Moet mijn meterkast worden aangepast voor een hybride warmtepomp?

14 min leestijd
10322x gelezen
Moet mijn meterkast worden aangepast voor een hybride warmtepomp?
Verduurzamen Service

Op het moment dat je overweegt om gas te besparen en een hybride warmtepomp te (laten) installeren is het belangrijk om te weten te komen of je meterkast daar wel geschikt voor is. Een hybride warmtepomp kan namelijk veel vragen van de aansluiten in de groepenkast en die moeten dat wel aankunnen! Deze blogpost bespreekt de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

Vrije groep

Het is belangrijk dat de hybride warmtepomp kan worden aangesloten op een vrije groep in de groepenkast. Als er geen andere apparaten op de groep zijn aangesloten, voorkom je dat andere apparaten storing of zelfs uitval van je hybride warmtepomp veroorzaken. Als er geen vrije groep beschikbaar is, is het belangrijk om een elektricien te raadplegen om een vrije groep aan te leggen in de meterkast.

Hybride warmtepompen bij Cvtotaal

Voor de meeste hybride warmtepompen die Cvtotaal is een vrije groep (16Amp) in de meterkast voldoende. Deze warmtepompen hebben 3 fase of krachtstroom nodig

De Remeha Elga Ace 4kw en de Intergas Xtend kunnen zelfs worden aan gesloten op een geaard stopcontact.

Voor de Atlantic Aurea en de Remeha Elga Ace 6kw is een rechtstreekse aansluiting op een vrije groep in de meterkast wel noodzakelijk. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met de klantenservice

Hybride warmtepomp installeren en aansluiten

Het installeren van een hybride warmtepomp kan een complexe klus zijn, met name wanneer het gaat om een hybride warmtepomp die zowel een binnen- als een buitenunit heeft. Bij Cvtotaal hebben we een team van installateurs die gecertificeerd zijn en dankzij hun kennis en ervaring de hybride warmtepomp op de juiste manier kunnen installeren en eventuele problemen op kunnen lossen.

3 fasenaansluiting

Soms kan een 3 fase aansluiting nodig zijn voor je warmtepomp. Dit gaat dan meestal om zware warmtepompen in huizen die volledig van het gas af zijn. De meeste huizen in Nederland hebben een 1x35A (1 Fase) of 3x25A (3 Fase) aansluiting. Een 1x35A aansluiting kan een hybride warmtepomp tot ongeveer 5kW ondersteunen en een 3x25A aansluiting ondersteund een hybride warmtepomp tot ongeveer 15kW. Als je van 1 fase naar 3 fase wil gaan, zal de netbeheerder een hogere aansluiting moeten installeren.

Het is eenvoudig om te zien welke aansluiting je hebt. Als er 220/230V bij je elektriciteitsmeter staat heb je een 1-fase aansluiting. De 3-fase aansluiting is te herkennen doordat er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.

Conclusie

Er is een specifieke aansluiting en vrije groep nodig voor het aansluiten van een hybride warmtepomp. Controleer daarom de meterkast voor je deze aanschaft en laat een elektricien de groepenkast op orde brengen wanneer je een hybride warmtepomp wil (laten) installeren. Om je te helpen hebben we een checklist gemaakt die je kan nalopen:

  • Heeft de hybride warmtepomp een 3 fasen aansluiting?
  • Is de aansluiting van het huis een 1x35A of 3x25A aansluiting?
  • Is er krachtstroom aanwezig in de meterkast?
  • Is er minimaal één vrije groep aanwezig in de meterkast?
  • Is er voldoende ruimte in de meterkast om de hybride warmtepomp en de bijbehorende aansluitingen te plaatsen?

Mocht je twijfelen of meer informatie willen, neem dan contact op met de klantenservice. Wil je een hybride warmtepomp laten installeren, kies dan een van deze hybride warmtepompen een hybride pomp is geen vervanging van je cv-ketel maar juist een toevoeging!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€ 724,- korting
Atlantic Aurea hybride warmtepomp 5kW
3.499,- 2.775,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen