WTW-capaciteit berekenen, hoe doe je dit?

13 min leestijd
7093x gelezen
WTW-capaciteit berekenen, hoe doe je dit?
Aankoopadvies Doe het zelf

Een WTW-unit is een ventilatiesysteem die niet alleen zorgt voor de afvoer van vuile lucht, maar ook voor aanvoer van verse buitenlucht. Deze verse buitenlucht wordt weer verwarmd door de restwarmte, welke gewonnen wordt uit de afgevoerde vuile binnenlucht. Natuurlijk is het belangrijk om de juiste WTW-installatie aan te schaffen, daarom hebben we deze blog geschreven om je te helpen bij het berekenen van de WTW-capaciteit voor jouw woning. 

Het berekenen van jouw WTW-capaciteit

Voor het berekenen van de grootte van je WTW-capaciteit dien je eerst alle ruimtes die je wil ventileren te berekenen. In het zogeheten ‘bouwbesluit’ zijn de waarden vastgesteld waar je per ruimte aan moet voldoen.

  • Verblijfruimtes = 0,9 dm3/s -> 3,24 m3/h per vierkante meter
  • Toiletruimtes = 7dm3/s -> 25,2m3/h
  • Badruimtes = 14dm3/s -> 50,4m3/h
  • Verblijfsruimte met kooktoestel = 21dm3/s -> 75,6 m3/h

Door de oppervlakte van alle te ventileren verblijfruimtes bij elkaar op te tellen en te vermenigvuldigen met de standaard waarde van het ‘bouwbesluit’ kom je op de totale hoeveelheid capaciteit uit, voorbeeld: Stel je heb voor 100m2 aan te ventileren ruimtes, dan doe je 100m2 x 3.24m3/h = 324 m3/h capaciteit.

Houd daarnaast rekening met een overcapaciteit van 10 á 20%. Dit zou betekenen dat je een capaciteit van rond de 350m3/h nodig hebt.

Aan- en afvoerventielen

Een afvoerventiel wordt toegepast voor het afvoeren van lucht naar de warmte terugwinsysteem. Deze ventielen bevinden zich voornamelijk in natte ruimtes, zoals in de badkamer, toilet, keuken of wasruimte.

Een aanvoerventiel zorgt voor de aanvoer van verse lucht in de verblijfruimtes. De aanvoerventielen bevinden zich over het algemeen in leefruimtes zoals de slaapkamer, woonkamer en eetkamer.

  • Maximale m3/h afvoerventiel: 75m3/h
  • Maximale m3/h voor toevoerventiel: 50m3/h

Omdat een afvoerventiel tot maximaal 75m3/h kan ventileren, heb je meestal aan 1 ventiel genoeg in de afvoerruimtes. Een aanvoerventiel kan daarentegen maximaal 50m3/h aanvoeren. Het komt dus vaker voor dat je in grotere ruimtes meerdere aanvoerventielen nodig hebt.

Bij het plaatsen van de aan- en afvoerventielen dien je wel met een aantal punten rekening te houden:

  • Afstand tussen 2 afvoerventielen (2 meter)
  • Afstand tussen 2 aanvoerventielen (1 meter)
  • Afstand tussen een afvoer- en aanvoerventiel (2 meter)
  • Rond een ventiel op de wand of plafond dient deze idealiter 40cm rondom vrij te zijn

Overstroomvoorziening WTW-installaties

WTW-systemen worden ook wel balansventilatie genoemd, dit houdt in dan de afvoer en aanvoer van lucht in balans moeten zijn. Overstroom is lucht die van de ene ruimte naar de andere ruimte gaan door kieren onder deuren, om het verschil tussen de aan- en afvoer te compenseren.

Voorbeeld: Je hebt op de bovenverdieping 4 slaapkamer die elk 30m3/h toevoerlucht krijgen, dit houdt in dat er 120m3/h aangevoerd wordt. Tegelijkertijd heb je 1 badkamer en 1 toilet die gezamenlijk 75m3/h afvoeren. Dit betekent dat je 45m3/h ‘overhoudt’. Dit gaan door kieren onder de deur naar beneden toe, waardoor je beneden minder aanvoerlucht nodig hebt dan het oorspronkelijke m3/h. En op deze manier gaat het op de begane grond precies hetzelfde met woonruimte en (open)keuken.

Heb je toch nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze blog nog steeds vragen hebben over een product of jouw berekening? Dan staan onze experts voor je klaar op de klantenservice! Wij helpen je graag om tot de juiste keuze te komen. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Brink Renovent Excellent 180 WTW 4/0b links 180m³/h
1.372,-
Brink Renovent Excellent 180 WTW 4/0b rechts 180m³/h
1.372,-
Brink Renovent Excellent 300 WTW 4/0b links 300m³/h
1.825,-
Brink Renovent Excellent 300 WTW 4/0b rechts 300m³/h
1.825,-
Brink Renovent Excellent 400 WTW 4/0b links 400m³/h
2.043,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen