Alles wat je moet weten over lage temperatuurverwarming LTV

19 min leestijd
81492x gelezen
Alles wat je moet weten over lage temperatuurverwarming LTV
Verduurzamen Service

Lage temperatuurverwarming (LTV) is een verwarmingstechniek waarbij de temperatuur van het water dat gaat naar de radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming veel lager is dan dat van een gewone centrale verwarming. Door de lage watertemperatuur van een LTV installatie is minder gas nodig om jouw woning te verwarmen. Dit is niet alleen voordelig voor de portemonnee maar het is ook beter voor het milieu! We leggen het hieronder allemaal uit.

Lage temperatuurverwarming met behulp van radiatoren

Voor lage temperatuurverwarmingssystemen zijn speciale verwarmingslichamen vereist. Lage temperatuur radiatoren (LT-radiator) zijn over het algemeen iets groter dan normale cv-radiatoren zodat deze ondanks de lagere temperatuur van het water toch dezelfde hoeveelheid warmte kunnen afgeven.

Naast de standaard lage temperatuur radiatoren is het ook mogelijk om Low H2O radiatoren te gebruiken, dit zijn radiatoren die minder water bevatten en beter warmte geleiden dan standaard radiatoren.

Hierdoor warmen de Low H2O radiatoren sneller op en geven ze de warmte beter af. Zowel LT-radiatoren als Low H2O radiatoren worden ook wel LT-convectoren genoemd.

 Bekijk alle geschikte radiatoren >>

Radiatorventilator

Een radiatorventilator is een apparaatje waarmee een conventionele radiator veranderd in een alternatieve lage temperatuur radiator. Een radiatorventilator bevestig je aan de onderzijde van een radiator, deze zorgt vervolgens dat de warmte die de radiator afgeeft sneller wordt verspreid.

Wanneer je jouw huis met een warmtepomp wilt verwarmen kunnen radiatorventilatoren zeer goed van pas komen. Door het gebruik van radiatorventilatoren hoeft niet het hele verwarmingssysteem te worden vervangen bij implementatie van een warmtepomp. Een radiatorventilator werkt het best in huizen met goede isolatie.

Bekijk hier radiatorventilatoren

Lage temperatuurverwarming met vloer- of wandverwarming

Het is ook mogelijk om LTV te gebruiken met vloerverwarming of wandverwarming. Hierbij worden de leidingen weggewerkt in de vloer of wand. Vloer- en wandverwarming kan beide zowel met isolatiemateriaal als zonder worden geplaatst. Het is aan te raden dit met isolatiemateriaal te plaatsen aangezien het LTV-systeem zo sneller opwarmt en er minder warmte verloren gaat.

Voor het gebruik van vloerverwarming bij lage temperatuurverwarming is het materiaal van de vloer zeer belangrijk. Het materiaal moet namelijk instaat zijn om de warmte efficiënt door te geven aan de betreffende ruimte.

De mate waarin een materiaal hiertoe instaat is wordt uitgedrukt als warmteweerstand, hierbij geldt dat een lage warmteweerstand de warmte goed doorgeeft. Over het algemeen werkt LTV met vloerverwarming het beste met een tegelvloer of een andere vloer van steen.

Er zijn echter genoeg andere materialen waarbij dit mogelijk is, zoals PVC en houten vloeren. Zorg ervoor wanneer je een ander materiaal wilt dat je goed informeert naar de warmteweerstand en het gebruik in combinatie met een LTV-systeem met vloerverwarming.

Energiebesparing dankzij lage temperatuurverwarming

Door de lage watertemperatuur van een LTV-systeem heeft een cv-installatie minder gas nodig om de aanvoertemperatuur van het water te bereiken. De cv-ketel werkt aanzienlijk efficiënter bij watertemperaturen van rond de 50 graden dan bij watertemperaturen rond de 80 graden.

Bij gebruik van een warmtepomp wordt de meeste energie bespaard doordat elektriciteit wordt gebruikt om warmte op te wekken in plaats van gas. In combinatie met een LTV-systeem kan dit systeem tot meer dan 15% op de totale energierekening besparen!

Om te besparen met een lage temperatuurverwarming is het belangrijk jouw woning te isoleren zodat de warmte goed wordt vastgehouden.

Kan ik mijn standaard cv-installatie ook als LTV laten werken?

Het is zeker mogelijk om jouw standaard cv-installatie als LTV te laten werken. Om dit te realiseren dien je de maximale watertemperatuur van de cv-ketel te verlagen naar 50 graden, in de meeste gevallen kan dit ingesteld worden op de cv-ketel.

Weet wel dat een lage watertemperatuur langer nodig heeft om jouw huis te verwarmen, zorg daarom dat de klokthermostaat eerder opstart ’s ochtends. Wordt de woning niet voldoende verwarmt met een watertemperatuur van 50 graden dan kun je deze zelf verhogen naar bijvoorbeeld 55 of 60 graden.

Jouw cv-installatie als LTV laten werken is prima, wanneer het echter kouder wordt buiten zal dit niet voldoende zijn de woning te verwarmen. Dan zal je dus terug moeten naar de oude maximale watertemperatuur.

Juist tijdens koudere periodes is het verwarmen van jouw huis essentieel. Daarom is het aan te raden een systeem specifiek geschikt voor lage temperatuurverwarming aan te schaffen.

De voordelen van lage temperatuurverwarming

  • Zuiniger verwarmen

Wanneer je woning goed geïsoleerd is, kan lage temperatuur verwarming zorgen voor een flinke besparing op jouw energieverbruik.

  • Gelijkmatige warmtespreiding

Bij een LTV-systeem wordt de warmte beter verspreid. Dit komt deels doordat de lucht bij het plafond niet veel warmer is dan de lucht bij de vloer. Door deze gelijkmatige warmtespreiding heb je minder last van koude hoekjes en tocht en voelt de temperatuur veel comfortabeler.

  • Gezondere lucht

Bij lage temperatuurverwarming zijn er logischerwijs minder sterke luchtstromen door opstijgende warmte, omdat het verschil in warmte tussen hoog en laag veel minder is. Dit heeft als voordeel dat er minder stof schroei, stofmijt en zwevend stof in de lucht is in de woning. Vooral voor mensen met gevoelige luchtwegen is dit bijzonder prettig.

  • Praktisch

LTV met vloerverwarming of wandverwarming in een goed geïsoleerde woning heeft een groot praktisch voordeel. Door de goede isolatie gaat er weinig warmte verloren en kun je de thermostaat bijna altijd op dezelfde temperatuur later staan.

Sterker nog, het wordt afgeraden om ’s nachts de thermostaat meer dan 2 graden lager in te stellen. Dit omdat het opnieuw opwarmen van de ruimte meer energie verbruikt dan deze op temperatuur te houden. Bij langere afwezigheid zoals vakanties is het verstandig de temperatuur lager in te stellen.

Bij LTV met radiatoren (LT-convectoren) geldt het bovenstaande niet, hierbij is het aan te raden om de thermostaat 2 tot 4 graden lager in te stellen ’s nachts of bij afwezigheid.

De nadelen van lage temperatuurverwarming

  • Relatief langzame opwarming

Lage temperatuurverwarming heeft meer tijd nodig om de hele woning te verwarmen, vooral met vloer- of wandverwarming. Dit is één van de redenen dat het ook wordt aangeraden om de thermostaat bij LTV met vloer- of wandverwarming op dezelfde temperatuur te laten staan.

  • Goede isolatie vereist

Bij LTV met radiatoren is een goede isolatie vereist, echter is dit ook bij LTV met vloer- en wandverwarming aan te raden.

  • Mogelijk additioneel elektriciteitsverbruik bij LTV met cv-installatie

LTV met een cv-installatie kan iets meer elektriciteit eisen. Dit komt doordat de waterpomp in de cv-ketel langer draait. Dit is bij goed geïsoleerde woningen echter geen probleem omdat er flink wordt bespaard op het gasverbruik.

  • Grotere radiatoren

De LT-radiatoren zijn groter dan normale cv-radiatoren. Er zijn echter alternatieven zoals Low H2O radiatoren of standaard radiatoren uitrusten met een radiatorventilator.

Advies bij het kopen van lage temperatuurverwarming

Als specialisten in installatietechniek adviseren we je graag over de mogelijkheden die goed aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Hierbij kijken we niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar de terugverdientijd. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Jaga Tempo Wand - H200 L500 T10
99,-
Jaga Tempo Wand - H200 L600 T10
111,-
Jaga Tempo Wand - H200 L400 T15
118,-
Jaga Tempo Wand - H200 L700 T10
123,-
Jaga Tempo Wand - H200 L800 T10
137,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen