Waar plaats je het buitendeel van je warmtepomp of airco?

16 min leestijd
6100x gelezen
Waar plaats je het buitendeel van je warmtepomp of airco?
Doe het zelf Service

In de basis zijn het buitendeel van een warmtepomp en airco vrijwel gelijk. Beiden gebruiken een compressor om koelmiddel rond te pompen en zo de opgewekte warmte of kou af te geven aan een binnendeel. De grootste verschillen zijn dat een airco de opgewekte warmte of kou afgeeft aan de binnenlucht en een warmtepomp de warmte afgeeft aan je cv-leidingen.

Het bepalen van de locatie van het buitendeel van een warmtepomp en airco is erg belangrijk voor de prestaties, mogelijke geluidshinder en levensduur van de warmtepomp of airco. Plaats je het buitendeel te dicht op een muur of heeft het buitendeel niet genoeg luchtstroom, dan kan het zijn dat je meer energie gaat verbruiken doordat het buitendeel harder moet werken. Hieronder leggen we je uit waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van je warmtepomp of airco.

De belangrijkste factoren bij plaatsing buitendeel

Hieronder beschrijven we de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij plaatsing van jouw warmtepomp of airco buitendeel. Lees ze goed door, zo blijft je buitendeel optimaal renderen!

Buitendeel toegang tot elektriciteit

Het buitendeel van een warmtepomp of airco dient voorzien te worden van stroom door middel van een voeding vanuit de meterkast. Hiervoor zal een kabel vanuit de meterkast naar de locatie van het buitendeel getrokken dienen te worden. Naast het buitendeel dient een werkschakelaar aangelegd te worden voor eventueel onderhoud aan je warmtepomp of airco.

Buitendeel ventilatie

Het buitendeel van de warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om je woning te verwarmen. Een airco onttrekt warmte uit de binnenlucht en geeft dit juist weer aan de buitenlucht af. De buitenunit zuigt aan de ene kant de “warme” lucht aan, trekt de warmte hieruit en blaast aan de andere kant koude lucht uit. Wanneer er niet voldoende luchtstroom beschikbaar is zullen de pomp en ventilator het buitendeel harder moeten werken om te kunnen verwarmen of koelen. Het is erg belangrijk dat de uitblaas-kant van de warmtepomp vrij is om bevriezen of oververhitting te voorkomen.

Plaats je je airco of warmtepomp op de grond of een plat dak? Dan raden we aan om het buitendeel op minimaal een meter van de muur te plaatsen. de zijkanten van de warmtepomp dienen vrij te zijn om voldoende lucht aan te kunnen zuigen.

Plaats je je airco of warmtepomp aan de muur? Door de muurbeugels is het in veel gevallen niet mogelijk om het buitendeel verder dan 30cm van de muur te plaatsen. In dit geval is het nog belangrijker dat de zijkanten van de airco vrij zijn om voldoende lucht aan te kunnen zuigen.

Beschutting tegen weersinvloeden warmtepomp

Om beschadigingen en vroegtijdige slijtage te voorkomen dient het buitendeel zo veel mogelijk tegen regen en wind beschermd te worden. Indien mogelijk kan het buitendeel het beste op het noorden of noordoosten geplaatst worden. Doorgaans is deze kant van de woning beter beschut tegen de zon, wind en regen. Het in de zon plaatsen van het buitendeel kan in eerste instantie interessant klinken omdat het hier warmer is, maar de buitenvoeler van de warmtepomp of airco neemt hierdoor geen juiste temperaturen meer waar.

Toegang tot het binnendeel warmtepomp of airco

Een warmtepomp en airco bestaan uit een binnen- en buitendeel. Voor een optimale werking dient het buitendeel dicht bij het binnendeel van de airco of warmtepomp geplaatst te worden. In de meeste gevallen is de maximale leidinglengte twintig meter.

Geluidsproductie van het warmtepomp/airco buitendeel

Een warmtepomp of airco mag op de erfgrens overdag maximaal 45 dB en ’s nachts maximaal 40 dB produceren. 40 tot 45 dB is te vergelijken met het geluid dat een koelkast maakt. In de meeste gevallen betekent dit dat de warmtepomp of airco op minimaal drie á vier meter van de erfgrens geplaatst dient te worden.

Verder is het af te raden om een airco/warmtepomp in de buurt van of onder het raam van je slaapkamer te plaatsen. Hoewel een buitendeel niet veel geluid maakt, kan dit ’s nachts alsnog als vervelend ervaren worden. Mocht je het geluid van je buitendeel nog verder willen beperken dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een omkasting.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van de blog nog vragen over de plaatsing van je buitendeel? Onze klantenservice staat voor je klaar en helpen je graag met jouw vragen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Haier Tundra 2023 split unit airco 2,5kW
558,-
Haier Tundra 2023 split unit airco 3,2kW
634,-
€ 724,- korting
Atlantic Aurea hybride warmtepomp 5kW
3.499,- 2.775,-
Haier Tundra 2023 split unit airco 5,0kW
906,-
€2.400,- subsidie
Daikin Altherma hybride warmtepomp Monoblock 4kW
3.291,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen