en je bent natuurlijk benieuwd of er voordelen kleven aan vloerverwarming die je zelf nog niet had bedacht.

  • - Constante verwarming
  • - Lagere stookkosten
  • - Warme voeten
  • - Betere warmteverdeling
  • - Goed voor de conditie van je woning
  • - Goed tegen allergieën
  • - Geen radiatoren in het zicht
  • - Meer ruimte voor je meubels

Constante verwarming

Vloerverwarming biedt een zogenaamde constante verwarming. De naam zegt het al, er wordt continu verwarmt (of gekoeld) om de ingestelde temperatuur te behouden. Let wel, doordat je niet alleen het water verwarmt, maar ook het omliggende beton en jouw houten of stenen vloer, wordt de warmte tevens in deze massa opgeslagen.

Dat leidt tot lagere stookkosten.

Lagere stookkosten

Conventionele radiatoren werken op basis van stralingswarmte. Warm water van 75 tot 90 graden uit je CV ketel stroomt in de radiator, deze wordt in zijn geheel warm en geeft deze warmte af aan de lucht voor en boven de radiator.

Zelfs met mechanische ventilatie zal de warmte nooit 100% verdeeld worden in de ruimte.

Vloerverwarming daarentegen verwarmt je gehele vloer met behulp van warm water uit de CV ketel van 25-35 graden. De warmte stijgt vanuit de vloer en verwarmt zo wel 100% van je kamer.

Warme voeten

Houdt je hoofd koel en je voeten warm voor de meeste prettige leefomgeving. Dikke pantoffels zijn niet meer noodzakelijk wanneer je vloer lekker warm aanvoelt, altijd. Naast dat het prettig is, zijn er meer gezondheidsvoordelen aan warme voeten.

Betere warmteverdeling

Uiteraard is dit punt afhankelijk van waar je exact besluit verwarmingsbuizen te plaatsen, maar we mogen aannemen dat als je kiest voor vloerverwarming, dat je de gehele vloer voorziet van de benodigde buizen.

Warmte stijgt, daardoor is vloerverwarming de meest logische vorm van verwarming. De gehele ruimte wordt uniform verwarmt, geen hotspots naast de kachels en koude plekken naast de bank. Een goede warmteverdeling is goed voor de staat van jouw woning.

Goed voor de staat van jouw woning

Koude, onverwarmde hoeken van de kamer zijn vatbaar voor vocht, condens en schimmelvorming. Dankzij vloerverwarming wordt jouw gehele kamer verwarmd en zal je deze problemen voorkomen.

Goed tegen allergieën

Schimmelvrije kamers zijn goed voor de conditie van je huis, maar zeker ook goed voor de conditie van je gezin. Daarnaast zorgt een lagere luchtvochtigheid ook voor minder huisstofmijt. Een schone lucht is een gezonde lucht.

Geen radiatoren

Perfectie is niet wanneer je niks meer kan toevoegen, maar wanneer je niets meer kan weghalen. In het geval van verwarming kunnen wij je die allermooiste design radiatoren aanbieden, maar misschien zie je het liefst helemaal geen radiator. Met vloerverwarming is alles uit het zicht.

Meer ruimte

Wanneer je geen rekening hoeft te houden met radiatoren creëer je een nieuwe soort vrijheid om jouwruimtes te ontwerpen. Wil je de bank voor het raam zetten, waar eerst een radiator zat? Met vloerverwarming kan het. Wil je grote openslaande deuren naar de achtertuin, met vloerverwarming kan het.

Er is meer ruimte beschikbaar, zowel voor je creativiteit als voor je meubilair.

Nachttemperatuur lager

Moet je ‘s nachts de thermostaat lager zetten? Bij vloerverwarming is het het meest efficiënt om de thermostaat 0,5 – 1,5 graden Celsius lager in te stellen dan de dagtemperatuur.

 


 

Vloerverwarming leggen

Wanneer je vloerverwarming gaat leggen, moet je vooraf goed kijken naar de mogelijkheden. Het is afhankelijk van jouw situatie (nieuwbouw of bestaande bouw) welke vorm van (elektrische) vloerverwarming leggen het beste toe te passen is.

Vloerverwarming infrezen

Bij bestaande bouw wordt over het algemeen de huidige vloer ingefreest. Infrezen betekent dat sleuven geslepen worden in je vloer, waar je vervolgens de vloerverwarmingsbuis in legt.

Er komt in dat geval dus geen extra hoogte bij, want de vloerverwarming wordt in de dekvloer gefreesd.

Het frezen gebeurt in een zogeheten slakkenhuispatroon. Bij een slakkenhuispatroon komen de buizen op een bepaalde hart afstand (gebruikelijk is hart op hart 10, 15 of 20 cm afstand van elkaar) en komen de aanvoer en retour buis naast elkaar voor een goede verdeling van de warmte.

noppenplaat vloerverwarming

Vloerverwarming op noppenplaat

Wanneer er geen mogelijkheid is om vloerverwarmingsbuizen in te frezen, is de toepassing met noppenplaat een goed alternatief.

Noppenplaten zijn geïsoleerde platen met een specifiek profiel, waar je eenvoudig de verwarmingsbuizen in kunt drukken. Op die manier kan heel snel en eenvoudig vloerverwarming gelegd worden.

Tevens heb je direct een goed geïsoleerde vloer. Bij noppenplaat wordt de kamerhoogte uiteindelijk iets lager, omdat je op de bestaande vloer de noppenplaat legt. Je moet daarom goed kijken naar de hoogte van de kozijnen, omdat in sommige gevallen er een randje van de onderkant van de deuren gehaald moet worden.

Vloerverwarming op netten

Wanneer je een ruwe betonvloer heeft en er nog een dekvloer overheen komt, is het binden van de vloerverwarming op netten (ook wel vloerverwarmingsmatten genoemd) een goede manier.

Deze matten zijn speciale gegalvaniseerde matten met een maaswijdte van 10cm of 15cm. Je kan met snelstroppers of tyraps de buizen vastmaken op deze netten, zodat ze goed op hun plek blijven zitten en vervolgens kan de dekvloer gestort worden. Ook bij het knopen van de vloerverwarmingsbuizen op de matten is een slakkenhuispatroon de beste oplossing voor een goede en evenredige verdeling van de warmte.

Net als op noppenplaat, komt bij vloerverwarming op matten een afdekvloer, waardoor er rekening moet worden gehouden dat er voldoende ruimte blijft onder je deuren.

Vloerisolatie

Voor het meeste rendement, isoleer je je vloer. Dat geldt niet alleen bij vloerverwarming maar ook bij paneelradiatoren of iedere andere vorm van verwarming. Welke vorm van vloerisolatie je toepast is natuurlijk afhankelijk van jouw mogelijkheden.

Heb je een kruipruimte, dan kan je ervoor kiezen om kruipruimte isolatie toe te passen of van onderop je vloer te isoleren. Wanneer je noppenplaat toepast, heb je direct al een laag isolatie en bij vloerverwarming op staalmatten zou je ook vooraf nog een isolerende (aluminium) folie onder deze matten kunnen leggen. 

Je wilt immers dat de warmte naar boven geleid wordt en niet dat teveel warmte naar beneden toe verdwijnt.

Zwevende dekvloer

Bij het plaatsen van vloerverwarming wordt in de meeste gevallen een zogeheten zwevende dekvloer toegepast. Een zwevende dekvloer klinkt natuurlijk heel bijzonder, alsof je te maken hebt met een drijvende vloer of iets soortgelijks, maar met een zwevende dekvloer zorg je voor een optimale verwarming.

Op de bestaande (constructie)vloer komt een laag isolatiefolie (reflecterend, zodat de warmte naar boven geleid wordt), waarop de (gegalvaniseerde) matten gelegd worden. Aan de vloerverwarmingsnetten bevestig je door snelstroppers of tyraps de vloerverwarmingsbuizen en vervolgens komt er een cementdekvloer overheen.

Langs de randen komt randisolatie, om te voorkomen dat de nieuwe zwevende vloer gaat hechten aan de wanden. Door deze zwevende vloer voorkom je trillingen en tevens scheuren in de vloer.

 


 

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming wordt water rondgepompt door de vloerverwarmingsbuizen. Deze buizen liggen onder de vloer, in het algemeen op of volledig in de dekvloer waardoor de warmte van het water in de buizen de vloer zal opwarmen.

Waar bij paneelradiatoren de warmte direct vanaf de radiator vrij komt en naar voren straalt, wordt de warmte bij vloerverwarming afgegeven aan en door de vloer.

Vloerverwarmingsbuis

Voor vloerverwarming is een speciaal type buis benodigd. Dit zijn meerlaagse buizen, waardoor deze buizen een grotere draagkracht hebben. Dit komt omdat het, zoals de naam al aangeeft, bestaat uit meerdere lagen.

Een vloerverwarmingsbuis is een 5 laagse buis: Eerst is er een laag van polytheen, waar vervolgens een lijmlaag omheen zit. Daar omheen zit een flexibele aluminium laag met wederom een lijmlaag. De laatste en buitenste laag is weer een vorm van polytheen.

Wat is PE-RT buis?

De meest toegepaste vloerverwarmingsbuis is een PE-RT buis. PE-RT staat voor Poly Ethylene Raised Temperature buis, wat de naam te danken heeft aan het verwerkingsproces.

Deze PE-RT buis is een polytheen buis waar bepaalde chemicaliën aan zijn toegevoegd, wat de buis sterker maakt maar ondanks de kracht nog wel flexibel is. Bij het woord chemicaliën gaan vaak de alarmbellen rinkelen, maar PE-RT buis kan zelfs veilig toegepast worden als leiding voor het sanitair waar je drinkwater doorheen gaat.

Wat is PEX buis?

Net als eerder bij PE-RT buis heeft ook PEX(C) buis de naam te danken aan het verwerkingsproces. PE staat voor Polytheen en de X heeft te maken met het proces en de afzetting van chemicaliën en moleculen is het zogenaamde vernettingsproces.

Diffusiedichte buizen

Vaak hoor je naast de kreten PE-RT buis, PEX buis of in het algemeen vloerverwarmingsbuis de kreet diffusiedichte buis. Diffusiedicht wil zeggen dat de buis zuurstofdicht is en dus geen zuurstof in het systeem toelaat.

Bij vloerverwarmingsbuis is dit een vereiste, want zuurstof in de vloerverwarmingsbuis zal niet alleen zorgen voor minder warmte afgifte (water geleid warmte beter dan lucht), daarnaast kan de zuurstof in je buis zorgen voor oxidatie. Deze roest komt uiteindelijk door het rondpompen van het water in uw systeem, in de cv-ketel, wat op termijn voor storingen kan zorgen.

Diameter vloerverwarmingsbuis

De meest toegepaste buis bij vloerverwarming heeft een diameter van 16mm. Dit is voldoende voor hoofdverwarming, mits je bij het leggen van de vloerverwarming rekening houdt met de hartafstand.

Wanneer vloerverwarming wordt toegepast als bijverwarming, wordt de hartafstand tussen de buis minder groot, om te voorkomen dat het betreffende vertrek alsnog te warm wordt en je de woning niet goed evenredig verwarmt.

Bij bijverwarming of verwarming in een ruimte waarbij de temperatuur minder hoog hoeft te zijn als in de woonkamer zoals bijvoorbeeld een garage, wordt ook vaak buis van 20mm toegepast.

Alhoewel deze buis dus dikker is en er dus meer water doorheen gaat, is deze buis minder buigzaam waardoor de hartafstand tussen de buizen automatisch groter wordt. Daardoor leent deze grotere diameter buis zich perfect voor bijverwarming.

vloerverwarmingsverdeler

Vloerverwarming verdeler

Bij vloerverwarming wordt vele meters vloerverwarmingsbuis gebruikt. Het verdelen van de ruimte en het verspreiden van de warmte gebeurt door verschillende groepen aan te leggen. Omdat je de vloerverwarmingsbuis in een patroon legt, waarbij de buis zowel vanaf de warmtebron als naar de warmtebron toegaat (aanvoer en retour) heb je lange buizen nodig.

Om te voorkomen dat er teveel warmte verschil zit in het begin en het einde van een buis is het verstandig en gebruikelijk dat je bij vloerverwarming maximaal 100 tot 120 meter vloerverwarmingsbuis per groep gebruikt. Hoeveel groepen je nodig hebt is afhankelijk van de inhoud van een ruimte, de isolatiewaarde van de ruimte en de warmtebehoefte.

De buizen van een groep starten en eindigen op een verdeler. Een verdeler krijgt de aanvoer vanaf de cv-ketel of warmtepomp en verdeelt vervolgens het warme water over de verschillende groepen.

Op die manier ben je in staat om een vertrek met meerdere groepen door deze vloerverwarmingsverdeler zo in te regelen dat je indien gewenst een verschil in afgifte per groep krijgt. Je kan op de vloerverwarmingsverdeler de stroming (flow) regelen.

Bekijk hier alle verdelers voor vloerverwarming >>

 


 

Vloerverwarming kopen

Het aanschaffen van vloerverwarming is een ingrijpende beslissing. Met dit artikel hebben we hopelijk veel van je twijfels kunnen wegnemen en begrijp je waarom zoveel mensen kiezen voor vloerverwarming.

Heb je nog andere vragen? mail ons gerust voor antwoorden van een vakkundige medewerker van CVtotaal.

Bekijk direct ons assortiment vloerverwarming voor de oplossing die jij zoekt!

Bekijk alle vloerverwarmingsproducten >>