Het verschil tussen convectoren en radiatoren

clock 16 min leestijd
eye
7085x gelezen
installateur die radiator installeert
Aankoopadvies

Als het gaat om het verwarmen van je huis, dan zijn radiatoren nog steeds de populairste oplossing. Tegenwoordig hoor je echter ook steeds meer over lage temperatuurradiatoren, ook wel convectoren genoemd. Hoewel deze systemen beide warmte produceren, zijn er enkele belangrijke e grote verschillen tussen de manier waarop ze verwarmen, het comfort dat je ervaart en de efficiëntie. In dit blogartikel leggen we je het verschil tussen radiatoren en convectoren uit.

Radiatoren

Radiatoren zijn de meest traditionele verwarmingssystemen die we kennen en zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Zo zijn er ledenradiatoren, verticale en horizontale modellen beschikbaar. Radiatoren zijn veelal gemaakt van metalen panelen waar warm water doorheen stroomt.

Stralingswarmte

De grootste warmteafgifte bij radiatoren bestaat uit stralingswarmte en geleiding, dit betekent dat de warmte die ze afgeven direct voelbaar is wanneer je bijvoorbeeld je hand voor de radiator houdt. De stralingswarmte van een traditionele radiator wordt vaak als prettig ervaren, op koude dagen ga je bijvoorbeeld dicht bij de radiator zitten. Met convectoren is zoals je verderop in dit blog zult lezen, deze stralingswarmte een stuk minder.

Geschikt voor kleine ruimtes

Radiatoren zijn ideaal om kleine ruimtes zoals badkamers of toiletten te verwarmen doordat ze snel stralingswarmte kunnen produceren. Voor grote ruimtes hebben radiatoren vaak juist meer tijd nodig om de ruimte te verwarmen, dit komt omdat de straling van maar één kant komt. Doordat radiatoren een grote hoeveelheid water bevatten, is er meer energie nodig om het water voor te verwarmen.

Convectoren

Een convector, ook wel convector radiator genoemd werkt met luchtverwarming in plaats van stralingswarmte. Dit betekent dat convectoren geschikt zijn voor grotere ruimtes omdat convectoren de lucht circuleren. De convector zuigt door het verschil in temperatuur de koude lucht aan de onderkant aan en blaast warme lucht weer uit aan de bovenkant (Warme lucht stijgt en koude lucht daalt).

Natuurlijke of geforceerde convectie

Convectoren kunnen op twee manieren werken: natuurlijke convectie of geforceerde convectie. Bij geforceerde convectie wordt er een ventilator op de convector geplaatst om de luchtcirculatie te versnellen. Dit zorgt voor een snellere opwarming van de kamer en een meer gelijkmatige verdeling van de warmte.

Geschikt voor lage temperatuur

Doordat convectoren werken met verwarming door middel van luchtcirculatie, hoeft er dus maar een kleine hoeveelheid warm water door de convector te stromen om al voor verwarming te zorgen. Dit maakt convectoren erg geschikt voor situaties waar gebruik gemaakt wordt van lage temperatuur verwarming of warmtepompen. Bij convectoren is het wel erg belangrijk dat de onder- en bovenkant van de convector vrij gelaten dienen te worden in verband met het aanzuigen en uitblazen van lucht. Plaats een convector dus nooit te dicht onder een vensterbank.

De voordelen op een rijtje

Hieronder hebben we om het je makkelijk te maken de kenmerken van radiatoren en convectoren nog even op een rijtje gezet.

Radiatoren:

  • Stralingswarmte
  • Geschikt voor kleinere ruimtes
  • Meest gebruikte vorm van verwarmen

Convectoren

  • Geschikt voor lage temperatuur
  • Werkt met luchtcirculatie
  • Geschikt voor samenwerking met warmtepomp
  • Geforceerde of natuurlijke convectie

Wanneer je op zoek bent naar een verwarmingssysteem is het dus belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte en de comfortbehoeften en wensen. Bij kleinere ruimtes waar een snelle opwarming gewenst is kun je het beste naar een radiator kijken. Voor grote ruimtes waar je een constante temperatuur wilt, is een convector een betere optie. Ongeacht de keuze bieden beide systemen een efficiënte en effectieve manier om je woning te verwarmen.

Geïnteresseerd in de nieuwsbrief?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Thermrad Super 8 Plateau T11 500-1600
302,-
Jaga Radiator Tempo Wand - Convector type 20 500 x 1000
294,-
Brugman Compact 4 - H600 L1600 T33
424,-
Bosch Heat elektrische convector
209,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen