Is zoneregeling mogelijk met elke thermostaat? | CVtotaal

Is zoneregeling mogelijk met elke thermostaat?

Een thermostaat met zoneregeling maakt het mogelijk om de temperatuur in verschillende ruimtes afzonderlijk in te stellen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de werkkamer verwarmen zonder automatisch de woonkamer, waar de thermostaat normaal gesproken hangt, ook te stoken. Dit is niet alleen goed voor je energierekening, maar ook voor het milieu.

Vraag jij je nu ook af of jouw thermostaat geschikt is voor zoneregeling? Lees dan verder!

thermostaat geschikt voor zoneregeling

Hoe werkt zoneregeling?

Allereerst even een korte uitleg over de werking van thermostaten met zoneregeling: in de meeste gevallen werkt zoneregeling door middel van draadloze thermostaten.

Deze thermostaten kun je in bepaalde, of alle ruimtes in je huis plaatsen. Vervolgens kun je voor deze ruimtes een gewenste temperatuur op een gewenst tijdstip instellen.

De draadloze thermostaten meten de temperatuur in deze ruimtes en op basis van de door jou opgegeven gewenste temperatuur wordt de verwarming in een bepaalde ruimte automatisch hoger of lager gezet.

Is mijn thermostaat geschikt voor zoneregeling?

Om deze vraag te beantwoorden gaan we eerst wat dieper in op de verschillende soorten thermostaten:

Aan-uit thermostaten
Bijna alle thermostaten zijn verkrijgbaar als aan-uit thermostaten. De oudere, analoge handmatig bediende thermostaat is altijd een aan-uit type. Tegenwoordig zijn veel aan-uit thermostaten enkel nog als digitale versie verkrijgbaar.

Aan-uit thermostaten geven de cv-ketel aan wanneer deze moet branden, maar niet hoe hard deze moet branden. De cv-ketel draait in dit geval op vol vermogen om de gewenste temperatuur te bereiken en gaat uit op het moment wanneer deze is bereikt. Dit is niet optimaal aangezien je op deze manier temperatuurschommelingen in je woning kunt ervaren.

Modulerende thermostaten
Ook bijna alle thermostaten zijn verkrijgbaar als modulerende thermostaat. Een modulerende thermostaat is een lerende thermostaat.

Deze leert hoe snel de woning opwarmt en berekent zelf welk vermogen hiervoor nodig is. Op deze manier kan de woning op temperatuur worden gehouden, terwijl de cv-ketel op laag vermogen brandt.

Slimme thermostaten
Een thermostaat wordt een slimme thermostaat genoemd, wanneer deze energie bespaard. Een slimme thermostaat leert bijvoorbeeld van je weekritme en past zich hierop aan.

De thermostaat weet bijvoorbeeld wanneer je thuis bent en wanneer niet. Sommige slimme thermostaten zijn te bedienen met een app, zo kun je bijvoorbeeld op weg naar huis je verwarming aanzetten, zodat je thuiskomt in een verwarmd huis.

 

Is jouw thermostaat geschikt voor zoneregeling?

Wanneer je al over een slimme thermostaat beschikt ben je vrijwel zeker dat jouw thermostaat geschikt is voor zoneregeling. Als jouw slimme thermostaat een P1-poort bevat kan deze gekoppeld worden aan de Plugwise Smile P1 om een mooi overzicht van energieverbruik te verkrijgen.

Wanneer je een OpenTherm-thermostaat hebt, die nog niet slim is, kun je deze slim maken met de Plugwise Adam. Dit apparaatje maakt van je huidige thermostaat een slimme thermostaat, zodat je gemakkelijk verwarmingsschema’s kunt instellen en je thermostaat op afstand kunt bedienen.

Wanneer je geen slimme thermostaat hebt en je huidige thermostaat geen OpenTherm-thermostaat is, is dit geen probleem. De Plugwise Anna is namelijk een handige slimme thermostaat die gemakkelijk op een bestaand cv-systeem is te installeren.

Het is ook belangrijk om te weten of je cv-ketel geschikt is voor zoneverwarming, hierover lees je meer in dit artikel.

Bedankt voor je tijd!

Een thermostaat met zoneregeling is dus een goede optie voor je portemonnee, maar ook voor je ecologische voetafdruk. Zorg wel dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden en opties.

Er wordt online gezegd dat je de thermostaten met zoneregeling prima zelf kunt installeren, wat terecht is. Echter dien je je eerst goed te informeren over de soorten thermostaten en hoe deze kunnen werken in combinatie met je cv-ketel.

Neem daarom liefst contact op met een expert, voordat je beslissingen neemt.