Lees dit VOORDAT je radiatorombouw gaat kopen! | Cvtotaal

clock 18 min leestijd
eye
194543x gelezen
radiator
Service

Vorm volgt functie. Volgens dit principe zijn jaren lang radiatoren geplaatst in de woningbouw. Is jouw huis ouder dan 40 jaar, dan heb je waarschijnlijk ook leidingen zichtbaar door de kamer lopen die van en naar de radiatoren leiden. In nieuwere huizen zijn leidingen vaak weggewerkt in de muren, maar de radiatoren bleven. Vaak zie je radiatoren onder ramen geplaatst. In oudere huizen, zoals grachtenpanden, kiest men geregeld voor een radiatorombouw om de radiator uit het zicht te houden. Je kunt je voorstellen dat er factoren zijn om rekening mee te houden. Voordat je kiest voor radiator bekleding of een complete ombouw vertellen we graag iets over alternatieve mogelijkheden en eventuele consequenties.

Waarom radiatorombouw?

Radiatoren hebben een zeer praktische reden om een plekje in je kamer te claimen, het reguleren van een aangename temperatuur. Het gewoon maar weglaten van radiatoren is dus geen optie.

Over smaak  valt te twisten, maar over het algemeen zijn radiatoren niet de verkozen blikvangers van je interieur. Met een radiatorombouw op maat kun je radiatoren verstoppen en zelfs integreren in je algehele ontwerp.

Denk bijvoorbeeld aan een extra brede vensterbank waar je een aantal kussens legt en lekker kunt zitten. Met radiatorombouw is dat mogelijk.

De mogelijkheden van radiatorombouw

Naast het aanschaffen van een kant-en-klare radiatorombouw kun je ook zelf een ombouw maken met behulp van online instructies. Het is wel goed om te weten dat het enige tijd vereist. Hoeveel tijd is afhankelijk van je ervaring en vaardigheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen beschikbaar en het is ook mogelijk om de radiatorombouw enigszins te personaliseren.

Een goedkoop alternatief voor een ombouw is het verven van je radiatoren. Persoonlijk woon ik in een huis uit 1978 en de radiatoren en leidingen waren vergeeld of gebladderd. Door ze te schuren en te verven in dezelfde kleur als de muren leek de ruimte weer als nieuw.

De radiatoren zijn nog steeds zichtbaar natuurlijk, maar een likje verf doet wonderen voor het algehele gevoel van kwaliteit in je woning. Let wel op dat als je je radiatoren schildert je verf kiest die geschikt is voor temperatuurverschillen.

De voor- en nadelen van radiatorombouw

De meeste bouwmarkten bieden een kant-en-klaar of een zelfbouw radiatorombouw aan, maar wat zijn de concrete voor- en nadelen van een radiatorombouw?

Voordelen radiatorombouw:

Design
Een radiatorombouw heeft als doel om de radiator te laten versmelten met het interieur. Er zijn zeer veel ontwerpen verkrijgbaar, zodat er voor elk interieur een juiste match is.

Veiligheid
Bepaalde radiatorbekleding is zo ontwikkeld dat deze gericht is op gebruik in bijvoorbeeld kinderdagverblijven of scholen. De radiatorbekleding van Sentimo is hiervan een voorbeeld. Deze bekleding wordt niet heet, zodat nieuwsgierige kinderen zich niet onbedoeld verbranden.

Nadelen radiatorombouw:

Beperking warmteafgifte
Wanneer stoelen of banken te dicht tegen een radiator staan geplaatst, zal deze radiator minder goed de warmte kunnen afgeven. Dit betekent dat het langer duurt voordat de ruimte de gewenste temperatuur bereikt.

Een radiatorombouw heeft hetzelfde effect, ook al claimen sommige aanbieders een ontwerp waarbij de luchtstroom ongehinderd is waarbij dus geen beperking van de warmteafgifte plaatsvindt.

Dit kan de beperking van de warmteafgifte deels reduceren, maar de warmteafgifte van een radiator met radiatorbekleding zal lager zijn dan die van een radiator zonder radiatorbekleding. Dit verlies van rendement leidt tot hogere stookkosten en langere opwarmtijden.

De kosten
Een radiatorombouw is relatief gezien een redelijke kostenpost, zeker wanneer je meerdere radiatoren wilt voorzien van bekleding. Wanneer een radiator bij een raam hangt, dient er vaak een nieuwe vensterbank bij te worden gebouwd, waardoor de kosten hoger zijn dan alleen de aanschaf van de ombouw.

Radiatorombouw: de alternatieven

Alternatieve radiatoren
Uiteraard zijn er ook alternatieven voor een radiatorombouw. Omdat fabrikanten luisteren naar de wensen van klanten zijn naast de traditionele radiatoren ook designradiatoren ontwikkeld.

Bij designradiatoren is, zoals de naam als aangeeft, de focus gelegd op design dat past bij jouw woonwensen. Deze radiatoren hebben bijvoorbeeld een vlakke voorzijde en zijn zo ontworpen dat opgaan in de omgeving. Een nieuwe designradiator is vaak niet veel duurder dan een goede radiatorombouw en is dus een aantrekkelijk alternatief.

Alternatieven zonder radiatoren
Wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming kiest, heb je helemaal geen radiatoren meer nodig. Dit betekent meer ruimte in je woning en gelijkmatiger verwarmen dan bij verwarming via radiatoren.

Echter is het aanleggen van vloerverwarming als hoofdverwarming een grotere investering aangezien deze onder de vloer gelegd moet worden. Bestaande leidingen wil je weggewerkt hebben.

In een nieuwbouw woning is het veel gemakkelijker om te kiezen voor vloerverwarming. In combinatie met lagetemperatuurverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen wordt tegenwoordig vloerverwarming als eerste keus genoemd.

Een convertorput kan gebruikt worden als extra verwarming als vervanging van een radiator, maar kan tevens worden gebruikt als hoofdverwarming. Convectorputten zitten onder de vloer en worden vaak gekozen om te plaatsen voor schuifpui of openslaande deuren. Lekker warm in de winter, zonder dat er radiatoren de doorgang of je uitzicht belemmeren.

Bedankt voor je tijd!

Zo, dat was het alweer. Je weet nu de functie van een radiatorombouw, de mogelijkheden, de voor- en nadelen en de alternatieven. De volgende keer dat je radiatoren niet passen bij je interieur weet je nu de stappen die je kunt nemen om dit tegen te gaan.

Wanneer je nog vragen hebt kun je die stellen via onze handige live-chat of je kunt contact opnemen met onze verkoopadviseurs.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen