Doe het zelf: Ventilatiebox vervangen

15 min leestijd
4973x gelezen
Doe het zelf: Ventilatiebox vervangen
Doe het zelf

Wanneer je ventilatiebox niet meer werkt, een trillend of een ratelend geluid maakt kan het zijn dat je de ventilatiebox wilt vervangen. Misschien zat je eraan te denken om dit werk uit te besteden. Maar zoals je hieronder zult zien, is dit een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. We leggen je graag stap voor stap uit hoe je je ventilatiebox zelf eenvoudig kunt vervangen.

Stap 1: Kiezen van de juiste ventilatiebox

Ventilatieboxen zijn in verschillende types en maten beschikbaar. Zo zijn er ventilatieboxen met en zonder ingebouwde vochtsensor en kun je kiezen voor een perilex- of eurostekker. Een vochtsensor is ingebouwd in de ventilatiebox zelf en zorgt ervoor dat de ventilatiebox harder gaat draaien wanneer hij vocht waarneemt. Dit kan handig zijn wanneer de ventilatiebox bijvoorbeeld ook op de badkamer aangesloten is.

Perilex stekkers zijn stekkers met 5 pinnen en worden vaak in combinatie met 3-standen schakelaars gebruikt. Perilex stekkers worden op stopcontacten met 5 gaten aangesloten.

Eurostekkers zijn “standaard” stekkers met twee pinnen en worden vaak in nieuwe situaties toegepast. De ventilatieboxen met eurostekker zijn te gebruiken in combinatie met draadloze zenders. Deze ventilatieboxen zijn niet geschikt in combinatie met bestaande 3-standenschakelaars.

Wil je zeker weten dat je de juiste ventilatiebox besteld? Kies dan voor een alles-in-één pakket of gebruik onze ventilatiebox keuzehulp.

Stap 2: Verzamel benodigdheden

Het is handig om voordat je begint aan het vervangen van je ventilatiebox om alle materialen alvast te verzamelen. Zo voorkom je dat je halverwege de installatie erachter komt dat je iets mist. De materialen die je in ieder geval nodig hebt zijn:

Stap 3: Oude ventilatiebox verwijderen

Haal de stekker van je huidige ventilatiebox uit het stopcontact en verwijder de ventilatieslangen of haal de aluminiumtape los. Standaard zit een ventilatiebox met vier schroeven, op elke hoek van de box één vastgeschroefd aan de muur, het plafond of de grond.

Stap 4: Nieuwe ventilatiebox plaatsen

Bevestig de nieuwe ventilatiebox met behulp van de bijgeleverde schroeven op de plaats van de oude box. Plaats de slangklemmen om beide kanten van de flexibele akoestische slang en tape de slangen aan het ventilatiekanaal en de ventilatiebox vast. Nadat de slangen goed vastgetaped zijn kun je de slangklemmen aandraaien.

Stap 5: Ventilatiebox testen

Nu je de slangen aangesloten hebt op de nieuwe ventilatiebox kun je de stekker van je nieuwe ventilatiebox in het stopcontact doen. De ventilatiebox zal eerst het toerental verhogen, dit duurt ongeveer een minuut.

Waar moet je op letten bij het vervangen van een ventilatiebox?

  • Kijk goed naar de aan- en afvoer van de ventilatiebox. Wanneer je de aansluitingen per ongeluk omdraait kun je vuile lucht en stof vanuit je kanalen terug je woning in blazen.
  • Werkt je nieuwe ventilatiebox niet en gebruik je een perilex stekker? Mogelijk dien je stand 1 en 3 op het stopcontact om te draaien.
  • Werkt de afstandsbediening van je nieuwe ventilatiebox niet? Het kan zijn dat de afstandsbediening opnieuw verbonden dient te worden. Dit kun je doen door de stekker van de ventilatiebox opnieuw in het stopcontact te doen en binnen een minuut de knoppen op de afstandsbediening diagonaal ingedrukt houden. De afstandsbediening is verbonden zodra je de box het toerental hoort verhogen.

Waarom akoestische slang?

Akoestische slang is een flexibele, geïsoleerde slang. Deze slang kan trillingen vanuit je ventilatiebox dempen en voorkomen dat je last krijgt van geluidsoverlast. Mocht je een ventilatiebox rechtstreeks aansluiten op de vaste ventilatiekanalen in je woning, dan is de kans groot dat je (op den duur) last krijgt van geluidsoverlast.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Itho ventilatie-unit CVE-S ECO HP | Vochtsensor | Perilex
253,-
Vasco ventilatiebox inclusief afstandsbediening
425,-
Itho ventilatie-unit CVE-S ECO HE | Vochtsensor | Eurostekker
253,-
Itho ventilatie-unit CVE-S SP | Vochtsensor | Perilex | 325 m3/h
196,-
orcon mvs-15rhb ventilatiebox + vochtsensor
263,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen