Levensduur cv-ketel - Wanneer vervangen?

25 min leestijd
160973x gelezen
Levensduur cv-ketel - Wanneer vervangen?
Service

We krijgen regelmatig de vraag wat de (gemiddelde) levensduur van een cv-ketel is. De levensduur van een cv-ketel varieert tussen de 10 tot 15 jaar, mits deze goed is onderhouden. Een oude cv-ketel kent echter nadelen, waardoor het in sommige gevallen beter kan zijn om iets eerder te kiezen voor een nieuwe cv-installatie. In deze blog lees je alles over de levensduur en de overwegingen hierbij.

1. Levensduur cv-ketel: Wanneer vervangen?

Hoe lang een ketel mee gaat hangt af van meerdere factoren. Waaronder:

 • wordt de ketel intensief gebruikt?
 • om wat voor een type ketel gaat het (VR,HR of Elektrisch)?
 • van wat voor een materiaal is de ketel gemaakt?
 • krijgt de ketel regelmatig onderhoud?

Doorgaans heeft elk merk “budget”-lijn en een “premium”-lijn, in de budget modellen worden vaak meer kunststof onderdelen gebruikt en in de premium modellen meer metalen onderdelen.

De gemiddelde levensduur ligt hierdoor bij de budget modellen rond de 10 jaar en bij de premium modellen rond de 15 jaar.

Dus wanneer is het hoog tijd om mijn cv-ketel te vervangen?

Vervang jouw cv-ketel op tijd en neem niet het risico dat je zonder verwarming en warm water komt te zitten. Ons advies is om budgetmodellen te vervangen na 10 tot 12 jaar en premium modellen na 15 jaar. 

Bekijk onze HR cv-ketels >>

Is de levensduur per merk verschillend?

De levensduur van de merken cv-ketels verschilt niet of nauwelijks. Tegenwoordig is de levensduur van een cv-ketel bij alle merken, 10 tot 15 jaar. Of dit nou cv-ketels zijn van Vaillant, Remeha, Nefit of Intergas zijn. Het merk zorgt niet voor een verschil in levensduur.

Het verschil zit met name in de lijn die jij kiest: Budget of Premium. In ons aanbod cv-ketels vind je van elk merk één of twee budget lijnen en een premium lijn.

Levensduur van een cv-ketel verhogen of bevorderen?

Naast het regelmatig laten reinigen en onderhouden van een cv-ketel zijn er een aantal manieren waarmee de levensduur van een cv-ketel bevorderd kan worden.
De eenvoudigste manieren zijn:

 • Het plaatsen van een vuilafscheider
 • De waterdruk van de ketel in de gaten houden
 • De ketel niet onnodig uitschakelen
 • Regelmatig onderhoud laten uitvoeren

Het plaatsen van een (combi) vuil of luchtafscheider

Moderne ketel bevatten een a-label pomp welke licht magnetisch is.
Deze a-label pompen kunnen vuil en roestdeeltjes vanuit de radiatoren en leidingen aantrekken wat ervoor kan zorgen dat de pomp vast komt te zitten.
Een vuilafscheider kan door stroming of met behulp van een magneet deze deeltjes uit het systeem afvangen.

Luchtafscheiders halen luchtbellen(zuurstof) uit het verwarmingssysteem wat roestvorming in de leidingen en radiatoren voorkomt en ervoor zorgt dat de ketel efficiënter zijn warmte aan het kan afgeven.

Waterdruk ketel

Voor de levensduur van een cv-ketel is het belangrijk dat er voldoende (water)druk op het systeem staat, dit zorgt ervoor dat de pomp in de ketel minder hard hoeft te werken om het water rond te kunnen pompen. De waterdruk dient tussen de 1,8 en 2,0 bar te liggen en is vaak af te lezen op een display op de ketel, via de thermostaat of op een meter (manometer) onder de ketel.

Stekker van de ketel in het stopcontact laten

Veel mensen schakelen wanneer ze van huis gaan(of op vakantie) nog steeds huishoudelijke en elektrische apparaten uit of halen hier de stekker van uit het stopcontact.
Bij ketels is dit in verband met de pomp af te raden, normaliter starten ketels om de zoveel tijd de pomp even op om te voorkomen dat deze gaat vast zitten.
Bij geen gebruik draait de pomp van de ketel zo’n 10 minuten per dag om het water te circuleren en de pomp te beschermen.

Regelmatig onderhoud laten uitvoeren

Het regelmatig laten onderhouden en controleren van de ketel voorkomt onnodige slijtage van onderdelen en het vroegtijdig kapot gaan van de cv-ketel. Een brander van een cv-ketel kan bij gebrekkig onderhoud bijvoorbeeld vervuild raken waardoor de cv-ketel harder moet “werken” om de woning te kunnen verwarmen.

Hoe herken ik gebreken aan mijn cv-ketel?

Een ketel die aan het einde van zijn levensduur is kan op verschillende manieren herkend worden. Afhankelijk van de leeftijd van de ketel is het vaak goedkoper om naar een nieuwe ketel te kijken daar reparaties in verhouding vaak erg duur zijn.

 De bekendste kenmerken van een cv-ketel die aan einde is zijn:

 • Radiatoren worden warm wanneer de kraan open gezet wordt
 • De cv-ketel moet vaak bijgevuld worden of verliest snel waterdruk
 • Het duurt erg lang voor de woning op temperatuur komt

Radiatoren worden warm wanneer de kraan open gezet wordt

Wanneer radiatoren warm worden als de (warm) water kraan open staat kan dit erop wijzen dat de 3-wegklep in de cv-ketel aan het einde van zijn levensduur is.
Bijna alle moderne ketels bevatten een 3-wegklep welke regelt of er warmte naar de centrale verwarming of naar het tapwater gestuurd moet worden.
Wanneer deze klep vast gaat zitten kan er onnodig warmte naar de radiatoren gestuurd worden.

De cv-ketel moet vaak bijgevuld worden

Het snel dalen van de waterdruk is een ander kenmerk van een cv-ketel welke aan het einde van zijn levensduur is. Wanneer de ketel snel waterdruk verliest en er niet direct een lekkage zichtbaar is kan dit erop wijzen dat de warmtewisselaar in de ketel lekt. Doordat dit lek op de warmtewisselaar zelf zit zal er niet direct een lekkage zichtbaar zijn, de warmtewisselaar wordt erg warm waardoor het water wat lekt verdampt.

Ketel aan het einde van levensduur? Voordelen van een nieuwe ketel

Is jouw ketel aan het einde van zijn levensduur? Er zijn verschillende redenen om voor een nieuwe cv-ketel te kiezen. Hieronder noemen we de 2 grootste voordelen.

Besparing op verbruik en kosten

Nieuwe cv-ketels zijn aanzienlijk zuiniger in verbruik dan de oudere uitvoeringen. Het verschil in verbruik tussen een cv-ketel op leeftijd en een nieuwe cv-ketel kan wel tot 25% verschillen. Een hr-ketel zet 100% van de gebruikte energie om in warmte en werkt dus veel efficiënter dan verouderde cv-ketels(VR), hiermee kan tot wel €300,- op het energieverbruik bespaard worden.

Optimaal rendement

Om het zuinigst te kunnen stoken met een cv-ketel moet deze afgestemd worden op de wensen van de gebruiker of het huishouden. In de tijd tussen de installatie van de oude cv-ketel en het vervangen van deze oude ketel kan er veel veranderd zijn in de samenstelling van het huishouden waardoor er meer of minder vermogen nodig is dan in het verleden.

Het vermogen van de ketel dient altijd afgestemd te worden op de situatie en wensen van de gebruiker. Een te groot vermogen kan ervoor zorgen dat een cv-ketel minder efficiënt werkt of zelfs vervuilt raakt en vroegtijdig kapot gaat.

Lees hier meer over het vervangen van  jouw cv-ketel>>> 

Onderhoud cv-ketel

Het regelmatig onderhouden van een cv-ketel komt de levensduur ten goede.
Voor meer informatie over het onderhoud van een cv-ketel kun je kijken naar ons onderhoudsblog: Het belang van service en onderhoud aan de CV-ketel.

Het is aan te raden om eens in de twee jaar door een professionele partij onderhoud aan jouw cv-ketel te laten doen. Echter kun je zelf tussentijds ook enig onderhoud plegen met de volgende stappen:

 1. Zet de thermostaat lager.
 2. Haal de stekker uit het stopcontact.
 3. Verwijder de mantel van de cv-ketel.
 4. Verwijder de voorplaat van de brander.
 5. Reinig de geoxideerde delen met een staalborstel.
 6. Plaats een nieuwe pakking op de door jezelf losgemaakte delen.
 7. Maak het sifon los en reinig deze.
 8. Zet de losgemaakte onderdelen/platen weer vast.
 9. Controleer op mogelijke lekkages.

 Let op! Dit zijn slechts richtlijnen bedoeld om te helpen bij eventueel onderhoud. Raadpleeg bij vragen altijd een expert. 

 Lees ook de volgende handige stappenplannen die wij voor jouw hebben geschreven

Een nieuwe cv-ketel kopen bij Cvtotaal

Bedankt voor het lezen van ons blog over de levensduur van cv-ketels.
Niemand wil zonder verwarming of warm water komen te zitten, via onze ketelkiezer of op onze cv-ketel pagina kun je een geschikte nieuwe ketel vinden en een vrijblijvende offerte aanvragen voor de vervanging. Offertes worden op werkdagen binnen 24 uur vrijblijvend aan de hand van een aantal foto’s van de huidige cv-ketel opgesteld.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen