Wat is een WTW-unit? En wat is de werking?
Een WTW-unit, ook wel een warmte-terugwinsysteem genoemd, zorgt ervoor dat er tijdens het ventileren van jouw woning zo min mogelijk warmte verloren gaat. Een WTW-unit is een vorm van ventileren waarbij de warmte uit de binnenlucht wordt hergebruikt. De teruggewonnen warmte verwarmd op zijn beurt de verse lucht die naar binnen komt.
Hoe werkt een WTW-unit?
De elektrische motor in je WTW-unit zorgt constant voor de af- en aanvoer van lucht. In tegenstelling tot mechanische ventilatie voert een WTW-unit ook lucht van buiten aan. Verse buitenlucht wordt langs een filter gehaald en ontdaan van pollen, stofdeeltjes en andere onzuiverheden voordat het door de warmtewisselaar gaat. Tegelijkertijd gaat de vervuilde lucht van binnen ook langs de warmtewisselaar. Tijdens dit proces wordt de warmte van de uitgaande lucht overgedragen aan de verse inkomende luchtstroom, waardoor deze verwarmd is zonder dat er extra energie nodig is.
Besparing
Met een warmte-terugwinsysteem help je mee aan de verduurzaming van jouw woning en bespaar je tegelijk op je stookkosten. Je hergebruikt de warmte die normaliter verloren zou gaan bij het ventileren. Hiermee kun je ongeveer 250 kuub gas per jaar besparen. Omdat ongeveer 80% tot wel 98% van de warmte wordt hergebruikt die anders verloren zou gaan. Met een huidige gasprijs van ruim €2,- bespaar je op jaarbasis dus al gauw zo rond de €500,-
Geschikt voor elk soort woning
Elke WTW-unit heeft een ventilatiecapaciteit. Binnen ons assortiment verschillen deze tussen de 180m3/h en 400m3/h. Maar welke is het best geschikt voor jouw situatie? Je hebt warmte-terugwinsystemen met 180m3/h en 200m3/h, deze zijn voornamelijk geschikt voor kleinere woningen zoals een appartement of eengezinswoning. Voor grotere woningen zoals een twee-onder-één kap of vrijstaande woningen zijn WTW-units met een capaciteit van 300m3/h of hoger beter geschikt.
Installatie en onderhoud van je WTW-unit
Een WTW-installatie zorgt dat jouw woning altijd voorzien is van verse, schone lucht. Om de werking van je warmte-terugwininstallatie optimaal te houden is het belangrijk dat de installatie op de juiste manier gedaan wordt en goed wordt onderhouden. Ons advies is daarom om je installatie te laten installeren door een gecertificeerde monteur.
Ons advies voor onderhoud
Onderhoud van je WTW-installatie is belangrijk voor de werking en levensduur van je apparaat. Je WTW-unit en luchtkanalen verzamelen vocht, stof, vet en bacteriën tijdens het ventilatieproces. Dit is schadelijk voor je WTW-unit en voor je binnenklimaat. Ons advies:
- Reinig of vervang je filters iedere 6 á 12 maanden
- Laat je WTW-unit iedere 2 jaar onderhouden door een gecertificeerde installateur
- Laat om de 4 jaar je gehele WTW-installatie onderhouden. Zowel je WTW-unit als de ventilatiekanalen en ventielen worden tijdens dit onderhoud gereinigd.
De voor- en nadelen op een rijtje
Hieronder hebben we om het je makkelijk te maken de voor- en nadelen van een WTW-unit genoteerd
Voordelen:
- Altijd een gezond en comfortabel binnenklimaat
- Geen last meer van koude tocht
- Besparing op je stookkosten
- Voorkomt warmteverlies
Nadelen:
- Duurder in aanschaf dan alternatieven, maar door besparing en lange levensduur verdien je dit snel terug
- Complexere installatie dan een ventilatiesysteem
- Meer onderhoud nodig
Wil jij je huis verduurzamen, een gezond binnenklimaat creëren en tegelijk geld besparen? Dan is een WTW-systeem iets voor jou. In ons assortiment vind je WTW-units voor elk soort woning, dus is er altijd een geschikt model voor jouw situatie.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!