Belang badkamerventilatie
Een vochtige badkamer is de perfecte plek voor schimmelvorming en muffe geurtjes. Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren. In deze blog lees je hoe je een slecht geventileerde badkamer herkent en hoe je je badkamer goed kunt ventileren.
Waarom is ventilatie in de badkamer belangrijk?
Goede ventilatie in de badkamer is belangrijk om schimmels, bacteriën en gezondheidsproblemen te voorkomen. Een badkamer is een vochtige ruimte, vooral in de winter wanneer het moeilijker is om vocht af te voeren. Als vochtige lucht blijft hangen, ontstaan er snel schimmels op natte oppervlakken zoals, muren, plafonds en kitranden. Dit kan niet alleen leiden tot vervelende geuren, maar ook tot roest op metalen oppervlakken. Zonder goede ventilatie ontstaat er een slechte luchtkwaliteit, wat uiteindelijk kan zorgen voor ademhalingsproblemen of allergieën.
Lees in deze blog meer over de gezondheidseffecten van goede ventilatie.
Hoe herken je een slecht geventileerde badkamer?
Je kunt een slecht geventileerde badkamer eenvoudig herkennen aan de volgende tekenen:
- Condens op de ramen, wanden en spiegels
- Aangetast stuc- of -schilderwerk
- De badkamer blijft lang vochtig na het douchen
- Schimmelplekken op muren, plafonds, kitranden of tussen de tegels.
- Muffe geurtjes die in de badkamer blijven hangen
Soorten badkamerventilatoren
Welke type badkamerventilator je nodig hebt hangt af van je huidige ventilatiesysteem. Een buisventilator heeft een buisaansluiting en is geschikt voor de inbouw in wanden en plafonds. Een opbouwventilator is relatief eenvoudig te plaatsen op een plafond of muur. Een opbouwventilator is geschikt als je afvoerkanaal naar buiten vrij kort is. Een inbouwventilator is stiller en is geschikt voor langere afvoerkanalen. Een inbouw buisventilator plaats je in een afvoerbuis. Een kanaalventilator plaats je tussen twee aparte afvoerbuizen.
Bekijk hier ons assortiment badkamerventilatoren.
Hoe ventileer ik mijn badkamer goed?
Je badkamer ventileren doe je het meest effectief door middel van mechanische ventilatie. Hiervoor is een badkamerventilator of een centraal mechanisch systeem geschikt. Op een centraal mechanisch systeem kunnen ook andere ruimtes worden aangesloten, bijvoorbeeld de toilet of keuken.
Een badkamerventilator voert de vochtige lucht af naar buiten. Een badkamerventilator met een naloop timer zorgt ervoor dat alle vocht volledig wordt afgevoerd. Daarnaast kun je ook natuurlijke ventilatie toepassen. Zet na elke douche een raam, deur of ventilatieroosters open na elke douche. Zo zorg je ervoor dat vocht niet te lang blijft hangen.
Badkamerventilatie met ventilatiebox of WTW-unit
Heb je een mechanische ventilatiebox? Dan kun je mechanische ventilatiesysteem gebruiken om je badkamer te ventileren. Zet het systeem tijdens en na het douchen op de maximale stand. Er zijn ook ventilatieboxen met een vochtsensor, waardoor de ventilatiebox automatisch aan gaat bij een bepaalde vochtgehalte. Ook een WTW-unit voert de vochtige lucht in de badkamer mechanisch af. De warmte die in deze lucht vrijkomt, wordt overgedragen aan de frisse binnenkomende lucht. Moderne WTW-units kunnen ook worden uitgerust met een vochtsensor.
Handige functies van badkamerventilators
Er zijn verschillende badkamerventilatoren met verschillende functies die aansluiten op jouwsituatie en wensen.
- Aan/uit ventilatoren: Deze ventilatoren werken samen met een lichtschakelaar en gaan automatisch aan en uit met de lichtschakelaar.
- Timer: Een ventilator met een timer blijft nog even doorlopen na uitschakeling, zodat de ruimte volledig wordt geventileerd.
- Terugslagklep: Voorkomt dat koude lucht via het ventilatiekanaal naar binnen komt.
- Vochtsensor: Een badkamerventilator gaat automatisch aan als de vochtsensor een hoog vochtgehalte meet.
- Bewegingssensor: De badkamerventilator gaat automatisch aan zodra er iemand de ruimte betreedt.
Verwarming in de badkamer
Een goed geventileerde badkamer is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor je energierekening. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Als je badkamer erg vochtig blijft, kost het veel energie om de ruimte te verwarmen. Door voor een droge badkamer te zorgen, verlaag je dus je energierekening.
Bekijk hier badkamerradiatoren.
Onderhoud ventilatiesysteem
Voor een optimale werking van je ventilatiesysteem (ventilatietype C) is regelmatig onderhoud heel belangrijk. Stof en vuildeeltjes kunnen zich gaan ophopen in de ventilatiekanalen, waardoor het systeem minder efficiënt werkt. Daarom is het aan te raden je ventilatiesysteem professioneel te laten reinigen.
Is je ventilatiebox aan vervanging toe? Wij installeren je nieuwe ventilatiebox en bieden ook de optie om je ventilatiesysteem te laten reinigen.
Bekijk ons aanbod.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief