Alles wat je moet weten over hybride warmtepompen

39 min leestijd
43373x gelezen
Alles wat je moet weten over hybride warmtepompen
Verduurzamen Aankoopadvies

Aardgas is duurder dan ooit en veel mensen willen hun huis verduurzamen. Vanuit de overheid is daarnaast veel subsidie beschikbaar om je huis te verduurzamen. Dit maakt de terugverdientijd van hybride warmtepompen bijvoorbeeld zeer aantrekkelijk.

Veel mensen weten niet goed wat een hybride warmtepomp nou eigenlijk is. Zij vragen zich af of hun huis geschikt is voor een hybride warmtepomp en of ze echt verplicht worden vanaf 2026?

We horen vaak dat advies over verduurzaming moeilijk te krijgen is, en daar willen we graag verandering in brengen. Deze blog richt zich op al je vragen over hybride warmtepompen. Klik op onderstaande vragen of lees ze allemaal hieronder!

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een verlengstuk van je cv-ketel. Eigenlijk is het een soort airco, een airco haalt warmte uit de lucht en maakt hier koele lucht van. Een airco is dus een lucht-lucht warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp. Hij haalt ook warmte uit de lucht maar maakt er dan warm water van. Hij heeft dus ook geen grondwater nodig, zoals een all electric water-water warmtepomp. Het apparaat warmt water op met de buitenlucht en brengt dat naar je cv-ketel, waar het gebruikt wordt om de centrale verwarming te verwarmen. Dit doet hij met elektriciteit, zodat je ketel minder aardgas verbruikt. Je hebt in huis dus dezelfde warmte, maar dan elektrisch opgewekt in plaats van via gasverbranding.

Het apparaat bestaat uit een buitendeel dat de warmte opwekt en een binnendeel dat met de cv-ketel samenwerkt. Het buitendeel kun je aan de muur hangen of op een schuurdak zetten. Een leiding loopt dan naar het binnendeel, dat het liefst zo dicht mogelijk bij de cv-ketel komt te hangen. Daarnaast bestaan monoblocks, deze warmtepompen hebben geen binnendeel.


Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Doormiddel van een ventilator wordt lucht langs een warmtewisselaar geleid. De warmte wordt zo uit de lucht gehaald en gebruikt om water te verwarmen. Dit kan vaak tot ongeveer 55 ºC graden. Als er een hogere temperatuur gevraagd wordt door de thermostaat springt de cv-ketel bij. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder vaak dit gebeurd en hoe minder gas je verbruikt.

Als het buiten kouder wordt kan er minder warmte uit de lucht gehaald worden. De cv-ketel moet dan eerder bijspringen. Bij al onze producten wordt vermeld tot welke buitentemperatuur de hybride warmtepomp effectief is. Omdat er geen verbranding plaatsvindt is er geen CO2-uitstoot. Dit maakt het apparaat wel iets langzamer in het verwarmen. Als er snel warm water gevraagd wordt slaat de cv-ketel aan. Dit is waarom je een goede isolatie nodig hebt, de warmte blijft dan beter in je huis en je ketel hoeft minder vaak aan. Met een hybride warmtepomp is je huis dus altijd lekker warm, ook ‘s nachts! Voor tapwater zal de cv-ketel altijd aan gaan. Wil je daarmee ook van het gas af? Kijk dan eens bij onze elektrische boilers.

Klik hier voor een meer gedetailleerde uitleg over de werking van verschillende soorten warmtepompen.

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

1. Een lagere energierekening:

De kosten van het stroomgebruik zijn simpelweg goedkoper dan dezelfde kosten die je met gas gemaakt had. Zeker als je ook zonnepanelen hebt!

2. Beter voor het milieu:

Het verwarmingsrendement is veel hoger dan bij een cv-ketel. En met groene stroom ben je helemaal goed bezig!

3. Subsidie:

De ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) maakt de aanschaf voordeliger en de terugverdientijd korter.

Wat zijn de nadelen van een hybride warmtepomp?

1. Alleen verwarming:

Alleen de verwarming wordt verzorgd, warm tapwater gaat via de cv-ketel of een boiler.

2. Geluid:

Het buitendeel van een warmtepomp maakt meer geluid dan een cv-ketel. Meestal is dit rond de 50-60 dB. Dit staat bij al onze producten vermeld. Ook verkopen wij geluiddempende onderbalken en muurbeugels die het geluid verminderen.

3. Hoge aanschafprijs:

Eeen warmtepomp is duurder dan een cv-ketel en kost minimaal een paar duizend euro. Dit kan niet iedereen direct betalen. Vaak kun je wel tegen aantrekkelijke rente een bouwdepot op je hypotheek nemen. Het zou goed kunnen dat je maandelijkse besparing groter is dan de kosten!

4. Comfort:

Het comfort in je woning met een hybride warmtepomp is anders dan de volledige verwarming met een cv-ketel. Het duurt langer voordat je woning is opgewarmd. Dit komt omdat het water in je verwarmingssysteem een lagere temperatuur heeft. Daardoor duurt de opwarming van je woning langer. 

5. Installatie:

Een hybride warmtepomp neemt meer ruimte in dan een cv-ketel. 

Wordt een hybride warmtepomp verplicht?

Nee, dat wordt hij niet. Wel wordt het vanaf 2026 verplicht om over te stappen op een duurzaam alternatief voor alléén aardgas. En dat überhaupt pas op het moment dat je cv-ketel vervangen moet worden. Dit kan ook een warmtenet zijn of een all electric warmtepomp. In de meeste situaties zal een hybride opstelling wel de beste optie zijn. Daarom noemt de overheid dit ook wel “de nieuwe standaard”.

Eigenlijk alle huizen van de bouwjaren van tussen 1960 en 2005 kunnen geschikt gemaakt worden voor een hybride opstelling, en oudere woningen vaak ook. Mocht dit niet kunnen dan zijn er uitzonderingsmogelijkheden. Ook op andere manieren kun je van het gas af zonder warmtepomp, kijk daarvoor verderop in deze blog. Kortom, hij wordt niet verplicht maar is vaak wel de beste mogelijkheid.

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

In theorie kan in ieder huis een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden. Het rendement zal echter per situatie verschillen. Dit ligt aan de isolatie en de manier van verwarmen.

Isolatie

De stelregel hierbij is, hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe sneller je de warmtepomp hebt terugverdient. Een hybride warmtepomp kan niet snel opwarmen zoals een cv-ketel, pelletkachel of open haard dat kan. De truc is daarom om de warmte in huis te houden. Als je de warmte goed binnen weet te houden, kan de warmtepomp met weinig moeite het huis 24/7 op temperatuur houden. Kan hij dit niet, dan moet de ketel vaker bijspringen en verbruik je aardgas. Je rendement wordt dan lager en je terugverdientijd langer. Je huis moet dus goed geïsoleerd zijn en ook de ramen moeten voldoende isolatiewaarde hebben. Daarnaast is het handig om te kijken of je manier van verwarmen geschikt is:

Verwarming

Verschillende types verwarmingssystemen maken gebruik van verschillende temperaturen, dit noemen we de aanvoertemperatuur. Zoals eerder beschreven is de aanvoertemperatuur van de meeste warmtepompen ongeveer 55 ºC graden, alles wat daarboven komt doet de cv-ketel. Vloerverwarming is meestal rond de 30 ºC graden. Als je dat hebt is je huis altijd geschikt en kun je zelfs naar full electric, uitzonderingen daargelaten. Heb je ouderwetse kolomradiatoren, dan is de kans groot dat je een veel hogere aanvoertemperatuur nodig hebt. De meeste huizen maken echter gebruik van radiatoren of convectoren.
Als je radiatoren of convectoren hebt moeten deze geschikt om te verwarmen op lage temperatuur. Dit kun je testen door je cv-ketel op een lagere aanvoertemperatuur te zetten. Ouderwetse cv-ketels staan vaak ingesteld op 85 ºC graden, modernere al vaker op 60 of 70 ºC graden. Kun je op een koude dag je huis warm houden met een aanvoertemperatuur van 55 ºC graden, dan weet je dat je huis geschikt is voor een warmtepomp. Je hebt dan de ideale situatie voor de snelste terugverdientijd.

Hoe hoger je de aanvoertemperatuur moet zetten, hoe lager het rendement van je warmtepomp zal worden. Het is dus niet zo dat je geen hybride warmtepomp kunt installeren als je een aanvoertemperatuur van 60 of 70 graden nodig hebt. Maar je terugverdientijd wordt dan langer en lage temperatuur radiatoren zoals convectoren kunnen hierbij helpen.



 

Kan een hybride warmtepomp op mijn bestaande cv-ketel?

In de meeste gevallen kan dit gewoon. Hoewel fabrikanten natuurlijk het liefst hebben dat de ketel en hybride warmtepomp van hetzelfde merk zijn hoeft ook dit niet. Zo kan een Remeha elga ace hybride warmtepomp gewoon op een Intergas kombi kompakt HRE worden aangesloten. Wel kan het zijn dat je thermostaat vervangen moet worden. Dat verschilt per type thermostaat en warmtepomp. Voor advies kun je altijd contact met ons opnemen via chat of whatsapp.

Hoeveel kW heb ik nodig?

Veel mensen vragen ons: “Welke warmtepomp heb ik nodig?” Er zijn verschillende manieren om het benodigde vermogen van je hybride warmtepomp te berekenen. Het blijft altijd een benadering, maar in onze ervaring geeft onderstaande tabel een goed overzicht van het aantal Watt dat je per m2 nodig hebt. De uitkomst van de tabel vermenigvuldig je vervolgens met 0,4* om tot het juiste vermogen te komen.

Isolatie** Watt per m2
Geen 100
Slecht 80
Gemiddeld 70
Goed 60
Zeer goed 50


Rekenvoorbeeld: Heb je een gemiddeld geïsoleerd huis van 150m2? Dan heb je een vermogen van 150*70*0,4 = 4.200 Watt (4,2kW) nodig.

*0,4 is het beta-getal in deze formule. Bij een beta van 0,4 dekt de hybride warmtepomp 40% van de warmtevraag, in de prakrijk zorgt dit voor een gasbesparing van zo'n 80%. Bij volledig elektrische warmtepompen ligt het beta-getal tussen 0,8 en 1.

**Een zeer goed geïsoleerd huis heeft bijvoorbeeld geïsoleerde spouwmuren en vloeren, dakisolatie én glas en kozijnen met hoge Rd-waarden.

Koop daarnaast altijd liever een te kleine dan een te grote hybride warmtepomp. Overcapaciteit zorgt ervoor dat het apparaat gaat pendelen, wat slecht is voor de levensduur van essentiële onderdelen.

Wat kost een hybride warmtepomp (inclusief installatie)?

Dat verschilt van geval tot geval. Allereerst ligt dit aan het vermogen van het apparaat. Met een groter vermogen komt een hoger prijskaartje. De goedkopere modellen kosten zo rond de €4.000,- en grotere modellen kunnen wel het dubbele daarvan zijn.
Daarnaast verschillen de kosten van de installatie, deze stemmen we af op je eigen wensen. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om leidingwerk zichtbaar over de muur te hebben. Tegen een meerprijs werken we ze weg onder de dakpannen. Als je het buitendeel op hoogte aan de muur wilt hangen kan het zijn dat er een steiger gehuurd moet worden. Meestal bedragen de installatiekosten €1500,- tot €2000,-. Hiervoor kun je vrijblijvend een offerte aanvragen!
Gemiddeld genomen zijn veel mensen voor €6000,- wel klaar. Dat is een hoop geld, maar gelukkig betaalt de overheid bijna de helft mee via de ISDE subsidie!

Hoeveel ISDE subsidie kan ik krijgen?

Eigenlijk krijg je altijd minimaal €2.400 aan ISDE subsidie. De investeringssubsidie duurzame energie is een subsidie van de Rijkdienst voor ondernemend Nederland. Via deze regeling worden subsidies verstrekt aan woningeigenaren voor duurzame aanpassingen aan bestaande woningen. Zo zijn zonneboilers, isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen momenteel gesubsidieerd. In het verleden vielen ook bijvoorbeeld pelletkachels en pellet cv ketels onder deze regeling.
Over het algemeen geldt, hoe meer vermogen het apparaat heeft, hoe hoger de subsidie. Daarnaast is de COP-waarde van belang. Zo heeft de Remeha Elga 4kW €2.400 subsidie en de Remeha elga ace 6kW zelf 2.700. De exacte subsidie kun je checken in de apparatenlijst aan de hand van een meldcode. De meldcode van de Atlantic Aurea 5kW is KA13823, dit staat altijd bij onze producten vermeld.

In deze blog helpen we je met een stappenplan voor het aanvragen van ISDE subsidie!

Hoeveel gas bespaart een hybride warmtepomp?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag. Allereerst ligt het eraan hoe efficiënt de warmtepomp kan werken, hoe efficiënter, hoe meer gas je zult besparen. De besparing gaat daarnaast af van je verwarmingskosten, niet van je tapwater. Volgens Milieucentraal.nl is de besparing ongeveer 60% van je verwarmingskosten. We leggen met een rekenvoorbeeld uit hoe je de verwachte besparing kunt uitrekenen:

Rekenvoorbeeld vermindering gasverbruik:

Situatie: We gaan uit van een gasverbruik van 1.500M3 per jaar. Hiervan wordt 250M3 gebruikt voor douchen en koken*. Het totale verbruik voor verwarming is dus 1.250M3. Van deze 1.250M3 bespaar je 60%, oftewel 750M3. Er blijft dus 1.250M3 - 750M3 = 500M3 over voor verwarmen. Je totale gasverbruik wordt dan 500M3 + 250M3 = 750M3.

De beginsituatie was 1.500M3, de eindsituatie 750M3. Dat betekend dat je in dit voorbeeld 50% minder gas verbruikt met een hybride warmtepomp.

*15 minuten warm water per dag 0,2M3 per 5 minuten = 219M3. Voor koken wordt 31M3 gerekend. Dit is een rekenvoorbeeld waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.

Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp?

Waar je gasrekening naar beneden gaat zal je stroomrekening stijgen. Hoeveel dat exact is zal van geval tot geval verschillen. Het heeft direct te maken met de hoeveelheid gas die je bespaart. Eerst moet het bespaarde gas omrekenen naar stroom. Hiervoor geldt een standaard factor: 1m3 gas = 9,72kW aan stroom.

Vervolgens is de COP van belang, de coëfficient of perfomance. Dit getal geeft aan hoe efficient een apparaat is. De Remeha elga ace 4kW bijvoorbeeld, heeft een COP van 4,5. Dit betekent dat als je er 1kW instopt er 4,5kW weer uitkomen. Aan de hand van onderstaand rekenvoorbeeld laten we zien hoe dat werkt:

Rekenvoorbeeld stroomverbruik:

We gebruiken de gegevens van het vorige rekenvoorbeeld. De jaarlijkse besparing op gas was 750M3. Om dezelfde warmte elektrisch te maken is dus normaliter 750 * 9,27 = 6.953 kW nodig.

Dankzij de COP is dit gelukkig een stuk minder. We gebruiken weer de COP van 4,5 van de Remeha elga ace . De benodigde stroom wordt dan: 6.593 / 4,5 = 1.545 kW.

Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp?

De terugverdientijd is voor iedereen verschillend. Logischerwijs geldt, hoe meer gas je bespaart, hoe sneller je de investering zult terugverdienen. Dat is één van de redenen waarom je goede isolatie nodig hebt, zoals eerder werd uitgelegd. Om de terugverdientijd uit te rekenen gebruiken we de rekenvoorbeelden uit de twee vragen hiervoor.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd:

We gaan verder met dezelfde gegevens van het vorige rekenvoorbeeld. Stel, de aanschafprijs van je hybride warmtepomp was €6.000 en je kreeg €2.500 subsidie. Er moet dus €6.000 - €2.500 = €3.500 worden terugverdient.

De warmtepomp verbruikt 1.545 kW per jaar tegen €0,40 per kW* = €618 per jaar. De besparing op gas was 750M3 tegen €1,74 per M3 = €1.305 per jaar. De totale besparing is dan €1.305 - €618 = €687 per jaar.

Er moest €3.500 worden terugverdiend. Ieder jaar bespaar je €687. Om de terugverdientijd uit te rekenen deel je de investering door de jaarlijkse besparing. Dus €3.500 / €687 = 5,1 jaar. In dit voorbeeld is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp 5,1 jaar. Na de eerste 5 jaar bespaar je dus €687 per jaar, daar kun je een hoop leuke dingen van doen! Hoe meer je verbruikt, hoe sneller je het apparaat terugverdient zult hebben.

* Prijspeil januari 2022, bron: milieucentraal. Dit is een rekenvoorbeeld waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor hybride warmtepomp?

Je hebt niet per se zonnepanelen nodig voor een warmtepomp. Het is alleen wel zo dat je meer voordeel hebt van je warmtepomp als je ook zonnepanelen hebt. Als je namelijk zelf je stroom opwekt is dit veel goedkoper dan wanneer je dit afneemt van een energieaanbieder. Zonnepanelen koop je overigens ook bij cvtotaal!

Als we ons rekenvoorbeeld er weer bij pakken hebben we 1.545 kW per jaar aan stroom nodig. Zonnepanelen van Cvtotaal hebben minimaal 370 Wp. Dat betekend dat één zonnepaneel in de perfecte omstandigheden 370 kW per jaar kan opwekken. De rekensom wordt dan 1.545 / 370 = 4,17 zonnepaneel. Omdat de zon niet altijd schijnt raden we aan om dit naar boven af te ronden. In dit geval zou je dus 5 zonnepanelen voor je warmtepomp nodig hebben!

Hoe groot is een hybride warmtepomp?

Dit is verschillend per type. Een monoblock hybride warmtepomp heeft bijvoorbeeld geen binnendeel, waardoor het buitendeel vaak wat groter is. Het binnendeel van de meeste warmtepompen is net wat kleiner dan je cv-ketel. Een Remeha elga ace binnendeel is bijvoorbeeld 50x27x22 centimeter. Het buitendeel is meestal net iets groter. Zo is het buitendeel van de Atlantic Aurea 30 x 82,5 x 67,5 centimeter.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp, ook wel full electric warmtepomp genoemd, maakt geen gebruik van een cv-ketel. Daarom is deze alleen te gebruiken in écht heel goed geïsoleerde (nieuwbouw) huizen. Je moet dan ook altijd gebruik maken van een boiler en lage temperatuur verwarming.

De beste hybride warmtepomp

Er zit teveel verschil in situaties om één beste product aan te wijzen. Bij Cvtotaal helpen we je graag met advies over de beste keuze voor jouw situatie! Maar volgens de test van de consumentenbond hebben de Remeha elga ace en de Atlantic Aurea de kortste terugverdientijden!

Van het gas af zonder hybride warmtepomp

Veel mensen twijfelen of hun huis wel geschikt is voor een hybride warmtepomp en zijn daarom op zoek naar een alternatief. Zeker als ook stadsverwarming niet tot de mogelijkheden behoort kan dat lastig zijn. Naast verwarming zul je altijd elektrisch moeten koken en gebruik moeten maken van een boiler.

Als je voor het koken en tapwater een oplossing gevonden hebt moet je verwarmen. Hiervoor heb je de onderstaande opties tot je beschikking!

Airconditioning: Hoewel veel mensen, logischerwijs, nog altijd denken aan verkoeling kunnen airco’s ook verwarmen. Het proces kan namelijk ook omgedraaid worden. Verwarmen met airco’s kan een goede oplossing zijn als je huis niet geschikt is voor een hybride systeem.

Elektrische radiatoren: Elektrische radiatoren werken net als traditionele radiatoren en zien er hetzelfde uit. Gewone elektrische radiatoren worden zelf warm en geven deze warmte af aan de omgeving. Infraroodpanelen stralen doormiddel van infrarood warmte uit en verwarmen je alleen als je er voor gaat staan.

Elektrische cv-ketel: Een elektrische cv-ketel bieden we op dit moment bij cv-totaal niet aan. Het grote nadeel aan een elektrische cv-ketel vergeleken met een hybride warmtepomp is de COP. Een elektrische cv-ketel heeft deze niet en zal dus al snel vijf keer meer stroom verbruiken.

Elektrische vloerverwarming: Elektrische vloerverwarming werkt net als gewone vloerverwarming: door de vloer met een lage temperatuur te verwarmen stijgt de warmte op en wordt de ruimte aangenaam warm. Elektrische vloerverwarming is wel minder zuinig in grote ruimtes.

Samenvatting

Een hybride warmtepomp is een toevoeging aan je cv-ketel. Hij voert de ketel met warm water waardoor je minder gas verbruikt. Het wordt niet voor iedereen verplicht maar zal voor veel mensen een hele logische keuze zijn. Hoewel de aanschafprijs hoog is is de terugverdientijd mede door de ISDE-subsidie relatief kort. Bijna elk huis is voor een hybride warmtepomp geschikt (te maken).

Een hybride warmtepomp is dus zowel goed voor je eigen portomonnee als voor het milieu!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€ 724,- korting
Atlantic Aurea hybride warmtepomp 5kW
3.499,- 2.775,-
€2.400,- subsidie
Daikin Altherma hybride warmtepomp Monoblock 4kW
3.291,-
Combipakket
Daikin Intergas Altherma
5.322,-
€ 2.400 subsidie
Remeha Elga Ace 4kw hybride warmtepomp
2.950,-
€2.700,- subsidie
Remeha Elga Ace 6kw hybride warmtepomp
3.750,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen