Slimme thermostaat

16 min leestijd
3785x gelezen
Slimme thermostaat
Aankoopadvies Service

Je ziet het steeds vaker: mensen die op hun smartphone kijken wat de actuele temperatuur in de kamer is. Vaak kunnen ze ook het energieverbruik aflezen en zelfs nog het actuele verbruik inzichtelijk krijgen. Steeds meer huishoudens hebben een slimme meter geïnstalleerd gekregen, maar ook het aantal slimme thermostaten in woningen stijgt enorm. Lees hieronder meer over de voordelen van een slimme thermostaat. 

Wat is een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat ben je in staat om op afstand de temperatuur in je woning te regelen. Je kunt je cv-ketel aansturen, omdat de slimme thermostaat op je Wifi is aangesloten en je vervolgens door middel van een app op je smartphone kunt communiceren met je cv-ketel.

Voordelen slimme thermostaat

  • Op afstand bedienen: Met een slimme thermostaat ben je in staat om op afstand door middel van je smartphone de temperatuur in je woning te regelen;
  • Aanwezigheid detecteren: Sommige slimme thermostaten zijn voorzien van het zogenaamde Geofencing, waardoor je temperatuur geregeld wordt zodra je in de buurt bent;
  • Zelflerend vermogen: De slimme thermostaat leert van je verbruik uit het verleden en bepaalt op die manier je meest efficiënte verbruik;
  • Buitentemperatuur: Op basis van de buitentemperatuur is de slimme thermostaat in staat om je aanvoertemperatuur efficiënt aan te sturen;
  • Temperatuur in verschillende ruimtes regelen: Er zijn slimme thermostaten waarmee je behalve de ruimte waarin de (slimme)thermostaat zich bevindt, ook de andere ruimtes kunt aansturen en de gewenste temperatuur kunt regelen;
  • Inzicht in je energieverbruik: Wanneer je een slimme meter hebt kan je door middel van de slimme thermostaat je energieverbruik op elk moment inzien.

Slimme thermostaat op afstand bedienen

Een voordeel van een slimme thermostaat is dat je flexibeler bent voor wat betreft comfort. Wanneer je eens onverwachts eerder thuiskomt, is het mogelijk om de temperatuur alvast hoger in te stellen, zodat je in een aangenaam warme woning thuiskomt. Daarnaast werkt het ook andersom en kan je altijd zien of je niet vergeten bent je thermostaat lager in te stellen wanneer je een weekend weg bent.

Aanwezigheid detecteren

Wanneer je onverwachts eerder thuiskomt, dan zijn sommige slimme thermostaten in staat om, door middel van Geofencing, je verwarming aan te sturen. De slimme thermostaat detecteert je aanwezigheid, waardoor deze weet dat je thuiskomt en het programma zodoende eerder aangestuurd moet worden. Geofencing is door middel van GPS je locatie afbakenen, waardoor de slimme thermostaat zodoende je aanwezigheid merkt zodra je binnen een bepaalde straal van je woning aanwezig bent.

Energie besparen met slimme thermostaat: Zelflerend vermogen
Behalve inzicht in je verbruik, kan je met je slimme thermostaat een klokprogramma instellen. Door een thermostaat door middel van een programmering aan te sturen, bespaar je enorm veel energie. Immers, je cv-ketel wordt alleen aangestuurd op het moment dat je thuis bent en er warmtebehoefte is en verwarmt dus niet als je er niet bent.
Door een klokprogramma wordt er rekening met je verbruik in het verleden gehouden. Zo ziet de slimme thermostaat bijvoorbeeld wat er aan gas werd verbruikt in januari vorig jaar en zo wordt er een inschatting gemaakt in het huidige verbruik.

Verwarming aansturen op basis van buitentemperatuur
Een slimme thermostaat leert van je verleden en herkent zodoende situaties uit het verleden. Op basis van een vergelijk tussen de actuele buitentemperatuur en de daarbij behorende weerstand beslist de slimme thermostaat op hoeveel graden het aanvoerwater moet worden aangestuurd. Hoe minder warm de aanvoertemperatuur (het water dat door de cv-leidingen gaat om de radiatoren te verwarmen), hoe minder energie dit kost.

De temperatuur in verschillende ruimtes regelen

Er zijn nu al slimme thermostaten waarmee je behalve de ruimte waarin de thermostaat zich bevindt (veelal de woonkamer) ook nog andere ruimtes kan verwarmen. Met de slimme thermostaat Evohome van Honeywell , getest door de Consumentenbond, is het mogelijk om meerdere ruimtes aan te sturen. Zo kan je behalve je woonkamer ook apart je studeerkamer, je badkamer, de slaapkamers en bijvoorbeeld je bijkeuken apart regelen en ieder van een gewenste temperatuur voorzien. Op de radiatoren in die ruimtes komen dan speciale thermostaatknoppen, waardoor deze ruimtes afzonderlijk van elkaar aangestuurd en geprogrammeerd kunnen worden.

Inzicht in je energieverbruik
Je kan bij sommige slimme thermostaten je gasverbruik en je stroomverbruik inzien en zelfs historische gegevens ophalen. Handig, want op die manier wordt je je meer bewust van je verbruik en ben je in staat door die bewustwording je maandelijkse energiekosten omlaag te brengen.

Slimme thermostaat kopen

Wil jij bewuster omgaan met je energieverbruik? Bekijk ons aanbod slimme thermostaten en bespaar direct op je maandelijkse energiekosten.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Honeywell T4R draadloze klokthermostaat met ketelmodule
272,-
ATAG One slimme thermostaat zwart
219,-
Evohome opentherm
327,-
Honeywell Home evohome zone thermostaat aan/uit
93,-
Honeywell Home internet gateway voor smartphone/tablet
87,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen