Monoblock airco montage: zo doe je dat
Tijdens de warme zomerdagen is het wel zo fijn als je je huis lekker kunt koelen. Een airco biedt de oplossing. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, de monoblock airco is er één van. Dit type heeft geen buiten-unit en hoeft alleen binnenshuis te worden gemonteerd. Hier hoeft dus ook geen gecertificeerde monteur aan te pas te komen. Maar hoe gaat montage van een monoblock airco precies in zijn werk en wat is het verschil met andere airco’s? Wij leggen het uit.
Snel naar
Airco montage zonder buitenunit
Zoals de naam al zegt, bestaat een monoblock airco uit één onderdeel: de binnen-unit. Er is dus geen buiten-unit aanwezig en deze airco wordt alleen aan de binnenkant van het huis bevestigd en geïnstalleerd. De gehele werking van de monoblock gebeurt dus ook in de binnen-unit. Deze zuigt warme lucht aan, onttrekt de warmte via een warmtewisselaar met koelmiddel en blaast koele lucht terug de ruimte in. Een binnen-unit hoeft niet door een gecertificeerde monteur te worden bevestigd en dus kan je de montage volledig zelf regelen.
Split-unit airco versus monoblock montage
Hoewel een monoblock airco dus maar één onderdeel heeft, bestaat een split-airco uit twee delen: een binnen- en buiten-unit. De binnen-unit, wordt net als de monoblock airco binnenshuis op een vaste plek geplaatst. De buiten-unit komt ook op een vaste plek aan de buitenkant van het huis. Via koelleidingen worden de twee units met elkaar verbonden en vindt uitwisseling van warme en koude luchtstromen plaats. De buiten-unit mag niet zelf worden geïnstalleerd, maar moet door daarvoor gecertificeerde monteurs worden gedaan. Daardoor kan je een split-airco nooit zelf direct gebruiksklaar maken en moet je wachten tot er een monteur beschikbaar is.
Stappenplan monoblock airco montage
Het installeren van een monoblock airco kun je opdelen in verschillende stappen:
Stap 1: Gaten boren
Voor een monoblock airco zijn twee gaten naar buiten toe nodig die warme lucht en vocht direct afvoeren. Hiervoor moet je door de buitenmuur boren. De muur mag maximaal 1 meter breed zijn en de gaten hebben een diameter van 10 tot 15 cm.
Stap 2: Roosters en luchtkanalen plaatsen
Na het boren, ga je de luchtbuizen plaatsen. Snijd deze op de juiste lengte en maak ze iets korter dan de dikte van de muur. Steek deze vervolgens in de gaten. Hierna kan de beugel worden bevestigd en daarna de roosters voor luchtinvoer en -uitvoer.
Stap 3: De monoblock plaatsen
Wanneer de beugel stevig aan de muur hangt, kan je de monoblock bevestigen. Dit doe je door de unit ter hoogte van de beugel op te tillen en vast te maken. Raadzaam is om het apparaat aan beide zijkanten vast te pakken, zodat je het gewicht evenredig verdeelt en je hem niet laat vallen.
Voordelen monoblock airco
Het grootste voordeel van een monoblock airco is dat het maar uit één onderdeel bestaat. Dat betekent minder werk en snellere montage, aangezien je niet op een gecertificeerde monteur hoeft te wachten. Daarnaast is een monoblock stiller dan een split-unit airco, omdat er geen buiten-unit aanwezig is die het lawaai veroorzaakt. Bovendien hoef je de koelvloeistof niet steeds bij te vullen, want door de warme lucht wordt het koelmiddel vanzelf vloeibaar en blijft het door het systeem stromen om altijd te kunnen koelen. Een ander voordeel is dat een monoblock airco ook kan verwarmen. Hij is dus multi-inzetbaar.
Cvtotaal biedt verschillende monoblock airco’s van diverse topmerken. Bekijk ons aanbod en bestel je airco gemakkelijk online.
Nieuwsbrief ontvangen?
Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!